Dorre ger dig våra bästa tips på hur du sköter om din skärbräda i trä

Skötselråd skärbräda: Så tar du hand om din skärbräda på bästa sätt

Har du införskaffat en sprillans ny skärbräda i trä som du är osäker på hur du rengör? Eller har du kanske en äldre skärbräda som är i behov av lite tillsyn? Oavsett fallet har vi på Dorre samlat ihop våra bästa knep och knåp på hur du rengör olika sorters skärbrädor på rätt sätt. Om du behandlar dina skärbrädor regelbundet kommer de inte bara att hålla längre utan även hållas fräscha och bakteriefria.

Hur rengör man en skärbräda i trä?

Att rengöra en träskärbräda kan kännas som en svår uppgift som kräver dyra medel, men sanningen är att du ofta redan har det som behövs hemma. Ett enkelt och miljövänligt sätt att rengöra skärbrädan på är genom att använda citron och salt. Nedan följer enkla instruktioner på hur du går tillväga för att få en sprillans ren och fräsch skärbräda:

Steg 1: Torka rent skärbrädan

Det första steget är att torka av din skärbräda för att avlägsna större bitar, smulor och eventuella matrester som kan ha fastnat. 

Steg 2: Dela citronen och smörj in!

Nästa steg är att dela citronen på mitten och gnugga in skärbrädan med en av citronhalvorna. 

Steg 3: Häll på salt 

Efter att hela skärbrädan smörjts in med citronhalvan är det dags att hälla på saltet. Bäst är att använda grovkornigt salt och sedan låta det stå i ungefär en kvart / tjugo minuter. 

Steg 4: Använd den andra citronhalvan

Ta den andra citronhalvan och gnugga runt saltet på skärbrädan ordentligt. Skölj sedan av skärbrädan med ljummet vatten. Sedan har du en ren, bakteriefri skärbräda som även luktar gott.

Om du vill göra en djupare rengöring av skärbrädan kan du blanda ättika och bikarbonat och applicera det med hjälp av en halv citron på samma sätt som i de tidigare stegen. Låt det verka i 10 minuter och skölj sedan av med ljummet vatten.

Tips: så oljar du in en skärbräda i trä

Precis som det är viktigt att rengöra skärbrädan med jämna mellanrum är det minst lika viktigt att olja in din skärbräda regelbundet. Det kan vara en god idé att olja in skärbrädan när den börjar se lite blek ut. Det finns ett flertal naturliga behandlingsalternativ för skärbrädor i trä, ofta rekommenderas paraffinolja men det finns flera naturliga och mer miljövänliga alternativ som du kanske redan har i skåpet hemma. Exempel är rapsolja, olivolja och linfröolja

Det kan även vara en god idé att använda bivax tillsammans med oljan eftersom bivax har vattenavvisande egenskaper samtidigt som den ger skärbrädan lyster. Smörj in din skärbräda med din valda olja och låt stå över natten, torka sedan av det överflödiga fettet med hushållspapper!

Kan man tvätta en träskärbräda i diskmaskinen?

Skärbrädor i trä är mycket känsliga för stora mängder vatten. När du sköljer av skärbrädan är det viktigt att du är noga med att inte spola den för länge eller använda stora mängder diskmedel. Att sätta in din träskärbräda i diskmaskinen är generellt sett inte rekommenderat. Trä är känsligt för både vatten och värme, vilket kan leda till deformation, sprickor eller andra skador på skärbrädan. Diskmaskiner använder hett vatten och starka rengöringsmedel som kan vara för hårda för träet och göra så att skärbrädan inte håller länge. Bättre att rengöra skärbrädan med knepen ovan helt enkelt!

Vilken skärbräda är mest hygienisk - trä eller plast?

Hygiengraden hos olika skärbrädor handlar till stor del om hur väl du sköter om dem. Skärbrädor i trä är generellt sett ett mycket hygieniskt val då bakterier ofta trivs sämre i trä. Det gäller dock att du tar hand om din skärbräda ordentligt och håller den ren efter varje användning.

Köpa ny snygg skärbräda online hos Dorre

Om du är sugen på att investera i en ny skärbräda har vi på Dorre ett par olika alternativ som passar de flesta. Oavsett om du vill ha en ny skärbräda i trä eller plats kan du hitta det du söker hos oss. Se några skärbrädor som du kan köpa hos oss nedan.
Och du! Glöm inte att ta hand om din skärbräda enligt tipsen ovan för längre livslängd och en mer hållbar investering.

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här