Har du någonsin undrat hur restauranger lyckas få till sådär perfekt tunna skivor och stilrena uppläggningar? Svaret är att de använder en mandolin! Det här köksredskapet är en av kockarnas favorit, men också ett riktigt bra hjälpmedel för oss vanliga hemmakockar.
För att använda en mandolin behöver du inte vara en stjärnkock. Oavsett om du vill förenkla matlagningen i vardagen eller imponera på gästerna med snygga uppläggningar kommer mandolinen bli din bästa vän i köket. Här går vi igenom varför du bör investera i detta praktiska redskap och tipsar om enkla recept där mandolinen kommer till användning.

Vad kan man använda mandolin till?
Om du tänker att en mandolin kanske bara blir liggande i lådan är det dags att tänka om! Mandolinen kan användas till massor av saker och kan komma till användning oftare än du tror.
Oavsett om du vill skiva gurka till smörgåsen, rotfrukter till gratängen eller kanske göra en lyxig vegetarisk carpaccio med zucchini kommer en mandolin göra jobbet snabbare, enklare och roligare. Det är helt enkelt det ultimata redskapet när du vill skiva, strimla eller skära något i perfekt storlek varje gång.
Här är några fler exempel på vad du kan använda din mandolin till:
-
Skiva lök eller gurka till inläggning.
-
Skiva rotfrukter till gratänger, wok eller chips.
-
Strimla kål till sallader eller grytor
-
Skiva äpplen, päron och andra frukter.
-
Göra tunn garnityr för fina uppläggningar.
Hos oss på Dorre hittar du både handhållna mandoliner och modeller med ben, så att du enkelt kan hitta en som passar just dina behov.

Inlagd gurka - recept på snabb pressgurka
För perfekt tunna skivor till pressgurka är mandolinen din räddare! Det går snabbt och smidigt och tjockleken kan dessutom justeras precis som du vill ha det.
Ingredienser:
1 gurka
3 krm salt
2 msk ättiksprit
1 dl vatten
2 msk socker
½ krm vitpeppar
Färsk persilja
Gör såhär:
-
Skiva gurka tunt på en mandolin. Lägg i en djup tallrik och strö på salt. Lägg en till djup tallrik ovanpå gurkan på att det ligger press på den. Låt stå i cirka 30 minuter.
-
Hacka persilja och blanda med ättika, vatten, socker och vitpeppar i en skål. Rör om eller vispa tills sockret har löst sig.
-
Häll av spadet från gurkan och lägg i en glasburk eller annan behållare med lock. Häll lagen över gurkan och låt stå innan servering.
Tips! Förvara pressgurkan i en lufttät behållare i kylen så håller den i cirka 2 veckor.

Strimla vitkål med mandolin
Att strimla vitkål med mandolin går snabbt och ger det där krispiga, tunna resultatet du annars bara får på pizzerian. Vitkålssallad passar lika bra till pizza som till grillat, pastarätter eller till en fräsch lunchsallad. Kolla in vårt recept på grillad pizza och testa tillsammans med pizzasallad.
Recept på pizzasallad
Ingredienser:
500 g vitkål
1 tsk salt
½ dl rapsolja
2 msk vitvinsvinäger
Svartpeppar
Gör såhär:
-
Strimla vitkålen i tunna strimlor på mandolin och lägg i en stor skål.
-
Strö över salt och massera in med händerna. Låt stå i cirka 15 minuter.
-
Blanda i rapsolja och svartpeppar och rör runt. Smaka av med svartpeppar.
-
Låt pizzasalladen stå i 1-3 timmar innan servering så att den hinner stå till sig.