Funderar du över hur du ska bli en mästare i köket? Rätt redskap är en bra början. Kolstål är ett material i köket som blivit allt mer populärt, och inte minst i stekpannor.
För att bli ett riktigt proffs och ta din matlagning till nästa nivå är en stekpanna i kolstål nästan ett måste, men om du vill få den non-stick ytan alla pratar om måste du bränna in den först. Här guidar vi dig steg för steg hur du bränner in din kolstålspanna på bästa sätt - lika enkelt i ugnen som på spisen.
Kolstål eller gjutjärn - vilket ska man välja?
Både kolstål och gjutjärn är klassiker i köket, men de beter sig lite olika. Gjutjärn är ett tyngre material och håller värmen länge - perfekt för långkok, grytor och brödbak. Gjutjärn tar lite tid att värma upp, men den håller en jämn värme under lång tid.
Kolstål däremot är lättare, värms upp snabbare och reagerar direkt när du justerar temperaturen. Det gör det till ett bra val för dig som ofta steker kött, ägg eller wokar där du vill ha både snabbhet och kontroll.
Bränna in kolstålspanna i ugn
Att bränna in din kolstålspanna i ugnen ger en jämn och hållbar yta som tar din matlagning till nästa nivå och förhindrar maten från att fastna. Så här gör du steg för steg:
1. Rengör stekpannan
Rengör stekpannan med varmt vatten och diskmedel för att få bort eventuella skyddande lager från tillverkningen och torka pannan torr med papper eller en handduk.
2. Applicera olja
Smörj in stekpannan på både insidan och utsidan med ett tunt lager rapsolja.
3. Bränn in kolstålspannan
Värm ugnen till 200°C och placera stekpannan upp och ner på ett ugnsgaller. Lägg en plåt med aluminiumfolie under stekpannan för att samla upp droppande olja. Låt stekpannan brännas in i 30-40 minuter.
4. Låt svalna
Stäng av ugnen och låt pannan svalna i ugnen. När den är sval, torka bort eventuellt överflödig olja. Upprepa processen 1-2 gånger för bästa resultat.
Bränna i kolstålspanna på spishäll
Har du inte tålamod att vänta på att ugnen ska bli varm eller vill du bara köra igång direkt? Inga problem - det går precis lika bra att bränna in din kolstålspanna direkt på spishällen. Så här gör du:
1. Rengör stekpannan
Rengör stekpannan med varmt vatten för att få bort eventuella skyddande lager från tillverkningen och torka pannan ordentligt torr.
2. Applicera olja
Stryk ut ett tunt lager rapsolja olja på insidan av pannan.
3. Bränn in kolstålspannan
Placera pannan på spishällen och värm på medelhög till hög värme tills oljan börjar ryka och ytan blir mörkare. Flytta runt pannan för att värma hela ytan jämnt.
4. Låt svalna
Ta bort pannan från värmen och låt den svalna. Torka bort överflödig olja och upprepa processen 2-5 gånger. Ytan kommer att bli mörkare och mörkare för varje gång och skapa en för en stark non-stick-yta.
Med dessa metoder får du en kolstålspanna som är redo för alla dina matäventyr! Kom ihåg att regelbundet underhålla pannan för att hålla din stekpanna i toppskick.
Köp produkten online här: Proficient Kolstålspanna Ø24 cm, Proficient Kolstålspanna Ø28 cm
Investera i en kolstålspanna från Dorre
Vill du laga mat som proffsen? Hos oss hittar du stekpannor tillverkade av kolstål, behandlade genom en unik process som resulterar i en korrosionsbeständig, naturlig non-stick yta som bara blir bättre ju mer den används, utan att behöva brännas in - det vi kallar BlackSteel. En stekpanna med överlägsen värmefördelning och ett HoneyComb-mönster för jämn stekning och fördelning av matfett (helt utan PFAS-ämnen).
Vill du ha fler tips och guider för köket?
Kolla in våra andra artiklar här!