Rostade rotfrukter i ugn - den perfekta sommarmaten

3 snabba & enkla recept med potatis du bara inte får missa i sommar!

Nu står sommaren alldeles runt hörnet med allt vad det innebär. Varmare temperaturer, ljusare dagar (och nätter) och härliga långa grillkvällar i trädgården. Och vad skriker inte mer sommar än en uppsjö av smarriga tillbehör till det som tillagas på grillen? Krämiga röror och såser, fräscha sallader, och såklart det ultimata grilltillbehöret: potatisen! Potatis kommer verkligen i alla dess former och slår aldrig fel till den fantastiska sommarmaten. Bakad potatis, stekt potatis, potatis i ugn, krispig potatis, potatissallad, kokt potatis, potatisgratäng, ja you name it! Potatis passar sannerligen till allt från fisk, kött, kyckling och vegetariskt.

Den här sommaren vill vi inspirera dig till att steppa upp ditt potatisgame lite extra genom att dela med oss av våra absoluta favoritrecept när det kommer till just potatis. Och vet du vad det bästa av allt är? Att recepten dessutom är barnsligt lätta att tillaga så du snabbt och enkelt kan imponera på dina gäster utan någon större ansträngning, bra va? Kolla in våra bästa potatisrecept nedan!

Lyxig plåt av rotfrukter i ugn med rödbetor & krämig getost

Ugnsrostade rotfrukter slår aldrig fel. Här kan du välja och vraka bland dina favoritrotsaker och rosta dem härligt krispiga tillsammans med fruktig rödbeta och härligt krämig smält getost i ugnen. Det här behöver du:

Recept på rostade rotfrukter:

Potatis
Rödbeta
Morötter
Palsternacka
Getost
Ruccola
Olivolja, salt & peppar

Sås:

Grekisk yoghurt
Honung
Svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Skala rotfrukterna med en potatisskalare & dela dem på en skärbräda
  3. Lägg de skalade rotfrukterna på en ugnsplåt
  4. Ringla på olivolja & smaksätt med salt & peppar
  5. Rosta i ugnen i ungefär 35-40 min
  6. När det är några minuter kvar smular du på getost
  7. Ta ut från ugnen & toppa med färsk ruccola
  8. Servera med smarrig sås & valfria tillbehör

Tips! Kolla in vår TikTok video där vi guidar dig steg för steg till perfekta rotsaker i ugn!

@mydorrehome Rotfruktsplåt med rödbetor och getost! ❤️ Vad du behöver för att göra en likadan plåt: Potatis Morötter Palsternacka Getost Ruccola Olivolja, salt & peppar Såsen: Grekisk yoghurt Honung Svartpeppar #mydorrehome #recept #foodtok #mat ♬ Lazy Sunday - Official Sound Studio

Grilla potatis i folie - Ta tillvara på närodlad färskpotatis

Det är inte bara kött och grönsaker som kan åka på grillen, utan självklart kan potatisen också göra det! Färskpotatis är otroligt gott att grilla. Tillagar du dem i grillfolie slipper du dessutom riskera att de ramlar ner eller fastnar i grillgallret. Så här gör du för att få till den absolut godaste färskpotatisen i folie på grillen:

Recept på färskpotatis på grillen:

Små färskpotatisar
Skalad & finhackad vitlök
Hackad färsk persilja
Smör
Salt
Nymalen svartpeppar
Saft från citron

Gör såhär:

  1. Tvätta & borsta potatisen.
  2. Koka potatisen i saltat vatten tills potatisen nästan är klar. Det ska finnas lite kärna kvar.
  3. Lägg potatisen på ark med metallfolie. Ungefär 6-7 potatisar på vardera ark.
  4. Klicka på smöret.
  5. Toppa med hackad vitlök, persilja, salt & peppar.
  6. Nyp ihop folien till ett paket.
  7. Grilla foliepaketet i 5-10 minuter.
  8. Öppna paketet och pressa över lite citronsaft innan servering

Tips! Det många undrar över är hur mycket potatis per person man ska räkna med. Det enkla svaret på det är cirka 200-250 gram oskalad potatis per person, vilket motsvarar ungefär 2-3 normalstora potatisar.

Köp produkterna online här: Prim Potatis- & Rotfruktsskalare, Loke Lök- & Grönsakshackare, Garli Vitlökspress

Smashed potatoes - Så lyckas du med sommarens trendigaste recept

Yes! Ännu är inte tiden förbi för våra otroligt trendiga smashed potatoes, även kallad för krossad potatis, vilket kanske inte är så konstigt eftersom det är så fantastiskt gott! En perfekt balans mellan en krispig utsida och en mjuk fluffig insida. Därför kunde vi inte låta bli att ha med vårt absoluta favoritrecept på denna enkla och snabblagade sommardelikatess:

Recept på smashed potatis:

Potatis
Parmesan
Olivolja
Salt
Peppar
Färsk timjan

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Koka potatisen hel
  3. När den kokat klart häller du bort vattnet & låter det ånga av en aning
  4. Krossa potatisen med botten av ett glas eller en gaffel
  5. Ringla över olivolja & krydda med salt & peppar
  6. Strö på parmesan
  7. Grädda din krossade potatis i ugnen i ungefär 20-30 minuter, eller tills den blivit gyllene & fått en frasig yta
  8. Strö på färsk timjan innan servering

Tips! Hemligheten bakom den perfekta smashed potatisen ligger i att varken ha den för kort tid, eller för länge i ugnen. Du vill ta ut den när den fått en sån där perfekt gyllene yta med härligt krispiga kanter.

Dorre - Din butik online när du vill laga riktig god sommarmat

Hos Dorre hittar du allt du behöver till din potatis och sommarens matlagning. Vi har allt ifrån smarta grillset, redskap för utomhusmatlagning, fat och serveringsskålar, stektermometer, och andra köksredskap som garanterat underlättar din matlagning. Vad sägs exempelvis om en smidig rotfrukts- och potatisskalare? En lök och grönsakshackare? Vitlökspress? Eller kanske redskap till baren för att göra en härlig sommardrink? Ja, vad du än är ute efter har vi det du söker. Glöm inte heller att kolla in vår inspirationssida för mer recept, samt tips och trix för köket och hemmet!

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här