Glöggrecept 2023 - så gör du årets bästa glögg

Glöggrecept 2023 - så gör du årets bästa glögg

Äntligen är det dags att ta fram glöggkaraffen, samla vännerna och värma lussebullarna! Vintern är runt hörnet och årets bästa högtid närmar sig med stormsteg. Oavsett om du letar efter en rolig och god nyhet till glöggminglet, recept på det perfekta tillbehöret eller bara tips på hur du kan göra den vanliga glöggen en gnutta godare så finns vi här för att guida dig. Scrolla ner för att ta del av våra bästa recept på glöggdrinkar och mingelmat redan idag.

Tre recept på glögg du inte får missa!

Är det dags för det årliga adventsfikat eller vill du bara bjuda nära och kära på en god drink i vinter? Då har vi de bästa tipsen som passar för just dig.

1. Glubbel! Glögg + bubbel = sant
Om du inte har testat detta har vi bara en sak att säga. Testa! Gillar du både mousserande dryck och glögg kan vi dessutom garantera att detta är den bästa kombinationen för dig. En stor fördel med den här drinken är att den är väldigt lätt att göra. Det enda du behöver är tre delar bubbel och en del glögg. Blanda ingredienserna i ett bubbelglas och servera till dina gäster på nästa julfest, glöggmingel eller varför inte som fördrink på nyårsafton? Den väldoftande och bubbliga drinken kommer inte att göra dig besviken!

2. Snabb alkoholfri glögg med smak av äpple

Drömmer du om att göra en alldeles egen glögg från grunden? Oroa dig inte, att skapa egen glögg behöver inte vara ett jätteprojekt som tar tid från den redan stressiga julperioden. Att göra egen glögg ger dig även möjligheten att sätta en personlig prägel på den klassiska juldrinken. Utgå från receptet nedan, men våga experimentera med smakerna! Kanske vill du ha mer kryddnejlika eller mindre kardemumma? Den här glöggen är dessutom alkoholfri och passar till barn, gravida eller för dig som helt enkelt inte vill dricka alkohol.

Recept på alkoholfri glögg:

  • 1 liter äppelmust
  • 2 msk honung
  • 2 kanelstänger, malda
  • 1½ tsk kardemummakärnor
  • ½ tsk hela kryddnejlika
  • 1 stjärnanis
  • 1 pomeransskal
  • Äpple till garnering

    Så här gör du alkoholfri glögg:

    Koka upp 2 dl av äppelmusten med kryddor och honung. Låt koka i ett par minuter.

    Ta sedan av kastrullen från värmen och tillsätt resten av musten.!  Avsluta sedan med att sila av glöggen, häll upp på flaska eller behållare och hetta sedan upp drycken vid servering. Tips! Låt dra - ju längre tid glöggen får stå till sig, desto mer kryddsmak.
    Serveringstips! Toppa med urkärnat äpple i tunna skivor.

    3. Snabb glögg du kan göra hemma

    Är gästerna redan på väg eller har du lite ont om tid så här i juletider? Då kan detta recept på snabb glögg vara din räddare i nöden. Så här gör du: Blanda kryddor, socker och vatten i en kastrull och koka upp under lock. Låt sjuda på svag värme i cirka 25 minuter, ta åt sidan och låt kallna. Sila sedan av kryddorna och tillsätt rödvin och konjak. Värm försiktigt upp glöggen och servera tillsammans med mandel och russin.

    Recept på snabb hemgjord glögg:

    • 1 pomeransskal
    • 2 kanelstänger
    • 7 nejlikor
    • 2 stjärnanis
    • 1 tsk hela kardemummakärnor
    • 1 dl strösocker
    • 1.5 dl vatten
    • 1 flaska rödvin, 75 cl
    • 1 dl konjak

    Tilltugg som passar perfekt till glöggminglet 

    Om du letar efter enkla tilltugg till glöggen så har du landat helt rätt. Nedan har vi samlat fyra recept på aptitretare som passar perfekt till glöggminglet eller den lilla julfesten. Scrolla ner för att ta del av vår bästa mingelmat nedan.

    1. Sötpotatischips med ädelost och fikonmarmelad
    Glöm gamla tråkiga pepparkakor! Det här är det nya tilltugget för dig som älskar ädelost. Gör så här: Köp en påse med färdiga sötpotatischips eller gör egna från grunden. Servera chipsen på en tallrik och toppa med ädelost och fikonmarmelad. Eller varför inte göra färdiga snittar där du lägger upp en bit ädelost och lite fikonmarmelad på vardera chips. Snabbt, enkelt och såå gott!

    2. Dadlar med parmaskinka och äpple
    Om du söker efter ett recept på ett snabbt tilltugg som ser väldigt lyxigt och avancerat ut är detta något för dig.  Gör så här: Skiva ett äpple i skivor och lägg på en dadel utan kärna. Rulla sedan en parmaskinka runt äppelknytet och stek snabbt i olivolja. Servera direkt och njut av ett gott snacks som ser proffsigt ut!

    3. Frasig baguette med chevréost
    Vem tycker inte om kombinationen ost och bröd? Det här tilltugget har verkligen best of both worlds och kan nästa inte gå fel. Gör så här: Skiva baguette av färskt bröd och lägg in i ugnen så att brödet får en frasig yta. Toppa sedan sedan brödet med chevréost, päron och honung. Salta och peppra efter smak och tycke.

    4. Pepparkakor med ost och fikon
    En gammal klassiker till julfikat är att servera ost på pepparkakor. Den klassiska versionen innefattar inte sällan en blåmögelost på pepparkakorna- men så behöver det inte vara! Testa att använda en annan ost, gärna med lite krämig konsistens. Ostar som taleggio, brie, chevré, chaumes, kaltbach creamy eller stillton gör sig utmärkt på pepparkakornas lite kryddiga botten. Toppa med din favoritmarmelad för en extra smakdimension. 

    Fira glöggens dag i december!

    Nu när du vet receptet på årets godaste glögg så är det ju perfekt att bjuda på under den härliga dryckens egna dag! Men när är Glöggens dag egentligen? Glöggens dag infaller den 1 december och är ett perfekt tillfälle att välkomna vintern och julmyset i hemmet. Så samla dina nära och kära, tänd levande ljus och njut av god glögg under den första dagen i december!

    Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här