Välslipade och vassa köksknivar är kockens bästa vän

Stor kniv-guide! Så tar du hand om & slipar knivar på bäst sätt

Börjar dina knivar bli slöa och tröga att skära med? Då kan det vara dags för en slipning. Välslipade och vassa köksknivar är kockens bästa vän och ett oumbärligt verktyg i köket. Att slippa använda en trubbig kniv kan göra matlagningen både effektivare, säkrare och roligare. Så låt oss ta en närmare titt på hur du kan slipa knivar hemma, samt hur du tar hand om dem på bästa sätt. Vi har svaren på de allra vanligaste frågorna om knivvård!

Vilket slipverktyg ska man använda för att slipa köksknivar?

Det finns en hel del olika metoder för hur man slipar knivar, men något som alla har gemensamt är att du behöver ha ett bra slipverktyg. Idag kan du välja mellan flera olika alternativ som exempelvis att slipa kniv med slipsten, vilket är perfekt för stålknivar. Skärpstål, å andra sidan, är ett bättre val när du vill slipa knivar i keramik för att underhålla och få rätt vinkel på eggen. Dessa finns i materialen keramiskt bryne, diamantbryne och stålbryne. Knivslip är ett annat slipverktyg som är väldigt enkelt att använda och perfekt för att slipa kniv hemma. Se bara till att knivslipen passar den typ av kniv du tänkt slipa.

Hur slipar man en kniv med knivslip?

Nu när du har koll på olika slipverktyg blir nästa fråga: Hur använder man en knivslip? Som vi nämnde tidigare är knivslipen ett praktiskt och användarvänligt verktyg för att underhålla knivens skärpa. För att slipa med en knivslip kan du följa dessa steg:

  1. Placera knivslipen på en jämn och stabil yta.
  2. Håll kniven med bladet vinkelrätt mot slipen.
  3. Dra kniven längs med slipen med ett lätt tryck och behåll samma vinkel genom hela draget.
  4. Upprepa detta på båda sidor av bladet tills du har uppnått önskad skärpa.

Vanligaste misstagen är att dra för få drag, använda för mycket kraft, inte slipa kniven i rätt vinkel eller ändra vinkel, vilket kan resultera i ett ojämnt och slött blad. Men genom att regelbundet slipa kökskniven med korrekt användning av knivslipen kommer du kunna hålla dina knivar vassa och redo för kulinariska äventyr.

Hur ofta ska man slipa knivar?

Hur ofta du bör slipa dina knivar beror på hur frekvent du använder dem. Generellt rekommenderas det att du slipar dina knivar regelbundet för att bibehålla dess skärpa och effektivitet. En kniv som används dagligen eller flera gånger i veckan bör därför slipas ungefär varannan vecka, eller en gång i månaden, beroende på hur hårt den används. Om du märker att kniven inte längre skär genom maten med lätthet, eller om du ser tydliga tecken på slitage, som till exempel hack på bladet, så är det dags för en slipning. Att slipa knivarna ofta och i förebyggande syfte kommer förlänga dess livslängd och hålla dem i toppskick inför alla matlagningssessioner.

Med en effektiv knivslip håller du dina knivar vassa och redo för kulinariska äventyr

Hur förvarar man köksknivar?

Det är inte bara knivslipningen som gör att knivarna behåller sin skärpa. Det är minst lika viktigt att förvara köksknivar på rätt sätt eftersom korrekt knivförvaring kan göra stor skillnad. Genom att investera i ett praktiskt och snyggt knivställ får du bra förvaring som hjälper till att skydda dina knivar, samtidigt som det minskar risken för olyckor. Idag finns flera olika förvaringslösningar där du kan välja mellan allt ifrån knivblock för att förvara dina knivar på köksbänken, knivhållare där knivarna fästs på ett ställ med magnet, eller knivlist eller knivmagnet som du sätter på väggen i köket. Ett annat bra tips är att lägga knivarna i en separat knivlåda för att separera dem från andra köksredskap och bestick och på så vis undvika att bladen slits ner i onödan. Om detta inte är möjligt rekommenderar vi att använda knivskydd för att undvika oavsiktliga skador och skydda bladen i lådan.

Varför ska man inte diska knivar i maskin?

Ja, varför blir knivar slöa i diskmaskinen egentligen? Vi vet att diska knivar i diskmaskin kan vara lockande på grund av bekvämligheten, men det kan tyvärr snabbt förkorta knivarnas livslängd och försämra dess skärpa. Det finns flera anledningar till att man bör undvika att diska knivar i diskmaskinen. En anledning är att knivarna kan utsättas för hårda stötar och gnidning mot andra redskap och tallrikar i diskmaskinen, vilket kan leda till att bladet blir slött och skadat. Diskmaskiner använder även starka kemikalier och höga temperaturer vid rengöring som påverkar knivens egenskaper och material negativt över tid. Om kniven dessutom har små repor eller skador på bladet kan diskmaskinens fuktiga miljö leda till rostbildning.

Välj rätt knivar för effektiv och rolig matlagning

Vilka knivar behöver man?

Nu när du vet hur du tar hand om dina knivar på rätt sätt är det dags att ta en titt på vilka olika modeller som är bra att ha till hands i köket. Att välja rätt knivar för din matlagning är såklart avgörande för att utföra olika uppgifter smidigt och effektivt. Här är några grundläggande och bra köksknivar som du bör överväga att ha i ditt kök:

  • Kockkniv: En mångsidig och stor kökskniv med brett blad som används för att hacka, skiva och tärna grönsaker, kött och fisk.
  • Brödkniv: En kniv med vågigt eller tandat blad som gör det lätt att skära bröd och bakverk utan att de smular sönder.
  • Skalkniv: Är en liten kökskniv med ett kort blad som används för att skala och snida mindre frukter och grönsaker.
  • Filékniv: En smal och böjlig kniv som är perfekt för att filéa fisk och ta bort skinnet från kött.
  • Boningkniv: En kniv med ett böjligt blad som används för att ta bort ben från kött.

Förutom dessa grundläggande knivar kan du utöka din samling med mer speciella och exklusiva köksknivar som är anpassade för ännu mer specifika uppgifter. Ovanstående knivar täcker däremot de flesta behov i köket. Hos Dorre hittar du även bra knivset för att få en komplett samling till ditt kök!

OBS! Glöm inte heller att aldrig skära med knivarna på något annat än skärbrädor i trä eller plast. Andra underlag kommer att slita ner och förstöra dina köksknivar.

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här