När sommaren övergår till sensommar och höst fylls många trädgårdar med saftiga och mogna äpplen. Kanske står du där med korgarna fulla av äpplen utan att veta vad du ska göra av dem? Låt dem inte gå till spillo! Det finns massor av härliga sätt att ta tillvara på skörden. Här delar vi med oss av sex enkla och goda recept med äpplen - från röror till bakverk som låter dig njuta av äpplöen på bästa sätt!
Recept med äpplen
Äpplen är otroligt mångsidiga frukter som kan användas till både matlagning och bakning. Oavsett om du vill göra ett fräscht tillbehör till grillat, koka klassiskt äppelmos till gröten eller blanda till en svalkande dryck så finns det alltid ett sätt att ta tillvara på frukten. Här hittar du 6 saker att göra med äpplen så att du kan njuta av skörden året runt. Scrolla ner och hitta din favorit!
Grundrecept på äppelmos
Äppelmos är ett tillbehör som passar lika bra till frukosten som till söndagssteken. Detta enkla recept ger ca 5 dl hemlagat äppelmos som med fördel kan frysas in för att hålla extra länge.
Du behöver:
1 kg mogna äpplen
0,5 dl vatten
0,5 dl strösocker
Gör såhär:
-
Skala och kärna ur äpplena och skär bort eventuellt ruttna eller skadade delar. Skär äpplena i klyftor och lägg i en skål med kallt vatten.
-
Lägg äpplena i en kastrull och koka upp tillsammans med vatten på svag värme. Rör om då och då och känn efter med en potatissticka när äpplena är mjuka.
-
Blanda ner socker och låt koka upp igen.
-
Ta av kastrullen från spisen och mosa äpplena med en slev, stavmixer eller i matberedare tills du får ett jämnt mos utan stora bitar.
-
Häll upp i förvaringsburkar och låt svalna innan du lägger äppelmoset i kylen/frysen.
Enkel äppeltzatziki
Detta recept på äppeltzatziki är en riktigt fräsch och lite annorlunda variant på den klassiska tzatzikin. Ett perfekt tillbehör till grillat kött, kyckling eller grönsaker!
Du behöver:
1 äpple
1 vitlöksklyfta
2 msk persilja
2 dl matlagningsyoghurt
Olivolja
Salt
Peppar
Gör såhär:
-
Riv äpplet grovt på ett rivjärn. Skala och pressa vitlöken.
-
Hacka persilja och blanda tillsammans med äpple, vitlök och matyoghurt i en skål.
-
Smaka av med salt och peppar och toppa med en skvätt olivolja.
Hemmagjord äppeldricka
Ta tillvara på överblivna äpplen genom att göra en egen uppfriskande äppeldryck. Perfekt som en läskande törstsläckare eller dryck till middagen. Receptet ger ca 5 liter färdig äppeldricka.
Du behöver:
2 kg svenska äpplen, t.ex. Aroma eller Ingrid Marie
6 liter kallt vatten
1 tsk natriumbensoat
1 msk citronsyra
5 dl strösocker
Gör såhär:
-
Skölj äpplena och dela i klyftor. Låt skalet vara kvar.
-
Lägg äpplen, vatten, natriumbensoat och citronsyra i en stor bunke eller hink.
-
Täck över med plastfolie eller ett lock och förvara svalt i 3 dygn. Rör om en gång per dag.
-
Sila av äppeldrycken och kasta äpplena. Tillsätt sockret och rör om tills det löses upp. Häll upp den färdiga äppeldrickan på flaskor och förvara svalt. Drycken håller ca 1-2 veckor.
Baka med äpplen - tips på recept
Äpplen är perfekta att använda i bakverk och ger både saftighet, friskhet och en naturlig sötma. Oavsett om du föredrar paj, muffins eller någon annan dessert passar äpplen bra till det mesta. Här har vi samlat våra 3 favoritrecept på bakverk med äpplen.
Knäckig äppelpaj med kanel och kardemumma
Äppelpaj är en riktig klassiker som man aldrig kan få nog av. Smöret och sirapen ger en härligt knäckig yta som blir perfekt tillsammans med saftiga äpplen. Lika god till eftermiddagsfikan som till helgens efterrätt.
Du behöver:
4 stora äpplen
2,75 dl strösocker
2 msk farinsocker
3 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
4 msk potatismjöl
2 krm salt
3 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
175 g smör
0,5 dl ljus sirap
Vaniljglass eller vaniljsås till servering
Gör såhär:
-
Sätt ugnen på 175 grader.
-
Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar.
-
Blanda äpplen, 0,75 dl strösocker, farinsocker, kanel, kardemumma och potatismjöl i en bunke. Fördela blandningen i en pajform.
-
Blanda resterande socker, salt, havregryn, mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en till bunke.
-
Smält smöret i en kastrull. Häll ner smöret och sirapen i bunken och rör ihop till en jämn smet. Fördela smeten i ett jämnt lager över äpplena.
-
Grädda i mitten av ugnen i cirka 30-40 minuter eller tills den fått fin färg.
-
Ta ut pajen ur ugnen och servera med vaniljglass eller vaniljsås.
Enkla äppelmuffins med kanel
Dessa saftiga muffins fyllda med små bitar av äpple och kanel är perfekta att ta med på utflykten eller att bjuda gästerna på. Receptet ger ca 12 äppelmuffins.
Du behöver:
100 g smör
2 ägg
2 äpplen
2 dl strösocker
1,5 dl mjölk
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 krm salt
Gör såhär:
-
Sätt ugnen på 200 grader.
-
Vispa ägg och socker poröst i en bunke.
-
Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
-
Blanda mjöl, bakpulver, kanel och salt i en annan skål.
-
Rör ner de torra ingredienserna i äggblandningen. Tillsätt mjölk och det smälta smöret.
-
Skala, kärna ur och hacka äpplena i mindre bitar. Vänd ner äppelbitarna i smeten.
-
Placera ut muffinsformar på en muffinsplåt och fördela smeten jämnt.
-
Grädda i mitten av ugnen i ca 15-18 minuter eller tills gyllene.
Klassisk apfelstrudel
Äppelstrudel är en traditionell österrikisk dessert med frasig filodeg, äppelfyllning och rostade nötter. Servera gärna med kula vaniljglass för en extra lyx. Receptet gäller för ca 6 portioner.
Du behöver:
500 g äpplen
1 dl rostade, skalade hasselnötter
¾ dl strösocker
2 tsk malen kanel
¾ dl russin
2 msk ströbröd
50 g smör
4 filodegsplattor
2 msk florsocker
Vaniljglass till servering
Gör såhär:
-
Sätt ugnen på 250 grader.
-
Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar, cirka 1 cm.
-
Hacka hasselnötterna och blanda äpplen, nötter, socker, kanel och russin i en skål.
-
Smält smöret i en kastrull. Lägg ut 1 filodegsplatta och pensla med smör. Lägg en till platta ovanpå och pensla med smör. Fortsätt tills alla filodegsplattor är använda och det är smör mellan varje lager.
-
Fördela äppelfyllningen jämnt över filodegen men spara cirka 2 cm av kanten. Rulla ihop filodegen till en rulle och nyp ihop ändarna. Lägg filodegsrullen på en plåt med bakplåtspapper med skarven på rullen nedåt och pensla rullen med det sista smöret.
-
Grädda i mitten av ugnen i cirka 35 minuter.
-
Ta ut äppelstrudeln ur ugnen och låt vila i cirka 5 minuter.
-
Pudra över florsocker och skär rullen i bitar.
-
Servera äppelstrudeln med vaniljglass.
Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här