Letar du efter det perfekta vinet till din vinkväll? Testa vintrenden naturvin!

Naturvin - allt du behöver veta om den växande vintrenden

Naturvin är den hetaste trenden inom vinvärlden, men samtidigt ett uråldrigt sätt att tillverka vin på. Vill du bjuda på något nytt och spännande nästa vinkväll, eller söker du efter ett ekologiskt alternativ utan några tillsatser att ställa fram på middagsbordet? Då kanske naturviner kan vara något för dig att utforska. Men vad innebär “naturviner” och vad behöver du veta för att dricka dem? 

Vad är naturvin?

Det finns inga fasta kriterier för vad som krävs för att få kalla ett vin för ett naturvin, och även benämningen på dessa viner varierar, men just “naturviner” är det vanligaste begreppet. Naturvin är, kortfattat, vin som tillverkats med så lite påverkan på tillverkningsprocessen som möjligt. 

Detta innebär att i princip inga tillsatser eller sulfiter används vid tillverkningen och att vinet jäser naturligt. Resultatet: Fermenterad druvjuice! I tusentals år har människan tillverkat fermenterad druvjuice utan tillsatser - och det är precis vad naturvin är. 

Många viner av denna sort är unga viner och ofta ofiltrerade. En bra idé kan därför vara att dekantera vinet i en vindekanter, eller att använda en vinluftare när du häller upp vinet. För att hitta rätt metod för luftningen av ditt vin kan du läsa vår guide för att lufta vin här. Hos oss hittar du flera olika vinluftare och även en vindekanter som är perfekt för att låta ditt vin luftas i. 

Köp produkten online här: Ruffino Vindekanter

Hur länge håller en öppnad vinflaska? 

Om du inte hinner dricka upp allt i flaskan eller vill spara lite till ett senare tillfälle rekommenderar vi att du använder dig av en vinförslutare. En öppnad vinflaska håller oftast i 3-4 dagar (6-7 dagar i kylskåp) innan vinet börjar tappa smak, men detta varierar mycket från vin till vin. Det är inte farligt att dricka vinet även efter den perioden och det funkar alltid att lukta och smaka på vinet.

Vissa naturviner kan vara känsligare än traditionella viner att spara när du öppnat flaskan. Ett tips kan vara att kolla upp om ditt vin har några speciella anvisningar gällande lagring.

En förutsättning för att vinet ska behålla maximal smak är att flaskan är försluten när den lagras. Hos Dorre kan du hitta flera olika vinförslutare som hjälper dig att hålla vinet i så bra skick som möjligt.  

Det perfekta vinet för din vinkväll 

Många naturviner utmärker sig från vanliga viner genom den “juiciga” karaktären hos vinet. Vinerna är oftast mer åt det friska hållet och kan erbjuda spännande och utstickande smaker som oftast inte kommer fram i de mer kontrollerade tillverkningsmetoderna för traditionella viner. 

Ett vin som har växt i popularitet under de senaste åren är orange vin. Vinet kopplas ofta ihop med naturviner eller biodynamiska viner på grund av tillverkningsprocessen där skalet på de gröna druvorna får vara kvar under jäsningsprocessen, vilket skapar den mörka färgen och bidrar till den sträva och oxidativa smaken. 

Det finns en stor variation av viner som räknas till naturviner, och många av dem skiljer sig inte avsevärt i smaken från de traditionella vinerna du är van vid. Så oavsett om du vill utmana dig själv och dina vänner med ett mer spännande vin, eller om du vill ha ett lättdrucket sällskapsvin, kan du finna ett naturvin som passar just din smak. 

Matcha med den perfekta charkbrickan eller varför inte styra ihop en vinprovning med dessa nya spännande viner. 

Dorre rekommenderar naturvin du kan hitta på Systembolaget

I Systembolagets butiker kan du hitta några få viner som klassas som naturvin, och beställningssortimentet har ett stort utbud av naturviner som beställs från importörer som noga väljer ut sina viner i direkt kontakt med vintillverkarna. Även genom andra importörer runt om i Europa kan du beställa viner direkt till närmaste postombud med billig frakt. 

Vi på Dorre rekommenderar följande viner som en startpunkt för ditt utforskande av naturviner (finns alla tillgängliga på Systembolagets beställningssortiment eller ordinarie sortiment):

Rött naturvin Maison Robert Olivier

Medelfylligt, fruktigt vin med smak av björnbär, svarta vinbär, färska örter samt blåbär och viol. Finns i Systembolagets butiker.

Vitt naturvin Meinklang naken 

Friskt och fruktigt österrikiskt vitt naturvin med smak av päron, aprikos, gröna äpplen, vitpeppar och grapefrukt. Finns i Systembolagets butiker. 

Meckert 3 viner från Vin och Natur 

En lite dyrare variant där ett vitt, ett orange och ett rött vin från Yannick Meckert ingår. Finns i Systembolagets beställningssortiment.

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här