Vackert uppdukat julbord för den perfekta instagrambilden

Allt du behöver för ett instagramvänligt julbord

Drömmer du om att skapa ett inspirerande julbord? Här ger vi dig tipsen som hjälper dig att skapa ett levande, mysigt och vackert julbord. Vare sig du föredrar ett julbord med klassiska inslag eller ett julbord i modern anda så har vi alternativen för dig. Hos oss hittar du tipsen som hjälper dig att anordna ett fantastiskt julbord som förevigas i såväl minnen som på Instagram.

Sätt tonen inför årets julbord

Innan du börjar damma av glasen och placera ut finbesticken kan det vara värt att fundera på hur du vill dekorera julbordet. Kanske vill du använda dig av en duk i en speciell färg? Utgå från det du har och tänk ut vilka tillbehör som skulle kunna passa. Klassiska julfärger som rött, grönt, vitt eller guld passar utmärkt på julbordet. Titta i köksskåp, lådor eller på vinden efter fina juldekorationer i liknande färger. Ofta har du redan undangömda dekorationer som ligger och väntar på att få komma till sin rätt. Skapa ytterligare julstämning på bordet genom att ställa fram levande ljus och ljusstakar som utstrålar ett behagligt sken.

Skapa ett klassiskt julbord - så här gör du

Vill du skapa ett stämningsfullt julbord i klassisk anda? Lek med klassiska jultillbehör som går i rött, guld eller silver. Låt duken på bordet utgöra grunden - en vinröd duk sätter en särskild prägel på ett julbord. Testa även att placera en kandelaber med ljus på bordet för lite extra mysfaktor. Servera maten i grytor och skålar med matchande färger, varför inte lägga lite russin och mandlar i ett par klassiska dessertskålar? Tänk även på att du kan leka med dekorationer på höjden - låt tilltugg eller dessert komma till rätta på vackra kakfat i flera våningar. De levande ljusens sken och bordets klassiska element för tankarna till gamla dagar.

Julbord med inslag av naturen

Är du istället sugen på att skala ned årets julbord något kan en rustik och naturnära dekoration vara att föredra. Förvånas över hur små detaljer kan gå en lång väg, du behöver inte ställa fram alla dekorationer för att skapa julstämning. Lek med inslag från naturen som kvistar eller mossa. Här passar även en duk i naturliga färger lite bättre, välj exempelvis dukar med lite rustika material såsom tvättat linne eller grov bomull. Dukar i lite beigea färger skapar en naturlig grund för resten av dekorationerna att stå på. Passa på att ställa fram en ljusstake i modern design som vår “Asta ljusstake”. Prova att leka med olika material på bordet. Duka maten på träbrickor eller i små skålar - lek med matens färger och former. Ibland måste man testa några olika utformningar innan man hittar rätt.

Köp produkterna online här: Selah Servettring BrunAsta Ljusstake, Olani Ostbricka.

5 tillbehör på julbordet som gör stor skillnad 

  1. Servettringar är en subtil dekoration som gör stor skillnad. Våra “Selah” servettringar i microfiber-läder skapar en mycket fin kontrast på bordet. Dess läderliknande utformning gör dem perfekta till såväl det klassiska som det moderna julbordet.
  2. Ljus är ett måste på julbordet. Vare sig vill använda dig av verklighetstrogna och säkra LED ljus eller ljusstakar med levande ljus är detta ett måste på ditt julbord.
  3. Små serveringsskålar passar på vilket julbord som helst. Hos oss hittar du två fina skålar med vintermotiv som du kan lägga russin, mandlar eller pepparkakor i.
  4. Besticken på bordet är en detalj som ej är att glömma. Att duka fram finbesticken under julen är en särskild tradition som många upprepar år efter år. Ett vackert bestickset är dessutom en utmärkt investering som håller i många år framöver. Hos Dorre hittar du flera stilrena och klassiska bestickset.
  5. Maten. Det kan verka självklart, men maten är faktiskt en viktig aspekt i dekorationen. Sättet du presenterar maten på gör stor skillnad. Lek runt med fat, brickor och skålar på bordet. Matens färger kan även spegla färgerna som hittas på bordet.

Vi på Dorre hoppas att du fick lite inspiration inför nästa julbord. Oavsett om du föredrar avskalat eller uppdukat så har Dorre tillbehören du behöver. Ett julbord är så mycket mer än bara ett bord - det är en chans för nära och kära att umgås tillsammans under årets mörka månader. Vi önskar dig en alldeles underbar jul fylld med god mat och härliga stunder tillsammans med vänner och familj.

Klicka här för att läsa hur du blandar den perfekta glöggen att bjuda på!

Har du några frågor eller funderingar är du självklart även välkommen att kontakta oss.

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här