Drömmer du om att skapa perfekt fluffigt skum till dina drinkar eller vispa grädde, utan att faktiskt vispa? Hemligheten är en sifon! Detta mångsidiga köksverktyg blir bara mer och mer populärt och kan användas till både bakning och matlagning för att skapa supergoda såser, luftig mousse och perfekt drinkskum.
Men hur fungerar egentligen en sifon och hur använder man den på bästa sätt? Allt det och lite till går vi igenom här, så scrolla ner och lär dig allt du behöver veta om en sifon!
Hur fungerar en sifon?
En sifon, eller gräddsifon som det ofta kallas, använder lustgas (N2O) för att skapa ett luftigt skum av fettbaserade vätskor som exempelvis grädde. Sifonen laddas med en patron lustgas som blandas med vätskan och bildar små bubblor, vilket skapar ett krämigt skum som kan användas till allt från desserter till cocktails.
Hur använder man en sifon?
Att använda en sifon är faktiskt enklare än man kan tro. Följ dessa steg för att komma igång så är du redo att experimentera med ditt nya köksredskap!
Så använder du en sifon:
-
Förbered vätskan - Blanda grädde eller annan fettbaserad vätska till sifonen.
-
Fyll sifonen - Skruva av huvudet från flaskan och fyll sifonen med vätskan. Tänk på att bara använda kall eller rumstempererad vätska.
-
Skruva på huvudet - Se till att huvudet på flaskan är ordentligt åtskruvat och att packningen sitter på plats.
-
Ladda med lustgas - Placera en lustgaspatron i hållaren och skruva fast den tills du hör att gasen släpps in.
-
Skaka sifonen - Vänd sifonen upp och ner två gånger och skaka flaskan några gånger för att fördela gasen.
-
Förvara svalt - För bästa resultat, låt flaskan stå i kylen i ca 30 minuter.
-
Spritsa skummet - Sätt på det munstycke du vill använda och spritsa skummet genom att vända sifonen upp och ner.
Recept på fluffigt skum till drinkar med sifon
Vill du haka på trenden med fluffigt skum på drinkarna eller bara vill imponera lite extra på gästerna? Då måste du skaffa en sifon! Många klassiska drinkar har ett äggviteskum som sätter pricken över i:et på många drinkar. Äggvitan skakas tillsammans med drinken i en drinkshaker, men med en sifon behöver du inte längre skaka. Ladda med en patron och tryck på knappen så har du ett fluffigt skum på nolltid! Här är våra favoriter av lyxiga drinkskum i olika smaker som kan göras i sifon, både med äggvita och utan.

Så gör du fläderskum i sifon
Ett fläderskum på toppen av drinken är den perfekta blandningen av sött och syrligt på samma gång. Det söta från flädersaften gör att skummet passar perfekt till lite syrligare drinkar som vodka sour eller gin sour, men kan självklart användas till andra drinkar efter smak.
Ingredienser:
10 cl äggvita
40 cl koncentrerad flädersaft
Gör såhär:
-
Blanda äggvita med flädersaften i en sifon.
-
Låt flaskan stå i minst 30 minuter i kylen tills den är ordentligt kall.
-
Ladda sifonen med en lustgaspatron och skaka flaskan innan servering.
-
Nu är skummet redo att användas!

Så gör du kokosskum i sifon
Kokosskum är kanske ett av de trendigaste skummen att göra i en sifon - perfekt till exotiska drinkar som thai basil.
Ingredienser:
500 ml kokosgrädde
2,5 dl strösocker
Gör såhär:
-
Blanda kokosgrädde och socker i en kastrull och låt sockret lösa upp under omrörning.
-
Ta av blandningen från spisen och låt svalna innan du ställer in den i kylen tills den är ordentligt kall.
-
Häll upp kokosgrädden i sifonen och ladda med en lustgaspatron som i stegen ovan.
-
Skaka sifonen och sedan är skummet redo att användas!
Vill du ha fler tips på goda drinkar, maträtter och efterrätter?
Kolla in våra andra recept här!