Tips för att skala vitlök snabbt & hur du tillagar vitlök på 8 sätt

Tips för att skala vitlök snabbt & hur du tillagar vitlök på 8 sätt

Är du en riktig vitlöksälskare som helst vill ha vitlök till alla måltider? Då har du kommit helt rätt! Vi tipsar om 8 olika sätt du kan använda vitlök på, allt ifrån stekt vitlök och fermenterad vitlök, till pressad vitlök och grillad vitlök, allt för att du ska få lite variation i ditt vitlöksätande. Men för en som äter vitlök ofta kan det vara frustrerande när skalet på vitlöksklyftan inte vill släppa. Då vill du såklart även ha lite tips och trix för hur du skalar dina vitlöksklyftor på enklast möjliga sätt eller hur? Kolla in vår guide på 4 olika sätt att skala vitlök snabbt här:

  • Pressa vitlök med kniv: En effektiv metod är att placera vitlöksklyftor under en bred kniv och trycka försiktigt på kniven. Detta gör det dessutom enkelt att skala flera klyftor på en och samma gång.
  • Skaka vitlök i burk: Lägg vitlöksklyftorna i en burk, stäng locket ordentligt och skaka kraftigt i några sekunder. Skalen kommer då att lossna och du kan enkelt plocka ut de skalade klyftorna.
  • Tryck vitlök under handflatan: Placera vitlöksklyftan under handflatan och tryck försiktigt med handen. Detta kommer att lösa upp skalet och göra det lättare att dra av från klyftan.
  • Värm vitlöksklyfta i mikron: Kör vitlöksklyftorna några sekunder i mikrovågsugnen. Värmen kommer att lösa upp skalet och göra det enkelt att skala vitlöken.

 

Vitlök recept - Så använder du vitlök på 8 olika sätt

Hel rostad vitlök i ugn

Att tillaga vitlöksklyftor i ugn har vi nog alla testat någon gång, men att rosta vitlök i ugn när den är hel tar din matlagning till en helt ny nivå. En hel ugnsbakad vitlök ger en härligt krämig konsistens med mild och söt smak, samtidigt som det gör det enklare att pressa ut vitlöksklyftorna ur skalet.

För att få en perfekt ugnsrostad vitlök sätter du ugnen på 200 grader och skalar det yttersta skalet på vitlöken. Sedan lägger du vitlöken i ugnsform och penslar med olivolja innan du rostar den i ca 40 minuter. Sist skär du vitlöken på hälften så klyftorna halveras och pressar ut innehållet.

Grilla vitlök på grillen

Om du grillar hela vitlöksklyftor på grillen får de en smarrig rökig och intensiv smak. Grillad vitlök kan sedan pressas ut och användas i såser, marinader eller som smakförhöjare i olika rätter.

För att grilla vitlök börjar du med att skära bort översta delen av klyftorna, men lämnar skalet på. Pensla sedan med olivolja och strö på salt och peppar. Grilla direkt på grillgallret med stängt lock i 20-30 minuter. Du vet att klyftorna är färdiga när de fått en fin gyllenbrun färg.

Stark vitlökssmak med pressad vitlök

Om du gillar en skarpare vitlökssmak är pressad vitlök perfekt! Fast och färsk vitlök är A och O när du ska pressa vitlök, och att du har en bra vitlökspress hemma såklart! Skala klyftorna enligt något av våra tips ovan, placera sedan vitlöken i klamret på vitlökspressen och pressa.

Glöm inte heller att skrapa av eventuellt överskott för att få ut maximalt av vitlök till din matlagning. Pressad vitlök passar utmärkt i såser, marinader, sallader, dressingar, eller för att smaksätta oljor när du vill ha extra mycket vitlökssmak.

Hackad vitlök till vitlökssmör

Eftersom hackad vitlök är väldigt mångsidig och kan användas i en mängd olika rätter har det blivit den klassiska metoden att förbereda vitlök på. Hackad vitlök passar till allt från pasta och ris, till wokade grönsaker, men fungerar även väldigt bra när du vill skapa ett riktigt gott vitlökssmör som smaksättare till exempelvis bröd, grönsaker, eller grillat kött.

Om du väljer att steka vitlök får den dessutom en sötare smak som kan föredras av vissa

Inlagd vitlök recept

Är det någon skillnad på att pickla eller göra en inläggning? Svaret är nej. Båda orden innebär att du konserverar ett livsmedel genom att tillsätta någon typ av syra, exempelvis vinäger eller ättika.

Att picka vitlök med en blandning av ättika, socker och salt blir ett utsökt tillskott till sallad eller sushirätter, eller varför inte som ett smakrikt tillbehör till en ostbricka eller antipasto? Inläggning i vinäger eller ättika ger vitlöken en syrlig och söt smak och det bästa av allt är att det är lätt som en plätt!

Marinerad vitlök recept

Marinerad vitlök får en läcker och rik smak som passar till många rätter. Att marinera vitlök i olja med färska örter blir en perfekt smakförstärkare i pasta, sallader eller som smaskig topping på pizza, bruschetta eller grillat kött.

För att få den mest optimala marinerade vitlöken börjar du med att skala vitlöksklyftorna enligt något av våra alternativ ovan. Lägg sedan färska örter i botten av en glasburk med vitlöksklyftorna ovanpå. Häll på olivolja så det täcker klyftorna och förslut locket på burken ordentligt.

Låt vitlöken marinera i oljan i kylskåpet i minst ett par dagar. Ju längre den får marinera, desto djupare blir smaken.

Fermenterad vitlök

Fermenterad vitlök får en mildare och mer nyanserad smak än rå lök, samt att fermenteringen ökar lökens näringsvärde och ger en extra dos av probiotika för maghälsan. Det är en fantastisk tillsats till sallader och rätter med ris eller pasta.

För att fermentera vitlök börjar du med att skala klyftorna, men du kan välja om du vill lämna dem hela eller finhacka beroende på önskat resultat. Lägg sedan ner dem i en glasburk och skapa en saltlösning. Låt saltlösningen svalna och täck därefter vitlöken i burken med vätskan. Lägg på en kökshandduk eller gasbinda på burken och säkra med ett gummiband.

Låt burken stå i rumstemperatur och låt vitlöken fermentera. Tiden kan variera beroende på temperaturen och ditt önskade resultat, men det kan ta några veckor. När du är nöjd, förvara den fermenterade vitlöken i kylskåpet för att sakta ner fermenteringsprocessen.