Osäker på vilken vinöppnare du ska välja? Dorre tipsar om olika produkter och tips på hur du kan öppna vin

Vinöppnare för proffs och nybörjare

Det finns en uppsjö av olika vinöppnare att välja mellan, med allt från klassiska korkskruvar till mer moderna elektriska vinöppnare. Men alla fyller väl i princip samma syfte, eller? Alla varianter av vinöppnare är designade för att öppna vinflaskan på ett sätt eller annat, men beroende på ditt personliga användande och dina preferenser kan du hitta en vinöppnare som passar bättre än andra för just dig.

Från korkskruv till elektrisk vinöppnare - så väljer du rätt vinöppnare!

Kyparkorkskruv är perfekt för dig som vill ha en fundamental och mångsidig vinöppnare, men kan vara lite knepig för nybörjaren. För dig som föredrar komfort och precision kan det passa bättre med en annan variant av korköppnare.

Kyparkorkskruv

Om du är en erfaren vinkännare och gillar att ha full kontroll kan en så kallad servitörkorkskruv, eller kyparkorkskruv, vara något för dig. Detta är den typen av korkskruv som ofta föredras av proffsen inom restaurang- och vinbranschen eftersom den är så smidig samtidigt som den lämnar mest kontroll åt “utövaren”. Dessa öppnare innehåller ofta även  en kapsylöppnare, som på våra korkskruvsöppnare Viper och Kypare.

Köp produkterna online här: Kore Korkskruvsöppnare, Viper Vinöppnare

Det finns många varianter av lättanvända flasköppnare, och vilken du ska välja beror till stor del på din personliga preferens. Här listar vi 5 andra vinöppnare för dig att välja mellan.

1. Korkskruvsöppnare

Kore korkskruvsöppnare är det perfekta steget upp från en kyparkorkskruv, för dig som fortfarande vill ha kontrollen över att skruva ner skruven manuellt. Med sitt rejäla munstycke skapar Kore en stabil grund för att skruva ner. Dra sedan uppåt för att få med dig hela korken upp utan att lämna någon oönskad kork i flaskan. 

2. Snygg vinöppnare 

Koline vinöppnare är vår mest stilfullt designade vinöppnare och det perfekta valet för dig som vill tillföra en mer elegant touch till ditt kök och dina barredskap. Kolines handtag är lätthanterligt och bekvämt i handen och låter dig öppna vinflaskor utan att skruva själv. 

3. Enkel vinöppnare 

Det blir inte enklare att öppna din vinflaska med korkskruv än med Molli vinöppnare. Med tre enkla steg låter Molli dig enkelt få upp korken utan att behöva skruva Molli är fullt utrustad för att öppna alla sorters vin- och champagneflaskor med en extra korkskruv samt folieskärare. 

4. Elektrisk vinöppnare 

Med hjälp av vår Vivian vinöppnare behöver du aldrig mer kämpa för att få ur korken ur vinflaskan - Vivian gör det åt dig. Vivian är en elektrisk vinöppnare som drivs med batterier och får upp korken med ett enkelt knapptryck. Smidigare än så blir det inte! 

5. Vinöppnare med lufttryck 

Sist men inte minst har vi ännu ett sätt att öppna din vinflaska på med minimal ansträngning, och denna gång även utan elektricitet. Lana vinöppnare använder sig istället av en nål och det lufttryck som skapas i flaskan för att få upp korken. Simpel och effektiv!

Köp produkterna online här: Koline Vinöppnare, Vivian Vinöppnare

Hur gör man för att öppna vin utan vinöppnare?

Är du mitt i en flytt och har svårt att hitta bland alla flyttlådor eller befinner du dig på resande fot, kanske på ett hotellrum utan köksutrustning? Plötsligt står du där med vinflaskan i handen, utan någon korkskruv inom räckhåll, och känner hur förtvivlan växer. Men än finns det hopp, för det finns faktiskt några knep för hur du kan göra. Här är 5 knep för att öppna din vinflaska utan korkskruv eller någon annan typ av vinöppnare!

 1. Tryck ner korken i flaskan

Så länge korken inte har gått sönder och du inte har något emot korksmaken har du alltid alternativet att trycka ner korken i flaskan, men tänk på att den inte går att få ut sen. Ställ flaskan på en stabil yta och tryck med båda händerna ner mot korken. Ta hjälp av något verktyg du kan komma över, som en borste eller liknande, för att lättare trycka ner korken. Se upp för skvättet när korken släpper!

2. Sko-tekniken

Denna teknik är riskabel, både för flaskan och dig själv. Men den kan vara väl värd ett försök om tillfället så kräver! Lägg flaskan med botten i hälen av en sko med en kraftig gummisula och banka skon mot väggen. Fortsätt banka tills korken är tillräckligt utdriven så att du kan dra ut resten själv!

3. Öppna vinflaskan med skruv eller nyckel

Om du har en skruv att tillgå kan du testa att skruva ner skruven i korken för att sedan dra upp den. Här kan du ta hjälp av en hammare eller gaffel om möjligt. Har du ingen skruv men har istället åtkomst till en nyckel - testa att trycka ner nyckeln för att sedan skruva och dra uppåt.

4. Öppna vinflaskan med en galge

Om du har en galge till hands kan du testa att skruva loss kroken på galgen och sedan skruva ner den i korken på flaskan. Använd sedan kroken för att dra uppåt.

5. Använd eld för att öppna vinflaskan

Denna metod rekommenderas om du ska öppna en vinflaska där korken är sönder. Ta fram en tändare av något slag och elda helt enkelt mot flaskans hals. Förhoppningsvis gör värmen så att korken poppar på grund av lufttrycket. Se upp för korken när den flyger!

Som du märker är det inte helt lätt att få upp en vinflaska utan någon form av öppnare, så gör dig själv en tjänst och investera i en flasköppnare. Kolla in Dorres sortiment av flask- och vinöppnare i alla möjliga varianter här!

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här