Dags för tacomys? Dorre ger dig sina bästa tips för en lyckad tacokväll

3 tips för en lyckad tacokväll

Klassisk svensk tacos är en tradition att äta som fredagsmiddag i många svenska hushåll och är nästan lika helig som köttbullarna på julbordet. En av anledningarna till att det blivit så populärt med just tacos är framför allt att det är lätt att laga, men också att det är en enkel rätt att tycka om eftersom den går att göra på så många olika sätt.  

Att komma hem till eller bli bortjuden på en trevlig tacokväll kan vara en avslappnande stund efter arbetsveckan eller startskottet för en bra helg. Här har vi därför samlat våra 3 bästa tips för hur du maxar din tacokväll!

Lyxa till tacokvällen med smårätter

Tips 1. Ha många olika tillbehör till tacos

Vad har man till tacos och vad är egentligen rätt och fel? För vissa är ingredienserna i tacosen givna medan andra gillar att experimentera. Tillbehör som gurka, sallad, majs, lök och tomat är klassiska ingredienser men urvalet av vad du kan ha i din tacos är oändligt och här finns inget rätt eller fel. Det är bara du själv som sätter gränserna. 

Vårt första tips är därför att ha många olika tacos tillbehör. Ju fler desto bättre! Och varför inte prova lite nya ingredienser? Några lite mer ovanliga tillbehör men som uppskattas av många är banan och ananas i tacos. Det kan låta läskigt men prova själv och ge det en chans. Vem vet, kanske tar det din tacos till nya höjder och blir ditt nya favorittillbehör.

För att göra middagen ännu roligare om du bjudit hem gäster kan du ge varje gäst ansvar över en till två ingredienser, antingen att ta med eller tillaga på plats. På så sätt får ni en stor variation av tacotillbehör och tacoskålar på bordet samtidigt som du får möjligheten att uppleva nya smaker.

Duka upp dina tacotillbehör på en smidig snurrbricka från Dorre!

Tips 2. Duka tacobordet med en snurrbricka

Vårt andra tips för att få en lyckad tacokväll och som tar tacokvällen till nästa nivå är att duka upp tacosen med en snurrande bricka. Vanligtvis spenderas en stor del av tiden runt bordet till att skicka och ta emot skålar med ingredienser så att alla kan bygga sina egna tacos. Men med en roterande bricka slipper du detta och alla kan enkelt nå ingredienserna från sina platser. En tacobricka är dessutom inte bara praktisk, den ser också väldigt trevlig ut och är ett enkelt sätt att uppgradera middagsbordet och tacokvällen.

Tips 3. Lyxa till din tacokväll med smårätter

Även om tacos i sig självt är gott och faller de flesta i smaken, kan det göra middagen ännu trevligare att ha lite extra sidorätter. Passa på medan du har familjen eller vännerna samlade runt bordet och lyxa till tacokvällen. 

Gör några extra rätter vid sidan av tacosen som quesadillas, pimientos de padrones eller nachos med smält ost så kommer du garanterat imponera på gästerna och ta din tacomiddag till en ny dimension. Eftersom detta är smårätter passar även de utmärkt att servera i ett tacoset med snurrbricka.

Recept på fisktacos - Gör en god fish taco på fiskpinnar till tacomyset!

Liva upp tacokvällen med snabblagad fisktacos

Den klassiska tacosen är ju som vi redan vet en favorit hos många, men varför inte spicea upp tacokvällen med en ny variant av tacos? För den som inte är så förtjust i köttfärs eller bara föredrar fisk är fish tacos en perfekt variant för tacokvällen, men samtidigt får det inte ta för lång tid att laga. Här kommer därför ett enkelt fish tacos recept med fiskpinnar. 

Ingredienser: 

 • 450 g fiskpinnar 
 • 2 st avokados
 • 1 st mango
 • 2 msk färskpressad limejuice
 • Rödkål
 • Picklad rödlök
 • Chilimajonnäs
 • Koriander
 • Chiliflakes
 • Salt
 • Peppar
 • 8 små tortillabröd

Så gör du:

 1. Riv rödkål grovt på ett rivjärn och tärna mango. 

 2. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon och mosa den med en gaffel. Blanda i en skål tillsammans med limejuice, salt, peppar och lite chiliflakes. 

 3. Stek fiskpinnarna tills de får en krispig yta och värm bröden i micron. 

 4. Lägg ihop din tacos med fiskpinnar, guacamole, rödkål, mango och picklad rödlök i ett tortillabröd. 

 5. Toppa tacosen med chilimajonnäs och koriander. 

Vill du få fler tips och utforska fler recept? Kolla in vår inspirationssida där vi delar med oss av allt från mat- och drinkrecept till inredningsknep.

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här