I december är det dags att hylla pepparkakan! Denna kryddiga delikatess finns i många former och kan avnjutas både knaprig och mjuk. Här bjuder vi på våra bästa tips för att fira Pepparkakans dag på bästa sätt med familj och vänner!
När är pepparkakans dag?
Pepparkakans dag firas den 9 december varje år i Sverige. Oavsett om du föredrar klassiska pepparkakor eller vill prova på nya smakkombinationer, är det en perfekt dag för bakning och festligheter!
Varför firas pepparkakans dag?
Matdagar som Kanelbullens dag, Våffeldagen och Fettisdagen är populära tillfällen att fira vår matkultur, och Pepparkakans dag är inget undantag! Dagen har firats sedan 1990-talet och påminner om pepparkakans långa traditioner som sträcker sig ända tillbaka till medeltiden. Dessa matdagar syftar ofta till att öka medvetenheten och kunskapen om vårt gastronomiska kulturarv och de älskade bakverk som är en del av vår historia.
Pepparkaka recept
Detta klassiska recept på pepparkakor blir gott både med och utan frosting på!
Ingredienser:
2 1/2 dl brun farin
3/4 dl ljus sirap
3/4 dl vatten
150 g smör eller margarin
1 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1 tsk malda kryddnejlikor
ca 6 dl vetemjöl (+ extra till utbakning, 6 dl motsvarar ca 360 g)
1 1/2 tsk bikarbonat
Så här gör du:
- Blanda farinsocker, sirap och vatten i en kastrull. Koka sedan upp blandningen.
- Lägg i matfettet och låt det smälta, därefter ska du tillsätta kryddorna.
- Låt massan kallna utan omrörning.
- Rör i bikarbonaten och mjölet och arbeta till en lösare deg.
- Linda in degen i plastfolie och låt den stå svalt till nästa dag.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Arbeta degen smidig på ett mjölat bord.
- Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg dem på en smord plåt eller på bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C, 6-8 min.
- Låt kakorna svalna på plåten. Förvaras bra i burk i rumstemperatur eller i frysen för extra lång hållbarhet!
Recept på mjuk pepparkaka
Här kommer ett fantastiskt gott recept på en mjuk pepparkaka för dig som föredrar en lite mjukare variant.
Ingredienser:
100 g smör
1 ½ dl gräddfil
2 ägg
2 dl strösocker
1 ½ dl malen ingefära
1 ½ dl malen kryddnejlika
2 tsk malen kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Gör så här:
- Sätt på din ugn på 175° (150° varmluft).
- Smält smöret, häll i gräddfilen och låt svalna en stund.
- Vispa ägg och socker tills det blir vitt och pösigt. Rör sedan ner smörblandningen i äggsmeten.
- Blanda de torra ingredienserna och rör ned i smeten.
- Häll smeten i en smord och bröad bakform. Grädda din mjuka pepparkaka i nedre delen av ugnen ca 45 min och låt svalna.
Juldekoration med pepparkakor
Visste du att pepparkakor kan bli en fantastisk dekoration i ditt hem? Med lite pepparkaksdeg och glasyr kan du skapa små konstverk att pryda rummen med! En populär klassiker är pepparkakshus i olika storlekar, dekorerade med färgglada godisar – en fin familjetradition och ett blickfång i julpyntet. Du kan välja att köpa ett färdigt kit eller skapa dina egna mästerverk från grunden. Varför inte baka pepparkakstjärnor med små hål för att hänga i fönstret eller på granen?
Vi hoppas att Pepparkakans dag inspirerar dig till att börja julmyset på riktigt, med doften av nygräddade pepparkakor och gott sällskap! För ännu mer julinspiration och härliga recept inför advent, kika gärna in fler av våra artiklar på sidan Inspiration.