Dorre ger dig sina bästa grilltips inför sommarens grillkväll

Grilltips - så lyckas du med sommarens grillkväll

Så fort vädret tillåter är det dags att ta fram grillen och börja förbereda inför årets grillsäsong. Att grilla är inte bara ett sätt att tillaga maten på utan också ett tillfälle att umgås och ha det trevligt under de varma sommarmånaderna. Här kommer därför våra bästa grilltips för sommarens grillkvällar.

Vad kan man grilla?

Oavsett om du föredrar kött, fisk, grönsaker eller något helt annat finns det något för dig att grilla. Utöver kött är grönsaker som zucchini, aubergine, sparris och majs gott att grilla. Även ostar som halloumi och grillost passar utmärkt att tillaga på grillen. Vill du istället prova något nytt eller imponera på gästerna kan du dessutom tillaga både bröd och olika typer av desserter på grillen.

Vad kan man grilla ute? Dorre ger dig tips på vad man kan grilla

Grilltips kött

Att grilla kött är något som hör sommaren till men som inte alltid är så enkelt som det låter. Därför har vi samlat 4 enkla tips  att följa för dig som ska grilla kött!

1. Marinera köttet 

Att marinera köttet innan du lägger det på grillen ger både extra saftighet och smak. En grillmarinad kan du med några få ingredienser göra hemma och låt gärna köttet vila i marinaden en stund innan du grillar det.

2. Låt köttet ligga framme

Planera i god tid så att köttet hinner uppnå rumstemperatur innan du lägger det på grillen. En kall köttbit har en längre tillagningstid än en rumstempererad och den kan ofta se klar ut på utsidan men vara kall och ofärdig inuti. Låt därför köttet ligga framme en stund innan du tillagar det.

3. Pensla grillgallret med olja

Ett vanligt problem vid grillning är att köttet fastnar i grillgallret. För att undvika det kan du pensla gallret med lite olja. På så sätt bildas en fet hinna som minskar risken för att köttet bränner fast.

4. Använd stektermometer

Undvik att köttet blir rått eller torrt genom att använda en stektermometer när du grillar. Det fungerar lika bra att använda en termometer vid grillning som vid stekning och den hjälper dig få till det perfekta köttet varje gång.

Köp produkterna online här: Stacy Stektermometer, BBQ Marinadset

Grilltillbehör du behöver vid grillen

Att ha rätt grilltillbehör är en förutsättning för att lyckas med grillningen. Hos oss på Dorre hittar du allt från grillspett och grillknivar till en praktisk grilltång och stekspade. Vi har alla grillredskap du behöver för en lyckad grillkväll! 

Innan du börjar grilla är det viktigt att rengöra grillgallret från gamla matrester. Med vår BBQ Grillborste borstar du enkelt rent gallret och förbereder inför grillningen. 

När det har blivit dags att lägga maten på grillen är grillverktyg som en grilltång och stekspade ett måste att ha nära till hands. Oavsett om du ska grilla en köttbit, hamburgare, fisk eller grönsaker kommer bra grillredskap vara nödvändigt för att du enkelt ska kunna hantera maten. 

Att grilla maten är både roligt och gott, men det blir ännu roligare att grilla på ett spett. Här kan du blanda alla dina favoriter och varva grönsaker och kött för att få hela tallriken direkt på ett grillspett. Våra BBQ Grillspett är tillverkade i tåligt rostfritt stål som kan diskas i diskmaskin och användas om och om igen.

Köp produkterna online här: BBQ Set - Grilltång & Stekspade, BBQ Grillspett

Grilltips för kolgrill

Att grilla på kolgrill med kol eller briketter är en metod som ger maten en unik och rökig smak som inte kan jämföras med mycket annat. För att lyckas med grillningen är det dock viktigt att förbereda grillen innan du börjar grilla. 

Töm grillen på gamla rester av kol och aska innan du fyller på med ny kol eller briketter. Sprid ut kolen som du vill ha den och när du väl har tänt grillen är det viktigt att ha tålamod. En kolgrill tar lite längre tid att förbereda än en gasolgrill eftersom det är viktigt att få en bra glödbädd innan du lägger på maten. När kolen eller briketterna blivit gråa eller vita av aska är grillen redo att användas. 

Glöm inte att du kan justera temperaturen i en kolgrill genom att öppna eller stänga ventilationshålen. Dessa brukar finnas i locket och på undersidan av grillen.

Grilltips för gasolgrill

Medan en kolgrill måste förberedas och värmas i cirka 30 minuter kan gasolgrillen bli klar på bara några minuter. Förvärm gasolgrillen i 5-10 minuter så får du en bra grund att grilla på. 

Om det blir för varmt eller kallt i en gasolgrill kan du enkelt justera värmen genom att höja eller sänka gasoltillförseln. Har din grill flera brännare kan du dessutom välja hur många som ska användas samtidigt. 

När du grillar på en gasolgrill kan maten lätt bränna fast. För att undvika det kan du marinera eller pensla köttet eller grönsakerna med lite olja innan det läggs på grillen. På så sätt får maten en fin yta som inte bränner fast i gallret. Undvik också att flytta eller vända på maten för ofta eller att öppna locket då det lätt bränner fast och tillagningstiden kan bli längre.

Nu har du alla tips du behöver för en lyckad grillkväll!! Så ut och förbered grillen och ladda upp med alla tillbehör du kan tänkas behöva för en trevlig sommarkväll med vänner och familj! 

Kolla in vår inspirationssida för fler tips! Vi delar med oss av allt från drink- och matrecept till inredningsknep.

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här