Duka till midsommar - tips för en fin dukning

Duka till midsommar - tips för en fin dukning

Sommaren är alldeles runt hörnet och det är snart dags för midsommar! Årets kanske bästa högtid enligt många och en dag fylld av glädje, sång och skratt tillsammans med dina nära och kära. Oavsett hur du väljer att fira är en traditionell midsommar- eller sillunch alltid ett härligt sätt att samlas runt bordet. Därför kan det vara trevligt att ha ett vackert dukat bord när gästerna kommer där ni kan slå er ner och njuta av god mat. Här har vi samlat våra bästa tips till hur du skapar en vacker midsommardukning!

Skapa en vacker bordsukning till midsommar med tips från Dorre!

Så skapar du en vacker dukning till midsommar

En sommardukning till midsommarfesten behöver sällan vara helt perfekt för att se trevlig ut och kan många gånger se bättre ut med en avslappnad stil. Använd därför gärna textilier i  linne som grund som med sina naturliga skrynklor ger midsommardukningen ett vackert men naturligt uttryck. Vilka bestick du väljer spelar också roll för hur din dukning blir. Välj gärna ett elegant bestickset framför plastbestick för att få din sommardukning att se mer elegant ut. 

Oavsett vad du väljer att dricka på midsommar är det alltid trevligt att dricka ur fina glas. Plocka därför fram både champagneglas och vinglas så kan gästerna själva välja vilket som passar dem bäst. Tänk också på att inte glömma snapsglas! Vår shotbricka eller murslev är perfekt för snaps och är en rolig detalj till det dukade bordet som garanterat kommer höja stämningen på midsommarfesten.

Dorre tipsar om 5 enkla knep för en vacker midsommardukning

5 enkla tips till din midsommardukning

Att duka fint till midsommar behöver varken vara dyrt eller särskilt svårt. Med dessa tips kan du enkelt skapa en snygg midsommardukning som imponerar på gästerna!

1. Duka med blommor

Blommor är en stor del av midsommar och en vacker dekoration till midsommardukningen. Prästkragar, midsommarblomster, smörblommor och lupiner. Plocka de blommor som finns nära dig och skapa en vacker bukett eller flera små och låt dem pryda bordet. 

2. Duka med servettringar 

Ett enkelt sätt skapa både en elegant och festlig dukning är att duka med servettringar. Oavsett om du använder dig av tygservetter eller klassiska pappersservetter kan de piffas upp genom att placeras i en elegant servettring på bordet. 

3. Servera maten i olika skålar

Servera gärna olika rätter på midsommarbordet på flera fat och i mindre skålar. Olika typer av sill är perfekt att lägga upp i ett serveringsset med flera skålar och gör det enkelt för gästerna att själva plocka det man vill ha på tallriken samtidigt som det ger en festlig känsla. 

4. Duka i neutrala färger 

För att få en somriga känsla över midsommardukningen är vårt tips att duka neutrala somriga färger som vitt, beige och blått. Kanske har du en vit duk och ett blått porslin? Kombinera vad du har hemma och låt de neutrala färgerna skapa en vacker dukning. 

5. Gör midsommarkransar till gästerna

Vill du kombinera vackra bordsdekorationer med en fin gest till gästerna? Gör då midsommarkransar till dina gäster som du placerar på bordet och låt dessa bli en vacker detalj till dukningen.

Med dessa tips och tricks kommer du garanterat lyckas skapa en vacker midsommardukning och imponera på dina gäster. Vill du ha tips på goda recept och roliga lekar till midsommarfesten? Här kan du läsa om hur du maxar din midsommar. Glad midsommar önskar vi på Dorre!

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här