Använd en mortel med pistill och gör egen hemmabjord pesto med basilika

Pesto recept! Gör hemmagjord basilikapesto på under 30 min

En mortel är den perfekta högra handen i köket för dig som älskar att experimentera med kryddor och smaker. Inte minst när du ska laga en perfekt hemmagjord pesto. Med en mortel kan du nämligen få en smakexplosion utöver det vanliga med en perfekt textur. 

Scrolla ner för att se hur vi gjorde för att laga en otrolig basilikapesto med mortel!

Köp produkten online: Birkedal Mortel Ljus, Birkedal Mortel Mörk.

Så får du till en perfekt pesto hemma med några enkla knep

Tumma inte på smakerna - använd rätt redskap!

Som med alla andra recept skulle vi kunna säga att allt handlar om vilka råvaror du väljer att använda. Självklart gäller det även för en god pesto! Men det går faktiskt att göra en riktigt god pesto för en billig peng, utan att tumma på smakerna. Allt du behöver göra är att använda en mortel.

En lyckad pesto görs med mortel

Skillnaden för att lyckas med din pesto sitter i texturen - och den får du till genom att använda en mortel. Morteln gör att du kan få ut maximalt med smak från ingredienserna du tillsätter i mortel med stöten (även kallad pistill). Visste du att ordet pesto kommer från just “pestare” som i sin tur kommer från italienskan och betyder just “att stöta”. Ett rent sammanträffande va?

Förvara pesto i kylen för längre hållbarhet

För att få din pesto att hålla så länge som möjligt kan du hälla den i en glasburk med tätförslutet lock och förvara i kylen. Där håller den i cirka 1-2 veckor. Om du vill njuta av din pesto under en längre tid går det även bra att frysa in den i små kuber. Perfekt när du behöver en snabb smakhöjare vid exempelvis pastarätter!

Recept på hemmagjord pesto - mortla ingredienser och kryddor

Basilikapesto - recept

Receptet räcker till cirka 2-4 personer

Ingredienser:

Vitlök- 1-2 klyftor
Salt - efter smak och tycke
Färsk basilika - 1-2 krukor
Parmesanost - ca 150 gram
Pinjenötter 50-100g
Olivolja - ca 1,5-2 dl

Basilikapesto med mortel - så gör du!

Steg 1. Mortla vitlök med salt
Steg 2. Tillsätt lite basilika i taget och smaksätt med parmesanost
Steg 3. Rosta pinjenötter och tillsätt dem tillsammans med olivolja 
Steg 4. Mortla till önskad konsistens

Servera med färsk pasta eller lite nybakat bröd och njut! Psst…Om du gillar stark mat kan vi rekommendera att tillsätta en gnutta chiliflakes! 

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här