Grillning av kött och grönsaker utomhus

Recept och redskap - så lyckas du med utomhusmatlagning

Vi människor söker i allt större utsträckning en närmare koppling till naturen. Att vistas utomhus bland skog och mark har visat sig ha positiva effekter på såväl den fysiska som den psykiska hälsan. Inte minst genom att vi rör på oss, utan även eftersom det påverkar våra stressnivåer till det bättre- vilket många nu börjat prioritera och uppskatta. Kanske är det därför inte så konstigt att matlagning över öppen eld så snabbt har blivit en växande trend. Att få till en måltid i det fria är inte längre endast för de som tävlar i sm i utomhusmatlagning - numera har detta kommit att bli en aktivitet för gemene man.

Allemansrätten ger oss möjligheten att upptäcka en mängd vackra platser, och det finns ett stort utbud av ängar, gräsplättar, skogar och sjökanter som kan ligga precis runt hörnet redo för oss att tas tillvara på. Men vad ska man då tänka på om man vill ta steget till utomhusmatlagning på dessa platser? Vi har samlat de bästa tipsen nedan, samt receptet på en av våra superenkla favoriter när det kommer till vilken maträtt man ska laga!

Utomhusmatlagning här är utrustningen som krävs

Steg ett är såklart att se till att du har rätt utrustning för uppgiften, och tro oss, det krävs inte mycket för att din måltid ska bli en hit! Ett BBQ trancherset eller grillverktyg som exempelvis grilltång och grillspade kommer du väldigt långt med. För den som vill göra det enkelt är klassikern grillkorv med bröd eller en saftig hamburgare med tillbehör alltid ett säkert kort och då behövs inget mer än just detta, tillsammans med en brasa. Läs mer här om hur du lyckas med en perfekt smashed burger - varje gång. Ett tips kan dock vara att ta med något slags tändmaterial, tändstickor och en kniv för att underlätta processen med att få igång elden.

Köp produkterna online här: BBQ Set - Grilltång & GrillspadeBBQ Trancherset - Gaffel & Kniv.

Glöm däremot inte att smaken från rök, eld och glöd kan bli en riktig smakförhöjare, för den som vill göra det lite mer avancerat kan man såklart utnyttja detta. Ett annat tips är därför att i förväg förbereda så mycket som möjligt hemma för att underlätta när du väl är på plats. Hacka, koka, marinera och skär upp allt som går för att sedan placera i lådor eller påsar att ta med. Se också till att packa med en påse eller två för att slänga skräp och disk i så naturen hålls ren och fin. Sedan kan du låta fantasin flöda. Ta fram dina grillredskap, lägg på grillspett med exempelvis grönsaker eller vilt direkt på glöden, låt fisken få lite extra smak av röken och tillaga potatisen direkt på kolbädden med skal för att få en sotig yta men med ett innehåll som är redo att förtäras.

Är du nyfiken på att laga mat utomhus, men saknar redskapen för det? Se alla våra grillset här!

Utomhusmatlagning! Tips på enkla och goda recept

Ett redskap för outdoor cooking som blivit allt mer populärt är stekhällen. Den öppnar upp till en uppsjö av spännande recept att testa. Allt från pannkakor, biffar, grytor, pasta och rårakor till söta och smarriga efterrätter. En av våra favoritrecept på utomhusmatlagning är att slänga ihop en wok eftersom du enkelt kan förbereda och blanda ihop lite vad du känner för innan du ger dig ut i naturen.

Några ingredienser som vi älskar att ha med är:

  • Marinerat svenskt kött, kyckling eller tofu
  • Vitkål
  • Broccoli
  • Paprika
  • Minimajs
  • Soja
  • Sweet Chili-sås
  • Olivolja
  • Salt & Peppar

Lyxen med denna måltid är att du självklart kan slänga i precis vad du själv vill! Hacka och marinera allt hemma, koka ris eller nudlar och packa med lite färsk koriander och knapriga cashewnötter. Sen är det bara att blanda ihop allt på stekhällen över den öppna elden och vips så har du en fantastisk måltid - Lätt som en plätt!

Blev du inspirerad att laga mat utomhus? Ta del av hela vårt sortiment med redskap för utomhusmatlagning här!

Vi på Dorre hoppas att du fick lite tips inför hösten och vinterns utomhusaktiviteter eller att du kanske redan nu kan investera i årets julklapp för den matlagningsintresserade? Oavsett så önskar vi dig en fin höst, en god jul och ett gott nytt år!

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här