Tips och recept på sju sorters kakor till nästa fika eller kafferep

Bjud in till fika med sju sorters kakor

Älskar du fika? Det gör vi också! Och vad passar då bättre än att bjuda in vänner och familj till ett kafferep med sju sorters kakor?

Traditionen med sju sorters kakor kom redan på 1900-talet, då en kaffebjudning ansågs vara komplett när värdinnan serverade just sju olika småkakor - en charmig tradition som vi mer än gärna håller vid liv! Här har vi därför samlat våra bästa recept på småkakor du måste testa till nästa fikabjudning! 

Vilka kakor ingår i sju sorters kakor?

Sju sorters kakor brukar inte handla om exakt vilka kakor som bakas, utan snarare att det är just sju olika sorter. En fika med sju sorters kakor kan därför varieras efter smak, men några riktiga klassiker som schackrutor, finska pinnar, syltgrottor och kolasnittar dyker ofta upp på fikabordet!

Sju sorters kakor - recept på 7 klassiska småkakor

Recept på schackrutor - goda kakor till fika och kafferep
  1. Schackrutor - klassisk mördegskaka med ett tvåfärgat mönster

Ingredienser:

200 g smör
1 msk vaniljsocker
1 dl strösocker
4 ½ dl vetemjöl
1 ½ msk kakao

Gör såhär:

  1. Blanda smör, vaniljsocker, strösocker och vetemjöl i en bunke och blanda till en deg. 

  2. Dela degen i två lika stora delar. Tillsätt kakao till den ena degen och knåda tills degen fått en jämn brun färg. 

  3. Platta till degbitarna något och lägg i en plastpåse eller linda in i plastfolie. Låt vila i kylen i cirka 30 min. 

  4. Sätt ugnen på 175°C.

  5. Ta ut degen ur kylen och dela både den ljusa och mörka degen i två lika stora delar. Rulla ut dem till fingertjocka längder.

  6. Lägg ihop de fyra längderna. Börja med en ljus och en mörk underst och sedan en mörk och en ljus överst så de bildar ett rutmönster. Tryck till degen så att rullarna blir fyrkantiga. 

  7. Skär degen i ca 1-2 cm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. 

    Recept på mandelmusslor - goda kakor


  1. Mandelmusslor - Spröda mandelformar med fyllning

Ingredienser:

2 dl sötmandel
4 st bittermandlar
200 g smör
1 ½ dl strösocker
1 ägg
4 dl vetemjöl
Sylt & vispgrädde till topping

Gör såhär:

  1. Skålla, skala och mal handel. Vispa socker och smör i en bunke till en porös smet. Blanda i mandel, ägg och mjöl och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen i ca 30 min. 

  2. Sätt ugnen på 200°C. Pensla formar med veckade kanter med smält smör och tryck ut degen i ett tunt lager. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 8 minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg. 

  3. Ta ut formarna ur ugnen och stjälp försiktigt ur mandelmusslorna ur formarna medan de fortfarande är lite varma. 

  4. Servera med vispad grädde och valfri sylt.

Recept på finska pinnar - goda småkakor med mandel
  1. Finska pinnar - Knapriga småkakor med mandel & pärlsocker

Ingredienser:

5 st bittermandlar
200 g smör
4 ½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
1 ägg
½ dl hackad sötmandel
2 msk pärlsocker

Gör såhär:

  1. Riv bittermandel fint på ett rivjärn. Dela smöret i mindre bitar och knåda ihop smör, mjöl, socker och bittermandel till en deg. Låt vila i kylen i ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 200°C.

  3. Dela degen i fyra lika stora delar. Rulla delarna till avlånga längder, cirka 60 cm. 

  4. Vispa upp ägg i en skål och pensla längderna. Strö över hackad sötmandel och pärlsocker. Dela längderna lika stora delar, cirka 4-5 cm. 

  5. Fördela ut stavarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter eller tills gyllenbruna.

Recept på hallongrottor - spröda småkakor med hallonsylt
  1. Hallongrottor - Supergoda mördegskakor med hallonsylt

Ingredienser:

200 g smör
1 dl strösocker
4 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 st vaniljsocker
1 dl hallonsylt

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200°C.

  2. Dela smöret i mindre bitar och blanda med mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Knåda till en deg eller använd en matberedare. 

  3. Forma degen till bollar lika stora som en valnöt och fördela i bakformar på en plåt.

  4. Tryck en liten grop i mitten på alla kakor och fyll med sylt. 

  5. Grädda i mitten av ugnen i 7-10 minuter.

Recept på kolakakor - goda småkakor
  1. Kolakakor - Lättbakade småkakor som gillas av alla!

Ingredienser:

100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175°C.

  2. Blanda alla ingredienserna i en bunke och arbeta ihop till en deg, antingen för hand, i matberedare eller med elvisp. 

  3. Dela degen i två lika stora delar och forma till två avlånga rullar. 

  4. Lägg degrullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta ut dem till ca 0,5 cm tjocka. 

  5. Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter. 

  6. Ta ut kakorna i ugnen och skär kakorna diagonalt i 3 cm breda bitar.

Brysselkex - goda småkakor med rosa socker
  1. Brysselkex - Enkla mördegskakor med rosa socker

Ingredienser:


200 g smör
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 ½ dl vetemjöl
1 krm röd karamellfärg

Gör såhär:

  1. Blanda smör, vaniljsocker, vetemjöl och hälften av sockret i en bunke och arbeta till en deg. Platta ut degen och plasta in. Låt vila i kylen i cirka 30 min. 

  2. Sätt ugnen på 175°C.

  3. Rulla ut degen till 4 cm tjocka rullar.

  4. Blanda resten av sockret i en skål med karamellfärg tills du får en fin rosa färg. 

  5. Rulla deglängderna i sockret och låt vila i kylen i ytterligare cirka 30 min. 

  6. Skiva längderna i cirka 1 cm tjocka skivor och fördela på en plåt med bakplåtspapper. 

  7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8 minuter.

Baka spröda småkakor - recept på krispiga drömmar
  1. Drömmar - Spröda småkakor

Ingredienser:

50 g smör
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl rapsolja
½ tsk hjorthornssalt
2 dl vetemjöl

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 150°C.

  2. Blanda smör, socker och vaniljsocker till en smet. Tillsätt oljan försiktigt samtidigt som du vispar.

  3. Blanda hjorthornssaltet med hälften av mjölet och rör ner i degen. Arbeta in resten av mjölet tills du får en bra deg. 

  4. Rulla degen till små bollar och fördela ut dem på en plåt med bakplåtspapper.

  5. Grädda i ugnen i cirka 15-20 minuter. 

  6. Ta ut kakorna ur ugnen och låt de svalna på plåten så att de inte går sönder. 

Tips! Servera dina sju sorters kakor på ett kakfat i 3 våningar för en tjusig uppläggning. 

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här