Höstens godaste recept med rotfrukter!

Höstens godaste recept med rotfrukter!

Hösten bjuder på klar luft, sprakande färger och mysiga stunder – men den är också en tid för rika skördar. Rotfrukter som morötter, rödbetor och potatis når sin fulla potential under denna säsong, och blir perfekta ingredienser i värmande och smakrika rätter. Här delar vi med oss av höstens bästa recept som sätter rotfrukterna i fokus och skapar härliga måltider för hela familjen.

Rotfrukter i säsong på hösten

Det finns flera fördelar med att äta grödor i säsong. Perioden oktober till december är rotfrukter som kålrot, morötter, palsternacka, persiljerot, potatis, rotselleri, och rödbetor i säsong. Dessa smakrika rotfrukter är perfekta att använda till grytor, pytter och grönsaksplåtar.

6 Recept på maträtter med rotfrukter

Recept på höstens godaste biffar med morötter och halloumi

1. Morots- och halloumibiffar

Dessa smakrika och goda vegetariska biffar är perfekta som vardagsmiddag eller matlådemat. Serveras bäst med klyftpotatis eller bulgur.

Ingredienser 4 portioner:

  • 250 g morot
  • 1 halloumiost, ca 200 g
  • 2 ägg
  • 0,75 dl ströbröd
  • 1 krm chiliflakes
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • olivolja

Så här gör du:

  1. Skala eller skrubba morötterna. Riv morötter och halloumi grovt på rivjärn.
  2. Blanda morots- och halloumiriv med ägg, ströbröd och chiliflakes. Smaksätt efter behov med salt och peppar.
  3. Forma smeten till åtta biffar med lite olja på händerna, så är de lättare att forma.
  4. Stek biffarna i olja på medelvärme i en stekpanna i ungefär 2 minuter på varje sida.
  5. Servera med klyftpotatis eller bulgur samt valfri sås - ett bra förslag är tzatziki. 
Recept på god soppa med rostade rotfrukter

2. Rostad rotfruktssoppa

Att laga soppa på rotfrukter är ett bra sätt att ta vara på säsongens skatter. Här går det bra att välja och blanda dina favoritrotfrukter som potatis, rotselleri eller palsternacka och rosta dem i ugnen med örter och vitlök innan de mixas samman till en krämig, värmande soppa.

Ingredienser (4 port):

  • 800 g blandade tärnade skalade rotfrukter (t ex potatis, rotselleri och palsternacka)
  • 2  små gula lökar
  • 2  vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk hackad färsk timjan (1 msk färsk motsvarar ca 1 tsk torkad)
  • 2  grönsaksbuljongtärningar
  • 8 dl vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk vit- eller äppelcidervinäger
  • salt
  • svartpeppar

Så gör du:

  1. Förbered genom att sätta ugnen på 200°C.
  2. Skala och skär löken i stora klyftor. Skala vitlöksklyftorna. Blanda rotfrukter, lök, vitlök, olja och timjan i en ugnsform. Rosta sedan detta tillsammans i mitten av ugnen ca 30 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka.
  3. Koka upp buljongtärningarna med vattnet. Tillsätt de rostade rotfrukterna och mixa soppan slät med stavmixer. Tillsätt grädde och vinäger och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  4. Ett bra serveringsförslag: Toppa gärna med extra timjan, olja och peppar.
Recept på en god vegetarisk pyttipanna med rotfrukter och halloumi

3. Vegetarisk pytt-i-panna med halloumi, kålrot, palsternacka och morot

Denna vegetariska pyttipanna är en mångsidig rätt som kan serveras både som tillbehör till ditt val av protein eller stå för sig själv som en komplett måltid. Använd en mix av potatis, morötter, rödbetor och palsternacka och stek tills de blir härligt gyllene och knapriga. Toppa med en krämig senapssås och ett perfekt stekt ägg för en enkel men smakrik hösträtt.

Ingredienser 4 port:

  • 500 gram fast potatis
  • 300 gram kålrot
  • 2 morötter
  • 2 gula lökar
  • 450 gram halloumi
  • 6 msk matolja
  • 4 msk hackad persilja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 8 stekta ägg
  • 4 saltgurkor
  • 1 burk rödbetor
  • 50 gram grönsallad

