Allt du behöver för den perfekta charkbrickan!

Allt du behöver för den perfekta charkbrickan!

Hösten är på ingång med stormsteg. Mysiga filmkvällar, tända ljus, varma koppar med te och härliga middagsbjudningar med nära och kära förgyller våra vardagar och helger. Något som passar utmärkt till alla dessa tillfällen är den perfekta ost- och charkbrickan. Den fungerar oavsett om du vill bjuda på mingelmat, som trevlig förrätt, efterrätt, eller bara avnjuta som smarrig plockmat till middag framför TV:n en fredagskväll.

Men hur får man då till en bra charkbricka? Vi har svaret! Här hittar du de ultimata tipsen för att lyckas med allt ifrån verktyg, tillbehör, upplägg och smak - så att både magen och ögat får njuta av delikatesserna. Skrolla ner och låt dig inspireras!

Snygga uppläggningsfat, skärbrädor & tillbehör för ostbrickan

Första steget i skapandet av en komplett ost- och/eller charkbricka är att se till att du har rätt tillbehör och verktyg. Något som kanske känns självklart är skärbrädan, grunden för hela brickan. Om en fin och stor skärbräda i trä inte redan finns i ditt kök kan det vara dags att investera i en. Skärbrädan har många användningsområden, inte bara för att hacka och skära på, men också för att rymma härliga smarrigheter och skapa en vacker uppläggning. En bricka i trä passar perfekt för att lägga upp din charkuterier, ostar och tillbehör på ett vackert sätt.

Som för all plockmat kan det vara bra med bestick och andra hjälpmedel för att göra det enklare att ta upp och äta maten. Hos oss på Dorre hittar du allt från tapasskedar till röror, dessertgafflar till charkuterier och oliver samt vassa ostknivset för alla sorters ostar - vare sig det är mjuka, milda eller långlagrade. Investera i allt från bestick som säljs styckvis så du kan mixa och matcha som du vill till kompletta bestickset samt ost- och serveringsset.

Så får du till en Instagramvänlig charkbricka

När du sett till så alla verktyg och tillbehör finns hemma är det dags att börja tänka på upplägget. Vissa varor, som exempelvis ost, chark och frukt kan med fördel placeras direkt på skärbrädan, medans andra livsmedel såsom oliver, nötter, röror, kex och bröd blir fint att lägga upp i glas, vanliga skålar eller högre dessertskålar.

En hemlighet som gör din bricka extra tilltalande är att dekorera med skålar och glas  i olika storlekar, höjder och färger. Genom att skapa flera nivåer får du en ost- och charkbricka som genast tillför en mer levande känsla.

Vad har man på en charkbricka?

Och nu till det roligaste, men kanske också svåraste steget: Att dekorera charkbrickan med härliga och goda livsmedel. Tänk på att få en balans mellan sött, salt och olika konsistenser - allt från krispigt, mjukt och knaprigt, samt vackra och varierande färger.

Se till att lägga fram osten ett tag innan den ska avnjutas och att du har en kniv för varje sort så smakerna inte blandas ihop med varandra. Välj också med fördel svenska charkuterier och placera en gaffel vid varje så det blir enkelt att plocka. Sedan är det bara att dekorera fint med kex, bröd, frukt och grönt och skapa en vacker uppläggning.

Tips på vad du kan lägga på din ost- och/eller charkbricka:

Bröd och kex: Salta och söta spröda kex, fröknäcke, grissini, baguette och surdegsbröd.

Ost: Gruyere, brie, manchego, cheddar och mögelost passar utmärkt.

Charkuterier: Kallskurna skinkor och nötkött, coppa, salami eller andra korvar.

Frukt och grönt: Mixa torkad och färsk frukt som exempelvis vindruvor, päron, äpple, fikon, oliver, grönsaksstavar, småtomater med mera.

Övrigt: Marmelad och olika röror, samt salta, smaksatta eller naturella nötter.

Självklart rekommenderar vi att servera allt detta med någon trevlig dryck. Vitt, rött eller mousserande vin, drinkar eller alkoholfria alternativ kommer göra nästa kväll med din ost- och charkbricka till en succé!

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här