Om du funderar på att bygga ett eget utekök står du inför en del utmaningar och kanske även en del funderingar. Men framförallt har du en väldigt rolig och lärorik tid framför dig! I den här guiden hoppas vi kunna besvara dina funderingar och bidra med inspiration till ditt nya utekök.
Olika typer av utekök
Det finns många varianter av utekök, och de är oftast inte alltför svåra att bygga själv. Om du älskar att grilla och vill maximera grillupplevelsen - varför inte göra det till sommarens projekt att bygga utekök till din grillplats?
Ett alternativ för att göra detta är att bygga utekök med lecablock, eller lättklinkerblock. Att mura med lättklinkerblock är inte alltför komplicerat och kan vara ett enkelt sätt för dig som vill komma igång med ditt utekök så snabbt och enkelt som möjligt. En förutsättning är att marken är väldränerad och inte rör sig så mycket. För mjukare underlag krävs lite förarbete; du behöver då bottna med ett par decimeter dränerande grus och sedan lägga en platt botten med trädgårdsplattor.
Du kan även snickra ditt utekök i trä. Tänk då på att välja ett tåligt träslag som klarar av regn, om du inte har möjlighet att ta in köket under tak efter användning.
Till bänkskivan kan du använda dig av exempelvis trädgårdsplattor i betong eller en gjuten betongplatta som håller för utelivet. Klinker är också ett utmärkt alternativ.
Placering av utekök
Oftast placeras utekök vid pizzaugn eller grill för att komplettera dessa. Det kan räcka med en arbetsbänk eller grillbord med mindre förvaring, för att du ska kunna hacka, förbereda och bearbeta maten och sedan förvara alla redskap. Någon större förvaring behövs oftast inte till utekök eftersom du kommer vilja förvara de flesta av dina redskap inomhus för att undvika regn, fukt och eventuell kyla.
Oftast vill du ha köket placerat på din uteplats och nära ett eventuellt sommarmatbord. Tänk på röken och osen som skapas från grillen när du ska placera ditt utekök, och att brandrisker kan uppstå om grillen står för nära en vägg.
Utekök på hjul
Det finns även varianter av utekök som är flyttbara, där man kanske har byggt in grillen i en bänkskiva, eller bara har en separat bänk med hjul som går att ställa bredvid grillen. Denna variant är smidig om du gillar att grilla på olika ställen i trädgården, eller om du vill kunna ställa undan bänken under tak. Det går självklart även att bygga tak till ditt utekök för att slippa tänka på väder och ta undan redskap.
Utekök med tak eller utan?
Ett utekök behöver egentligen bara bestå av ett grillbord utomhus och ett enkelt utekök behöver inte bestå av mer än en grillbänk eller en utediskbänk bredvid grillen. I de flesta fall kan det därför kännas överflödigt med ett tak till uteköket, men detta beror såklart helt på nivån på ditt utekök. Kommer du att lämna utrustning som är känslig för regn ute permanent behöver du fundera på ett tak, men i de flesta fall kommer du att klara dig bra utan tak till ditt uteköket.
Rinnande vatten till uteköket?
I vissa fall kan en vask eller diskho vara en bra idé till ditt utekök om du vill kunna skölja grönsaker och tvätta händerna. Detta innebär att du behöver dra vatten till uteköket. Kallt vatten räcker ofta och då klarar du dig med att koppla en kran till trädgårdsslangen, kopplingar för att sätta fast slangen i blandaren finns i de flesta byggvaruhus.
Bygga utekök - det behöver du tänka på
- Planera och rita ditt utekök utifrån vad du har tänkt dig. Ta inspiration från denna guide!
- Ska köket ha öppna hyllor eller skåp med luckor?
- Vill du ha grillen integrerad i bänken eller ska bänken och grillen stå separat?
- Behöver du el till t.ex. en kokplatta?
- Behöver du en vask för att t.ex. rensa grönsaker och tvätta händerna?
- Vill du ha ett utekök på hjul eller ett stationärt utekök?
- Kommer placeringen av ditt kök innebära en brandrisk eller rök in i huset?
- Vill du ha en bardisk till ditt utekök? Utekök med bardisk är en perfekt plats för häng under sommaren.