Så gör du:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatis och skär den i ca 1x1 cm tärningar. Lägg sedan i ett durkslag och skölj av stärkelsen från potatistärningarna med vatten. Låt rinna av.
  3. Värm en stekpanna och bryn potatisen några minuter i en msk olja. Vänd runt den då och då.
  4. Skär bort skalet av kålroten och tärna denna likt potatisen.
  5. Lägg sedan över potatis i en ugnsform och sätt in i ugnen.
  6. Bryn kålroten några minuter i en msk olja. Vänd runt den då och då.
  7. Skala och tärna morötter.
  8. Lägg över kålroten tillsammans med potatisen och sätt in i ugnen.
  9. Bryn morotstärningarna några minuter i en msk olja. Vänd runt då och då.
  10. Skala och hacka löken.
  11. Lägg över moroten med potatisen och sätt in i ugnen.
  12. Stek löken mjuk några minuter i en msk smör och olja. Rör om då och då.
  13. Skär halloumi i mindre tärningar.
  14. Lägg över löken med potatisen.
  15. Bryn halloumi i några minuter i en msk olja. Lägg över med potatisen och sätt in i ugnen.
  16. Stek pyttipannan i ugnen i ytterligare ca 10 minuter tills rotfrukterna är genomstekta och mjuka. Ta ut en bit potatis och smaka - stek annars några minuter till.
  17. Stek ägg i någon msk olja om du vill ha det till.
  18. Ta ut pyttipannan och smaka av den med salt samt peppar. Strö över hackad persilja.

Servera pyttipannan med stekta ägg, rödbetor och saltgurka samt gärna en grönsallad till.

Gör en god paj på rödbetor och chevre i höst

4. Rödbetspaj med chevre och honung

Njut av denna underbara rödbetspaj med chevre och honung - en perfekt värmande rätt som kan serveras ensam eller till valfritt protein. 

Ingredienser 4 portioner:

  • ​​Pajdeg
  • 100 g kallt smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 3 msk kallt vatten
Fyllning:
  • 300 g kokta rödbetor
  • 3 ägg
  • 2 dl cottage cheese (keso)
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk honung
  • 1/2 tsk torkad rosmarin
  • 1/2 tsk salt
  • 200 g chèvre
  • 1 dl hackade rostade valnötter

Gör så här:

  1. Skär smöret i tärningar. 
  2. Blanda mjöl och smör till en smulig massa, gärna i matberedare. 
  3. Tillsätt vatten, lite i taget, och arbeta snabbt ihop till en deg.
  4. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel. Ställ i kylen ca 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200°C.
  6. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter. Sänk temperaturen till 175°C.
  7. Skär rödbetorna i mindre bitar. Vispa ihop ägg, cottage cheese, mjölk, honung, rosmarin och salt. 
  8. Fördela rödbetorna i pajskalet och smula över chèvren. Häll på äggstanningen. 
  9. Grädda i mitten av ugnen 30–40 minuter. Ta ut och strö över nötterna.
Laga mumsiga morotsfritters med en god dipp på fetaost i höst

5. Morotsfritters med fetaostdipp

Dessa ljuvligt goda morotsplättar med rivna morötter i smeten serveras bäst tillsammans med en krämig fetaoströra gjord på turkisk yoghurt, mosad fetaost och pressad vitlök.

Ingredienser:

  • 2¼ dl mjölk
  • 3 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • ¾ tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 4 dl rivna morötter
  • 1 msk olja

Fetaostkräm:

  • 3 dl turkisk yoghurt 10 %
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 100 g mosad fetaost

Gör så här:

  1. Vispa ihop mjölk och ägg. Tillsätt mjöl, bakpulver, salt och peppar och vispa samman. Rör ner morötterna.
  2. Hetta upp olja i en stekpanna och klicka ner smeten. Stek dem ca 30 sek per sida.
  3. Blanda såsen. Servera fritters med såsen.
Recept på en god raggmunk gjord på rotfrukter

6. Raggmunk på rotsaker med bacon och lingon

Här bjuds det på en spännande variant av den klassiska raggmunken, där rotfrukter tillsätts i smeten för att ge rätten en härligt djup smak. Servera med traditionella tillbehör som bacon och rårörda lingon för en fulländad måltid!

Ingredienser:

  • 400 g potatis, skalad
  • 200 g morot, skalad
  • 200 g rotselleri, skalad
  • 0,5 gul lök
  • 3 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 100 smör (till stekning)
  • 1 förp bacon

Så här gör du:

  1. Blanda ägg och vetemjöl till en tjock massa. Vispa i mjölk och salt.
  2. Finriv potatis, morot, selleri och lök och vrid ur vatten i en ren kökshandduk. Blanda i smeten.
  3. Värm en stekpanna till precis under maxvärme, ha i smör och när smöret precis tystnat, börja stek raggmunkar i den storlek som önskas. Låt steka gyllenbruna och frasiga i kanterna, vänd och stek klara.
  4. Stek bacon krispigt.
  5. Rör ihop lingon och socker i en bunke, plasta och ställ i rumstemperatur till servering.

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här