Grillsäsongen är igång! Dorre tipsar om rätt temperatur för att grilla kött, kyckling& fisk

Så lyckas du med att grilla kött, fisk & kyckling - temperatur & tid!

Det finns få saker som slår känslan av att stå vid grillen en varm sommarkväll med solen i ryggen, en svalkande dryck i handen och doften av din grillfavorit på gallret. Men för att göra den perfekta kvällen komplett krävs att du lyckas med att tillaga ditt kött eller dina grönsaker.

Här listar vi våra favoriter på grillen och hur du lyckas tillaga dem till perfektion. Oavsett om du föredrar att grilla kycklingfilé, högrev, torskrygg eller vill testa att grilla vegetariskt så är denna guide startpunkten för att du ska lyckas med din grillkväll!

Grilltips: Investera i en stektermometer

För att få perfekta resultat varje gång, oavsett om du ska grilla fisk, kyckling eller fläsk- och nötkött, är det en utmärkt idé att investera i en stektermometer. Termometern mäter temperaturen i köttet så att du vet exakt när det är dags att ta av det från grillen.

Stektermometrar kommer i flera olika varianter - både i form av en sticka som du sticker direkt i köttet för att ta temperaturen när du tror att köttet är klart, och som en mätare för en mobil-app där du kan följa temperaturen under tillagningen.

Grilla kycklingfilé - vilken temperatur ska kyckling ha?

Börja med att placera kycklingfiléerna på grillen och låt dem grillas i ungefär 8 minuter. Vänd dem sedan och fortsätt grilla i 8 minuter till. Den perfekta innertemperaturen för kyckling ska ligga på 72 grader. Se upp för att grilla kycklingen för länge för att undvika torr eller bränd kyckling. 

Vill du ha krispigt skinn kan du börja med att grilla kycklingfiléerna på hög värme på en sida av grillen och sedan flytta dem till en svalare del. Du kan med fördel använda grillens lock för att säkerställa jämn tillagning.

Så lyckas du med att grilla fisk som torsk och lax!

Lyckas med grillad fisk

Att välja fisk som ditt protein att slänga på grillen kan kännas som en utmaning och ingen gillar ju en torr torskfilé som kanske hade varit lättare att tillaga på annat vis. Men oroa dig inte, vi har de bästa tipsen för att du ska lyckas med fisk på grillen i sommar.

Grilla lax med indirekt värme i grillen

Grillad lax är en klassiker och behöver inte vara svår att lyckas med. För att grilla en hel laxsida krävs dock en plåt att lägga laxen på, annars riskerar den att falla sönder. I grillen vill du se till att all grillkol ligger på kanterna, alternativt att ha gasolvärmen på kanterna av grillen, för att grilla laxen med indirekt värme.

Så lyckas du med grillad lax

Gnid in laxen med salt och peppar och andra eventuella kryddor och lägg den sedan på plåten som placeras på grillgallret. Grilla under lock i ca 25 minuter eller tills innertemperaturen på laxen är ungefär 54 grader. När laxen är klar kan du pressa lite citron över och sedan är det bara att servera!

Lyckas med torskrygg - temperatur och tid

När det kommer till torsk vill du helst att innertemperaturen ska ligga på ca 52 grader. Grillen bör ha en temperatur på ungefär 200 grader och torsken ska då grillas i ca 10 minuter. Tänk på att innertemperaturen fortsätter att stiga lite efter att du tagit bort torsken från värmen.

Släng på ett fiskpaket på grillen

Om du vill göra middagen enkel för dig själv - lägg då i fisken med allt sitt tillbehör i grillfolie eller bakplåtspapper och grilla allt tillsammans. Tärnad torsk med potatis, sparris, citron och smör passar perfekt i ett fiskpaket. Krydda med salt och peppar och kanske lite dill och lägg paketet på grillen i ca 10 minuter - hur lätt som helst!

För att få en god grillad köttbit krävs rätt innertemperatur och tillagningstid

Grilla kött - rätt innertemperatur och tid

Att lägga på en fin köttbit på grillen är en riktig klassiker som alltid funkar. Oavsett om du väljer att marinera köttet, gnida in det med rub eller bara låta köttet tala för sig själv - att få rätt temperatur på  ditt kött är av högsta vikt för en lyckad grillning. Tänk på att temperaturen fortsätter stiga efter att du tagit bort köttet från värmen. 

För nötkött kan du sikta på följande innertemperatur:

  •  Blodigt/Medium rare 48-52˚C
  • Medium 56-60˚C
  • Välstekt 65-68˚C.

Detta gäller i stort sett för ryggbiff, entrocôte, nötytterfilé, oxfilé och rostas, men temperaturerna varierar lite mellan de olika delarna. För en biff kan du sikta på 2-3 minuter/sida och för t.ex. en hel entrecôte kan du räkna med ca 30 minuter.

För fläskfilé och fläskytterfilé kan du sikta på följande temperaturer:

  • Medium 65˚C 
  • Välstekt 68-70˚C

En hel fläskfilé tar ungefär 30 minuter att grilla. 

Om du vill grilla lamm, t.ex. lamminnerfilé eller lammkotlett kan du sikta på följande temperaturer:

  • Blodigt 58˚C  
  • Medium 60˚C 
  • Välstekt 70˚C

Grilla lamkotlett ca 5 minuter/sida och lammfilé snabbt på hög värme för yta, för att sedan uppnå rätt innertemperatur på indirekt värme.

Vegetariskt på grillen - så lyckas du med att grilla grönsaker och halloumi/grillost!

Grilla vegetariskt i sommar

Grillade grönsaker

Grillad majskolv är en klassiker som alltid funkar, även som tillbehör till grillat kött. För andra alternativ kan du testa att grilla zucchini med lite olja, salt och peppar, eller marinera och grilla blomkål några minuter för färg och sedan på indirekt värme i ca 10 minuter - två fantastiskt goda alternativ till kött på grillen! 

Att grilla paprika är ett annat klassiskt tillbehör till grillat, och alla dessa går självklart att kombinera på ett grönsaksspett. Använd dina favoritgrönsaker och testa dig fram med grilltid!

Grilla halloumi och grillost

Det är enkelt att lyckas med halloumi och grillost på grillen. Marinera med olivolja, vitlök och örter och grilla sedan 2-3 minuter på direkt värme för att ge osten fin färg, för att sedan låta den baka på indirekt värme i 10-15 minuter.

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här