Slutet på sommaren markerar en övergång till en ny säsong, där naturen klär om till gyllene färger och luften blir krispigare. Temperaturen sjunker sakta, och de ljusa sommarkvällarna övergår i allt tidigare skymning. Men med hösten kommer också en av skogens mest älskade skatter – svampen. Kantarell, champinjon, Karl-johan, smörsopp – sorterna är många och varierade, och för många av oss finns det kanske ett hemligt ställe i skogen där vi vet att vi alltid kan hitta en korg full av dessa läckerheter.
Efter en lång dag i skogen, med korgen full av nyplockad svamp, är det dags att ta tillvara på dessa delikatesser. Nyplockad svamp är inte bara en fröjd för smaklökarna, utan de ger dig även möjlighet att experimentera i köket med nya och spännande recept. Här kommer några tips och idéer för att ta tillvara på höstens skörd på bästa sätt – oavsett om du är en erfaren svampplockare eller en nybörjare.
Recept med kantareller
Har du just samlat på dig skogens guld utan att veta vad du ska göra med din fantastiska fångst? Oroa dig inte, här nedanför har vi samlat våra absolut bästa recept med kantareller. Vare sig du letar efter recept på kantarellpasta, kantarelltoast eller något annat gott med skogens svamp har vi recepten för dig.
Krämig kantarellpasta
Finns det något godare än en riktigt krämig kantarellpasta i höstens mörker? Här kommer ett recept på en fantastiskt god pastarätt som gör succé hos både yngre och äldre vid matbordet.
Recept 4 portioner:
500 g Kantareller
400 g Valfri pasta
2 Schalottenlökar
2 Vitlöksklyftor
200 g Créme bonjour - kantarell
2,5 dl Matlagningsgrädde
1 msk Soja
1 msk Kantarellfond
Smör att steka i
Persilja
Salt & peppar
1 dl Parmesan
Gör så här:
- Koka valfri pasta al dente.
- Stek kantarellerna, schalottenlöken och vitlöken i smör tills gyllene.
- Tillsätt crème bonjour - kantarell, matlagningsgrädden, soja och kantarellfond. Låt puttra en stund.
- Krydda med persilja (färsk eller torkad), salt och peppar.
- Riv i parmesan. Klart!
Klassisk kantarelltoast med persilja
Detta välsmakande recept har blivit en klassiker inom svensk matkultur.
Recept per toast:
10 färska gula kantareller
1 dl grädde
0,5 schalottenlök
1 toast
1 msk persilja, hackad
Gör så här:
- Dela och rensa kantarellerna. Finhacka schalottenlöken.
- Lägg en klick smör i stekpannan och låt det få lite färg. Lägg i svampen och salta och peppra lite.
- Tillsätt lök och hackad persilja. Häll på grädden och låt koka ihop till en stuvning.
- Skär bort kanterna på ett vanligt rostbröd. Lägg upp svampblandningen på brödet och servera.
Recept med champinjoner
Ytterligare en av skogens svampar som är minst lika god som den guldiga kantarellen är champinjonen. Den må vara lite billigare i pris, men den är minst lika smakrik och god. Scrolla ned för att läsa våra bästa recept.
Risotto med skogschampinjoner
Denna krämiga risotto går även att göra med kantareller och karl-johansvamp om så önskas!
Recept 4 portioner:
3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
9 dl svampbuljong (vatten & buljongtärning eller fond)
2 msk olivolja
3 dl risottoris
2 dl vitt vin eller matlagningsvin
250 g kastanjechampinjoner
3 msk smör
2 dl riven parmesan
salt och nymalen svartpeppar
ruccola till servering
Gör så här:
- Skala och finhacka löken och vitlöken. Koka upp buljongen som ska hållas varm.
- Fräs lök och vitlök i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att det får färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.
- Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget (för 4 port) efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta. Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd.
- Ansa och skiva svampen. Stek den i smöret och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset. Tillsätt den rivna parmesanosten. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Späd ev. med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.
- Servera risotton direkt på varma tallrikar med lite ruccola på toppen.
Krämig champinjonsoppa
Finns det något trevligare än en varm soppa en kall höstdag? Denna champinjonsoppa värmer behagligt samtidigt som dess milda, goda smak är en fröjd för sinnet.
Recept 4 portioner:
500 g Färska champinjoner
4 Schalottenlökar
500 g Normalsaltat smör
2 dl vitt vin
5 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
2½ dl mellangrädde
½ dl Färsk körvel
2 krm vitpeppar
Gör så här:
- Skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka löken.
- Fräs lök och svamp i smör i en kastrull. Häll på vinet och låt det koka in ca 2 min.
- Tillsätt vatten och buljongtärningar. Koka soppan under lock på medelvärme ca 10 min.
- Mixa den och häll tillbaka i kastrullen.
- Tillsätt grädde och körvel. Smaka av med peppar.
- Värm champinjonsoppan och servera!
Vi hoppas att recepten ovan gav dig inspiration inför höstens svamp-skörd. Vem vet, kanske blir det du som lyckas ta hem flera korgar fyllda med skogens guld? Vare sig du letar efter inspiration på mat, drinkar eller livsstil har vi på Dorre samlat våra bästa tips för dig.