Bjud in vännerna på drinkkväll och blanda cocktails som ett proffs med en shaker

3 recept på goda drinkar - Därför ska du använda en shaker!

Är du sugen att bjuda in vännerna på en härlig drinkkväll? Kul! Att blanda cocktails är en konstform som är fantastiskt rolig att lära sig bemästra och ett av de mest användbara verktygen för att uppnå den perfekta balansen i dina drinkglas är en shaker. Med rätt teknik kan en shaker förvandla dina drinkar från vanliga, till riktigt enastående. Men hur använder man en shaker? Här svarar vi på hur man använder en shaker på rätt sätt för att skapa inspirerande och välsmakande drinkar som imponerar på alla. Låt oss dyka in i världen av cocktailskakning!

Så använder du en shaker för att imponera med goda drinkar

Med en drinkshaker kan du kombinera smaker och skapa magi i glaset. Här kommer vår guide till hur du använder en shaker som ett proffs!

Skapa magiskt goda drinkar med en shaker

1. Välj rätt shaker: Skillnaden på Boston shaker & Cobbler shaker 

Steg ett är såklart att välja din shaker. Det finns två huvudtyper av shakers: Boston shaker och Cobbler shaker. En Boston shaker består av två koppar/behållare som du sätter ihop när du blandar drinken, medan en Cobbler shaker består av tre delar: en behållare, ett lock med inbyggd sil, och en locköppning. Fördelarna med en Boston shaker är att den rymmer mer ingredienser och passar därför bra om du vill göra flera drinkar åt gången. Å andra sidan är en Cobbler shaker väldigt lätthanterlig och populär bland nybörjare, samt perfekt för att blanda enskilda drinkar. Båda shakertyperna fungerar bra, så välj den som du känner dig bekväm med och som passar dina behov.

2. Förbered ingredienser & barredskap i din alldeles egna hemmabar 

Innan du börjar skaka din drink så är det bra att se till att du har allt du behöver till hands. Ta fram dina cocktailglas, mätglas, ingredienser och is. För att få den bästa smaken rekommenderar vi att använda färskpressad juice och högkvalitativa ingredienser. Fyll också en del av shakern med is för att kyla ner drinken. Om du vill få till högklassiga drinkar, men slippa krossa is själv med en muddlare, är en iskross den perfekta investeringen till din hemmabar.

Gimlet, en syrlig och enkelt drink med gin

3. Använd mätglas till drinkar för optimal balans & önskad smak 

Precis som inom matlagning är exakta mätningar viktiga när du blandar drinkar. Använd ett mätglas för att säkerställa korrekta proportioner. Följ receptet noggrant för att uppnå balansen mellan de olika ingredienserna och få fram den önskade smaken. Om du scrollar ner i artikeln tipsar vi om 3 supergoda recept med mått för att få till en perfekt shakerdrink. På Dorres inspirationssida har vi dessutom ännu mer utsökta drinkrecept du absolut inte får missa!

4. Dags att skaka loss! Så länge ska du skaka drinken med en shaker

Nu är det dags att skaka loss! För att använda en Boston shaker häller du ingredienserna i den mindre koppen och placerar den större delen över den mindre. Slå sedan försiktigt med handen på toppen för att säkra en tät försegling. Håll shakern med handen runt mitten och skaka ordentligt för att blanda ingredienserna. I en Cobbler Shaker häller du ingredienserna i behållaren, sätter på locket och placerar shakern ordentligt i dina händer. Det brukar rekommenderas att skaka drinken i ungefär 10–15 sekunder för att den ska blandas ordentligt. Vill du vara extra kreativ och skaka med stil kan du addera lite flair genom att lägga till en snurr eller två i dina rörelser, men kom ihåg att se till att du har tillräckligt med utrymme. Säkerheten kommer först!

Collins, en fräsch drink med smak av rabarber & fläder

5. Sila drinken & servera i snygga cocktailglas

Efter att du har skakat shakern tillräckligt länge är det dags att sila din drink. Om du använder en Boston shaker sätter du en finmaskig barsil över cocktailglaset för att sedan hälla ner drinken. Om du har en Cobbler shaker tar du bort locket och använder den inbyggda silen för att hälla drinken direkt i glaset. Silningen hjälper till att separera isen och eventuella andra fasta ingredienser från den färdiga drinken.

6. Dekorera drinkarna med frukt, cocktailspett eller drinksked & njut 

Slutligen är det dags att dekorera din färdiga cocktail och njuta av resultatet av ditt arbete. Lägg till en citronskiva, ett cocktailspett med frukt, en vacker drinksked, eller en parasoll för att göra din drink ännu mer inbjudande. Ta en sipp och uppskatta den perfekta balansen mellan smaker som din shaker har hjälpt dig att uppnå.

Backyard Smash, en fruktig drink med färska bär och vodka

Blanda drinkar hemma - Här är våra topp 3 bästa drinkrecept

Att använda en shaker för att blanda drinkar är inte bara en teknik, det är en konst. Genom att följa rätt steg och experimentera med olika ingredienser kan du skapa unika och inspirerande cocktails som garanterat kommer imponera på alla. Kom ihåg att övning ger färdighet, så var inte rädd för att låta din kreativitet flöda. Nu är det dags att ta fram din shaker och börja skapa cocktailmagi med våra recept nedan!

1. Syrligt & enkelt drinkrecept på en Gimlet

Ingredienser:

5 cl Gin
3 cl Färskpressad limejuice
2 cl Sockerlag*

*Sockerlag:

1 dl Vatten
1 dl Strösocker

Gör såhär:

 1. Sockerlag: Låt vattnet & sockret sjuda tills sockret löst upp sig. Låt svalna i ungefär 30 minuter & förvara sedan kallt.
 2. Häll gin, limejuice & sockerlag i en shaker.
 3. Tillsätt is i shakern & skaka ordentligt.
 4. Sila upp i ett snyggt cocktailglas.

 2. Lyxiga Collins med smak av rabarber & fläder 

Ingredienser:

2 cl Rabarbersockerlag*
3 cl Färskpressad citronjuice
2 cl Fläderlikör
3 cl Gin
Sodavatten att toppa med

*Rabarbersockerlag:

2-3 st Rabarberstjälkar, skurna i bitar
2 dl Vatten
2 dl Strösocker

Gör såhär:

 1. Rabarbersockerlag: Låt socker, rabarber & vatten sjuda i ungefär 5 minuter tills rabarbern blivit mjuk & sockret löst upp sig. Låt svalna i 30 minuter & sila sedan upp i en glasflaska & förvara kallt.
 2. Häll rabarbersockerlag, citronjuice, fläderlikör & gin i en shaker.
 3. Tillsätt is & skaka tills drinken är kall.
 4. Sila upp drinken i glas med is & toppa med sodavatten.
 5. Garnera med rabarber.

3. Fruktig Backyard Smash med färska bär

Ingredienser:

4 cl Vodka
2 cl Sockerlag*
2 cl Citronjuice
1 msk Blåbär & Smultron
1 äggvita
Basilika

*Sockerlag:

1 dl Vatten
1 dl Strösocker

Gör såhär:

 1. Sockerlag: Låt vattnet & sockret sjuda tills sockret löst upp sig. Låt svalna i ungefär 30 minuter & förvara sedan kallt.
 2. Häll i vodka, sockerlag, citronjuice & äggvita i en shaker & muddla bären.
 3. Tillsätt is i shakern & skaka ordentligt.
 4. Sila upp drinken i ett glas fyllt med is.
 5. Dekorera med basilika.

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här