Hemligheten bakom den perfekta hemlagade pizzadegen!

Hemligheten bakom den perfekta hemlagade pizzadegen!

Söker du efter tips på hur du lagar den perfekta pizzan? Då har du hittat rätt. Nedan kan du ta del av våra bästa tips och råd för att lyckas med pizzadegen - varje gång.

Snabb, god och enkel pizzadeg? Så gör du!

Oavsett om du köper färdig pizzadeg i butik, hämtar upp degen hos din närmaste pizzeria eller om du ska ge dig på att laga pizzan från grunden så finns det vissa saker du bör tänka på innan du sätter igång. Det finns nämligen ett antal olika pizzadegar som har olika förutsättningar och svårighetsgrad. Det som skiljer degen åt kan exempelvis vara jäsningstid och antalet ingredienser. Så, om du ska laga din pizzadeg från grunden gäller det att du gör din research innan.

Tips på hur du gör en god och snabb pizzadeg:

Det här är degen för dig som fått pizzafeeling och inte vill vänta! Har du en maskin kan du använda denna för att spara tid, istället för att knåda för hand. Med en degblandare eller bakmaskin sparar du mycket tid. Har du ingen sådan går det självklart bra att blanda och knåda för hand.

 1. Värm vatten och mjölk fingervarmt. Lös sedan upp jästen i vätskan.

 2. Häll ner mjölet i en degblandare om du har en sådan. Häll i jästvätskan och kör igång din bakmaskin.

 3. Börja långsamt i cirka 5 minuter.

 4. Häll i salt och olivolja och kör maskinen i ytterligare 5 minuter.

 5. Därefter kan det vara bra att känna på degen, den ska inte kännas kladdig och fastna på fingrarna. Då krävs lite mer mjöl.

 6. Ett bra tips är att hellre jobba lite i taget med mjölet än ta för mycket från början.

 7. Kör degen ca 15 minuter i maskin. Knådar du för hand gäller det att känna efter när degen är redo. En färdig deg ska vara fast och smidig men klibba en liten aning mot händerna.

 8. När degen känns tillräckligt fast så lägger du den i en rymlig bunke med lite mjöl i botten och täcker den med bakdukar.

 9. Jäs i minst 30 minuter, till minst dubbel storlek och om du trycker ner fingret i den ska den kännas elastisk.

 10. När det är dags att baka pizza häller du ut degen på ett mjölat bord och delar den i mindre bitar och formar dina pizzabollar.

 11. Arbeta ut den rumstempererade pizzadegen, toppa och grädda i ugn på hög värme.

Tips och recept på en riktigt god Napolitansk pizzadeg:

Är du sugen på att göra en riktigt god Napolitansk pizzadeg? En riktigt bra pizzadeg görs inte på nolltid. Det är svårt att fuska sig till den perfekta pizzadegen, degen behöver tid att vila för att jäsa ordentligt och utveckla härliga luftbubblor.

Här kommer tipsen som hjälper dig göra en bra deg: 

 1. Ordningsföljden är viktig! Börja med vatten (viktigt att det är kallt vatten), tillsätt saltet och lös upp detta i vattnet.

 2.  Tänk på att mäta i gram och inte i dl, liter etc. När man bakar är gram det enda måttet som är konstant.

 3. Ha sedan i mjöl, börja med 10% av mjölet, rör till slät smet, detta skapar en barriär mellan jäst och salt som inte är kompisar, tillsätt sen resten av mjölet. Tips är att använda TIPO 00 mjöl, men vanligt vetemjöl går också bra. Använder du vetemjöl bör du dra av 10% av vattenmängden eftersom vetemjöl inte klarar av att binda lika mycket vatten som TIPO 00.

 4. Knåda degen, 20 min för hand alternativt 10 min i maskin till en stor och härlig degboll. En fördel med att knåda för hand är att man kan använda slap- and fold tekniken. Denna teknik tillåter degen att snabbt gå från en klibbig sörja till en lättarbetad och professionell deg. Slap- and fold tekniken bygger även upp glutenstyrkan i degen snabbt.

