Har du rester efter jul? Dorre ger dig tips och recept vad du kan göra med julmaten

Rester efter jul? Tips på goda recept & tillbehör

När julen är över och kylskåpet är fullt av rester kan det kännas överväldigande att veta vad man ska göra med allt. Men istället för att låta maten gå till spillo kan du förvandla resterna till nya, läckra rätter! Här är några enkla och inspirerande recept som hela familjen kommer att älska. 

Rester av julmat? Gör en god ugnsrostad pytt på julrester

Ugnsrostad pytt på julrester

Ett snabbt och smidigt sätt att ta hand om rester är att göra en ugnsrostad pytt. Den är lika enkel som god och kräver minimalt med arbete. Använd det du har hemma och skapa en smakrik rätt som hela familjen kommer att uppskatta! Här kan du använda de rester som finns och lägga in i ugnen på plåt. Kanske har du potatis, kål, prinskorv, morötter eller andra rotfrukter över från julfirandet? Tärna dessa i mindre bitar, sätt in i ugnen på en plåt eller stek dem i en stekpanna. Smaka av med salt och peppar samt ketchup eller senap efter smak.

Har du julskinka och potatis kvar efter julbordet? Gör en god gratäng med ost!

Gratäng med julskinka och ost

Om det finns julskinka eller annan rökt kött kvar, kan du göra en krämig gratäng som blir perfekt som middag eller matlåda.


Ingredienser (4 portioner):

  • 400 g julskinka, strimlad
  • 800 g kokt potatis, skivad
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl riven ost (gärna lagrad, som Västerbottenost)
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 krm muskot (valfritt)
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Varva potatisskivor och julskinka i en ugnsfast form.
  3. Vispa ihop grädde, mjölk, senap och kryddor. Häll över potatisen och skinkan.
  4. Strö över riven ost och grädda i ugnen i ca 25–30 minuter, tills gratängen är gyllene och bubblig.
Tips! Gör en god laxpasta med gravad och/eller rökt lax som blivit över från julmaten

Laxpasta med citronsmak

Efter julens överdådiga måltider kan det vara skönt med något som känns lite lättare, men ändå lyxigt och smakrikt. Har du gravad eller rökt lax över från julbordet? Perfekt! Med några enkla ingredienser kan du snabbt förvandla resterna till en härligt fräsch laxpasta med citrussmak. 

Ingredienser (4 portioner):

  • 400 g pasta (t.ex. tagliatelle eller spagetti)
  • 200 g rökt eller gravad lax, skuren i strimlor
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 citron (skal och saft)
  • 2 msk hackad dill
  • Salt och peppar

Gör så här:

  1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Under tiden, blanda crème fraîche med citronskal, citronsaft och dill i en stor skål.
  3. Blanda den varma pastan med såsen och vänd försiktigt ner laxen. Smaka av med salt och peppar.
  4. Servera direkt, gärna med lite extra dill som topping.
Använd dina julrester och gör en god paj på julskinka och kål

Paj med kål, ost och skinka

Något som kanske inte går åt lika mycket som köttbullar och prinskorv är kål i olika former. Kanske har du kvar grönkål, brysselkål eller rödkål utan att veta vad du ska göra med allt? Istället för att låta det gå till spillo kan du använda det som bas i en härlig paj! Kombinerat med krämig ost och julskinka blir det en smakrik rätt som passar lika bra till lunch som till middag. Dessutom är paj perfekt att förbereda i förväg och fungerar utmärkt som matlåda.

Ingredienser (ca. 4-6 portioner):

Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör, kallt
  • 2–3 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 200 g kål (t.ex. grönkål, brysselkål eller rödkål), strimlad
  • 200 g julskinka, tärnad
  • 1 liten rödlök, finhackad
  • 2 dl riven ost (gärna en smakrik sort, t.ex. Västerbottensost eller prästost)

Äggstanning:

  • 3 ägg
  • 2,5 dl grädde eller mjölk
  • 1 tsk dijonsenap (valfritt, för extra smak)
  • Salt och peppar

Gör så här:

Förbered pajdegen:

  1. Nyp ihop smör och mjöl till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Kavla ut degen och tryck ut den i en pajform (ca 24 cm i diameter). Nagga botten med en gaffel och låt vila i kylskåpet i 20–30 minuter.

    Förgrädda pajskalet:
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter tills det börjar få lite färg.

    Förbered fyllningen:
  5. Hetta upp en stekpanna och fräs kålen och löken i lite smör eller olja tills de mjuknar. Krydda med en nypa salt och peppar.
  6. Blanda den frästa kålen med julskinkan och hälften av den rivna osten.

