Dags för bröllop? Dorre ger sina bästa tips för en snygg bröllopsdukning & lekar

Så lyckas du med din bröllopsdukning

Dagen du gifter dig är en speciell dag som du kommer minnas för resten av livet. Därför är det viktigt att både bröllopet och bröllopsmiddagen ska kännas personlig och unik för dig. Här delar vi med oss av våra bästa tips för hur du dukar bordet inför bröllopet och roliga bröllopslekar och aktiviteter för en garanterat rolig fest!

Så ska du tänka med din bröllopsdukning

När du planerar dukning inför ditt bröllop är det allra viktigaste att det ska matcha din stil och dina förväntningar.  Oavsett om du föredrar en klassisk och harmonisk bordsdukning eller en mer rolig och lite annorlunda dukning går det att med små knep skapa en vacker bröllopsdukning som passar för alla olika bröllop.

Använd gärna en personlig bordsdekoration på ert bröllop som speglar er som par. Detta blir en rolig detalj som gör att dukningen känns mer personlig.

Tips på en vacker bröllopsdukning och bordsdekorationer

Bröllopsdukning inspiration

Att veta vilken stil som passar en själv och hur man vill ha det på sin bröllopsmiddag är inte alltid så enkelt som man kan tro. Här har vi därför tagit fram tre dukningsknep som passar in på alla bröllop och bröllopsmiddagar. 

För att få dukningen att smälta in och följa en röd tråd med resten av bröllopet är ett tips att försöka matcha dukningen med bröllopets färgtema. Ett enkelt sätt är att välja servetter, dekorationer och blommor som går ton i ton med varandra för att skapa ett enhetligt uttryck.

Vill du få till den lite harmoniska och romantiska känslan kan du duka borden med textilier i linne. Ett bord dukat med linneduk och linneservetter ger ett avslappnat men samtidigt elegant uttryck som passar perfekt för ett bröllop. 

Ett annat tips för bröllopsdukningen är att duka med mycket ljus. Med en pampig kandelaber på bordet är det enkelt att skapa en lyxig känsla som ger det lilla extra till bordsdukningen. Tycker du att det känns obehagligt eller jobbigt med levande ljus? Då kan du istället använda dig av batteridrivna blockljus i LED som ger precis samma intryck som vanliga ljus. Dessa kan även kombineras i olika storlekar för att ge ett romantiskt och vackert uttryck. 

En bröllopsdukning med ljus är ett enkelt sätt som oavsett stil på bröllopet ger ett effektfullt uttryck under middagen - och inte minst när mörkret börjar lägga sig. 

Sist ut har vi dukning med servettringar. Placera gästernas servetter i en elegant servettring istället för att vika servetten på tallriken. Det skapar en lyxig känsla och gör att varje plats vid bordet ser lite mer festlig ut.

Så har du bra vett & etikett under bröllopsmiddagen, använd besticken utifrån & in!

Vett och etikett dukning

Ett bröllop är en finare tillställning än andra fester och vardagliga middagar. Samtidigt som din bröllopsmiddag ska vara rolig är det viktigt att gästerna håller ett bra bordsskick. Hur du dukar spelar därför stor roll för att ni ska få en trevlig middag med vett och etikett.

Dukning med glas

Att duka med glas kan göras på många olika sätt, men grundregeln är att de ska användas från höger till vänster. En bröllopsdukning innehåller vanligtvis ett rödvinsglas, ett vitvinsglas och eventuellt ett glas för avec. Tänk också på att ge alla gäster ett vanligt dricksglas för vatten under middagen och placera sedan glasen efter hur drycken kommer att serveras med vattenglaset längst till höger.

Duka med bestick

När du ska duka för många personer kan det vara smidigt att ha ett helt bestickset. På så sätt får du alla bestick som behövs i ett och samma paket som kniv, gaffel, matsked och kaffesked. För dig som föredrar en gaffel istället för en sked till tårtan eller efterrätten har vi dessutom färdiga set med dessertgafflar.

När det kommer till placeringen av besticken är det lätt att bli förvirrad och det kan uppstå en hel del frågor. Hur dukar man med kniv och gaffel? Vilka bestick börjar man med? Och behöver man verkligen knivar och gafflar i olika storlekar? 

Det enkla svaret här är nej. Det går precis lika bra med flera gafflar i samma storlekar men för att skilja dem åt kan du placera dem i olika nivåer bredvid tallriken, det vill säga att ena gaffeln eller kniven ligger lite högre upp på bordet än de andra. 

Gafflarna och knivarna ska också ligga på varsin sida av tallriken. Gaffeln på vänster sida och kniven till höger med tänderna inåt. Tänk också på att om du dukar med flera bestick är en enkel grundregel att besticken ska användas utifrån och in. Börja alltså med gaffeln och kniven som ligger längst ut och arbeta dig sedan inåt till nästa rätt.

Dorre ger dig tips på kul aktiviteter och bröllopslekar för brudpar och gäster

3 tips på bröllopslekar & aktiviteter till bröllopet

Under och efter middagen kan det vara kul att ha några planerade aktiviteter eller lekar på bröllopet som håller igång festen. Här har vi tre bröllopslekar och aktiviteter som är garanterade stämningshöjare på din bröllopsfest.

1. Lapp under stolen

Placera en lapp under stolen till alla middagsgäster med ett uppdrag som personen ska utföra. Utan att visa lappen för någon annan ska alla gäster genomföra sitt uppdrag någon gång under middagen. Det roliga med denna lek är att ingen vet vad den andre har för uppdrag vilket brukar resultera i många skratt och roliga minnen. 

2. Skoleken

Efter middagen är en rolig bröllopslek skoleken. Brudparet sitter då på varsin stol med ryggen mot varandra med sin ena sko i en hand och sin partners sko i den andra. Toastmastern eller gästerna ställer sedan påståenden som till exempel “Vem städar mest?” varpå brudparet svarar  genom att hålla upp skon till den person i paret som påståendet passar in bäst på.

3. Sabrera

En tredje aktivitet som garanterat blir en stämningshöjare på festen är att sabrera en flaska champagne eller bubbel. Förbered detta genom att ha en champagnesabel som du sedan sabrerar flaskan med. Detta är en rolig aktivitet brudparet kan göra tillsammans efter middagen framför gästerna för att kicka igång bröllopsfesten ordentligt. 

Med dessa tips kan vi nästan garantera att du kommer få ett helt fantastiskt bröllop! Kolla in vår inspirationssida för ännu fler tips på allt från mat- och drinkrecept till presenttips och inredningsknep.

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här