 5. Häll  lite olja i en behållare och ha i degbollen. Täck behållaren med plastfilm eller ännu bättre, ett lufttätt lock.

 6. Låt degen kalljäsa i kylen i minst 48 timmar alternativt 72 timmar för allra bästa resultat. Ju längre degen tillåts jäsa, desto mer luft i bildas i degen vilket skapar en deg med perfekt konsistens. Se till att ha 4-7 grader i kylen för bästa resultat.

 7. Ta ut degen och dela upp den i antalet pizzor du måttat för. Forma sedan delarna till bollar och låt ligga i rumstemp minst 2h innan tillagning. För att degen inte ska torka när den blir rumsvarm är ett tips att lägga över en fuktig bakduk.

 8. Baka ut, men var särskilt försiktig med kanterna. Platta inte till degen längst ut för att bevara luftbubblorna där.

 9. Toppa sedan med valfri topping och sås. (Se vårt recept på bra tomatsås nedan).

 10. När det kommer till gräddning av den Napolitanska pizzadegen gäller det att grädda högt och varmt, gärna i en pizzaugn, annars på pissastål/pizzasten. Optimalt är att ha en ugn som når 400-500 grader- en riktigt bra pizza tillagas varmt och under kort tid.

 11. Testa att använda dig av en ordentlig pizzaspade som hjälper dig att snabbt skjuta in pizzan i ugnen.

 12. Har din färdiga pizza små mörka fläckar på sig? Oroa dig inte! När man gör en riktigt bra napolitansk pizza vill man gärna ha de så kallade ”leopard fläckarna”- ett kvitto på en vällagad pizza. Du vill uppnå en bakad pizzabotten med en mjukhet i kantens insida.

Har du inte tiden för att göra en riktigt bra napolitansk pizzadeg? Då går det såklart bra att köpa färdig deg från din närmaste butik. Det finns både färdiga pizzakit med tomatsås eller färsk deg till surdegspizza i kyldisken. Vi rekommenderar dock att laga tomatsåsen från grunden då det både är enkelt och blir otroligt gott!

Snabb och enkel tomatsås till den hemlagade pizzan!

Att koka ihop en snabb tomatsås behöver verkligen inte vara svårt eller ta speciellt lång tid. Du kan faktiskt laga en riktigt god tomatsås till den hemlagade pizzan med få ingredienser på ett kick. Hemligheten är att låta såsen koka ner och reduceras ordentligt på plattan.

Några tips:

 • Tips är att använda hela skalade tomater från Italien - gärna San marzano-tomater - eller hela körsbärstomater för lite extra sötma i såsen.
 • En bra olivolja kan göra susen. Prova att använda en finare olivolja och ha i rikligt med olja - det gör skillnad, vi lovar!
 • Använd en bra tomatpure i din sås. Tillsammans med olivolja och vitlök blir detta en magiskt bra grund för din sås.
 • Vitlök ger tomatsåsen mycket smak. Vissa gillar att ha mycket vitlök i sin tomatsås och andra inte. Valet är ditt!
 • Har du lite rödvin över från din senaste vinkväll? Häll i en skvätt vin i såsen medan den kokar för extra syrlighet och smak.
 • En nypa socker minskar tomaternas beskhet och hjälper dig att skapa en pizzadeg med mer ljuvlig sötma.
 • Låt tomatsåsen reducera ordentligt. Det här är verkligen ett tips som gör skillnad. En välreducerad tomatsås blir mycket godare!

Vi hoppas att den här artikeln gör dig inspirerad och kanske lite pizzasugen…? Kanske vill du testa att göra en riktigt proffsig napolitansk pizza eller så vill du bara snabbt slänga ihop en egen deg till kvällen. Oavsett vilken väg du väljer att ta i ditt pizzabakande önskar vi på Dorre dig ett stort lycka till!

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här