Vill du grilla vegetariskt i sommar? Få bästa tipsen på grönsaker att grilla!

Grilla vegetariskt i sommar! 10 tips på goda grönsaker att grilla

Sommaren är runt hörnet och det har blivit dags att ta fram grillen och leta goda recept inför sommarens alla grillkvällar med vänner och familj. Oavsett om du grillar kött eller helt vegetariskt är grillade grönsaker en klassiker som får det att vattnas i munnen. Här har vi samlat våra vegetariska favoriter och supergoda grönsaker som blir en riktig hit på sommarens grillkvällar!

Goda grönsaker att grilla till grillkvällen i sommar

Vilka grönsaker kan man grilla?

Att grilla grönsaker är både enkelt och gott, och nästan alla grönsaker kan faktiskt grillas. Många har du säkert redan hemma, medan vissa inte hör till vardagen. Några goda grönsaker att grilla är majs, svamp, rotfrukter, lök och paprika - men det finns en hel del fler som blir riktigt goda av att ligga en stund på gallret. Scrolla ner och ta del av 10 grönsaker du borde testa att grilla!

  1. Zucchini

Zucchini, eller squash som det också kallas, är en riktig klassiker att grilla. Skär i skivor, pensla med lite olja och krydda med salt och timjan för en riktigt god grillad grönsak.

  1. Paprika

Grillad paprika passar till många rätter och blir riktigt god när den grillas. Välj den paprika du gillar bäst - röd, grön eller gul passar alla bra på grillen! Dela paprikorna i halvor eller skär i stora delar och grilla med skalet nedåt. Paprikan blir både härligt mjuk och extra söt när den grillas. 

  1. Aubergine

Aubergine är en grönsak som blir supergod av att grillas! Skiva i cirka 1 cm breda bitar och salta för att dra ut vätskan innan du grillar dem.

  1. Majs

Grillad majskolv är ett av de godaste tillbehören på sommaren. Köp gärna förkokt majs eller koka själv innan du lägger dem på grillen så går det snabbare. Pensla med smör och strö över salt innan servering eller spicea upp med chili, parmesan och koriander för en riktig smakupplevelse!

  1. Sparris

Grillad sparris blir riktigt saftig och god när den grillas. Servera som den är med lite flingsalt eller toppa med riven parmesan och pressad citronsaft - ett perfekt tillbehör till grillat kött!

  1. Spetskål

Att grilla spetskål blir riktigt gott, och tillsammans med brynt smör är den svår att motstå! Dela i klyftor och grilla med snittytan ner så att kålen får en härligt rostad yta. Toppa med brynt smör, riven parmesan och gärna lite pressad citronsaft så har du en perfekt vegetarisk grillrätt! 

  1. Morötter

Morötter går lika bra att tillaga på grillen som i ugnen. Större morötter kan delas på mitten och mindre kan grillas direkt som de är. Förkoka dem gärna så går det snabbare att få dem genomgrillade. Toppa med flingsalt och servera som ett gott tillbehör. 

  1. Tomater

Tomater är perfekta att grilla och är ett lika bra tillbehör till kött som till vegetariskt. Välj dina favorittomater och pensla med olivolja för extra smak. Stora tomater blir goda om de delas i halvor och grillas med snittytan nedåt, medan piccolino- eller romanticatomater kan grillas hela med kvisten kvar. Toppa med flingsalt eller krydda efter smak.

  1. Rödbetor

Rödbetor passar bra till många somriga rätter och är en grönsak som blir riktigt god om den grillas. Förkoka och grilla hela eller i skivor. Tillsammans med chevréost och honung blir det en riktig smakbomb som är svår att motstå - perfekt som en god förrätt eller som tillbehör.

  1. Champinjoner

Champinjoner är perfekta att grilla och passar utmärkt på spett! Pensla med en god marinad eller grilla som de är tills de får en fin yta. Ett perfekt tillbehör på sommarens vegetariska grillbuffé!

Använd dina favoritgrönsaker och gör goda vegetariska grillspett

Så gör du godaste grillspetten med grönsaker

Grillade grönsaksspett är det perfekta tillbehöret på sommarens grilltallrik! Välj dina favoritgrönsaker och skär i ungefär lika stora bitar. Trä på dem på ett grillspett och varva färger och former - både för syns och smakens skull. Pensla gärna med olja eller marinad och grilla spetten tills de fått fin färg. 

Grillade grönsaksspett är lika goda att servera som de är eller tillsammans med fisk eller kött och en god sås. Ett perfekt inslag på grilltallriken du bara måste testa! Vill du ha fler tips på grilltillbehör? Se recept på enkla och goda vegetariska tillbehör till grillkvällen här!

Så undviker du att dina grillade grönsaker blir brända

Tips för att undvika att grillade grönsaker blir brända

Ett ständigt problem när man grillar grönsaker är att de blir brända, trots att de inte är färdiga inuti. Prova dessa tips för att få perfekt grillade grönsaker - varje gång!

Skär grönsakerna i jämna bitar

Förbered jämnstora bitar så att allt tillagas samtidigt. För tunna skivor bränns lätt och för stora tar tid, så skär grönsaker som ska skivas i cirka 1 cm tjocka skivor.

Använd marinad eller olja

Marinerade grönsaker eller eller grönsaker penslade med olivolja minskar risken för att de bränner fast i gallret. Detta tillför dessutom extra smak och gör dem bara ännu godare.

Grilla grönsaker i folie

Rotfrukter som morötter och potatis tar längre tid att tillaga än andra grönsaker. Genom att grilla dem i folie tillagas grönsakerna jämnt - utan att de blir brända. Vik ihop grönsakerna i ett foliepaket tillsammans med lite olja och kryddor efter smak. Lägg sedan på gallret och grilla tills de mjuknat. 

Hos oss på Dorre hittar du allt du behöver för att lyckas med grillningen. Kika in våra grillredskap här!

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här