    Lägg i fyllningen:
  7. Fördela kål- och skinkblandningen jämnt i det förgräddade pajskalet.

    Gör äggstanningen:
  8. Vispa ihop ägg, grädde (eller mjölk), dijonsenap, salt och peppar. Häll äggstanningen över fyllningen.
  9. Strö resten av osten över toppen.

    Grädda pajen:
  10. Grädda pajen i ugnen i ca 25–30 minuter, eller tills äggstanningen har stelnat och pajen fått en fin, gyllene färg.
  11. Servera: Låt pajen svalna något innan servering. Den är lika god varm som ljummen, och passar utmärkt med en fräsch sallad vid sidan av.

    Matiga mackor på julrester

    Att ta vara på julens rester behöver inte vara svårt – med lite kreativitet kan de förvandlas till nya, goda måltider! En enkel och snabb lösning är att göra läckra mackor med olika kombinationer av julens godsaker. Här är några idéer för att inspirera:

    Har du köttbullar och rödbetssallad kvar av julmaten? Gör en smarrig köttbullemacka!

    Köttbullemacka med rödbetssallad

    Ett klassiskt sätt att njuta av julens köttbullar på nytt är att göra en saftig och smakrik macka.

    Ingredienser:

    • Ett grovt bröd (t.ex. kavring, rågbröd eller surdegsbröd)
    • 2–3 köttbullar, skivade
    • 2 msk rödbetssallad
    • Salladsblad eller ruccola
    • Ett par skivor inlagd gurka
    • En klick dijonsenap (valfritt)

    Så gör du:

    1. Rosta brödet för lite extra krispighet.
    2. Bred ett tunt lager dijonsenap på brödet om du vill ha lite extra sting.
    3. Lägg på salladsblad, skivade köttbullar och en generös klick rödbetssallad.
    4. Toppa med några skivor inlagd gurka. Servera direkt!
    Använd gravad eller rökt lax från julbordet och gör en god laxmacka!

    Fräsch laxmacka med philadelphiaost

    För en lättare och fräschare variant är en laxmacka perfekt, särskilt om du har kvar gravad eller rökt lax.

    Ingredienser:

    • Ett mjukt eller hårt bröd (t.ex. knäckebröd, kavring eller fröknäcke)
    • 3 skivor gravad eller rökt lax
    • 2 msk philadelphiaost (eller annan färskost)
    • 1 tsk citronsaft
    • Lite dill för garnering
    • Salladsblad eller en näve babyspenat
    • Eventuellt några kapris för extra smak

    Så gör du:

    1. Blanda philadelphiaosten med en skvätt citronsaft och bred ut den på brödet.
    2. Lägg på salladsblad eller babyspenat.
    3. Fördela laxskivorna ovanpå och toppa med dill och eventuellt lite kapris.
    4. Pressa över ytterligare lite citron för en frisk touch.
    Gör en riktigt god sillmacka på julrester som sill, ägg och potatis

    Sillmacka med ägg och potatis

    Rester av sill och potatis kan bli en rustik och mättande macka – perfekt till brunch eller lunch.

    Ingredienser:

    • Ett mörkt bröd (t.ex. kavring eller rågbröd)
    • 1–2 skivor kokt potatis
    • 1 kokt ägg, skivat
    • 2 bitar inlagd sill
    • 1 msk crème fraîche eller gräddfil
    • En nypa hackad gräslök eller dill

    Så gör du:

    1. Lägg skivor av potatis och ägg på brödet.
    2. Placera sillen ovanpå och toppa med en klick crème fraîche eller gräddfil.
    3. Strö över hackad gräslök eller dill. Servera och njut!

    Ta vara på julens smaker

    Att laga mat på rester är inte bara ett bra sätt att minska matsvinnet på, det är även ett kreativt sätt att njuta av julens smaker. Oavsett om du föredrar att slänga ihop en gratäng, pastarätt eller en lyxig smörgås, finns det många möjligheter att hitta nya favoriträtter som hela familjen kan uppskatta. Inget julbord är det andra likt - alla har olika rätter och traditioner. Därför är det viktigt att vara kreativ och hitta rätt sätt att ta till vara på just dina rester!

    Genom att tänka om och ge julmaten nytt liv kan du både spara tid och pengar samtidigt som du bidrar till en mer hållbar vardag. Så innan du funderar på att slänga maten – ta en titt i kylskåpet och låt kreativiteten flöda. Kanske hittar du på en ny rätt som blir minst lika uppskattad som själva julbordet!


    Psst! Läs fler recept och tips inför jul och nyår här!

    Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här