Är du sugen på popcorn? När de mörka kvällarna smyger sig på är det riktigt mysigt att krypa upp i soffan med en skål nypoppade popcorn framför en film för att skapa en biokänsla hemma. Att poppa popcorn i micron eller i en popcornmaskin är två varianter, men det finns något alldeles särskilt med popcorn poppade i kastrull. Här delar vi våra fem bästa tips för att poppa perfekt krispiga popcorn i kastrull - precis som på bio.
Hur poppar man popcorn i kastrull?
Att det skulle vara svårt att poppa popcorn i en kastrull är en myt, eller i alla fall så länge du gör det på rätt sätt. Faktum är att med rätt verktyg är det faktiskt ganska enkelt, men framför allt väldigt gott! Allt du behöver är lite popcornkärnor, en bra kastrull med lock och lite salt för smaksättning. Svårare än så är det inte! Oavsett om du behöver en kastrull för just popcorn eller för annan matlagning hittar du den perfekta kastrullen hos oss på Dorre!
Ingredienser:
1 dl popcornkärnor
2 msk matfett (smör eller olja)
Gör såhär:
- Ta fram en kastrull med lock och täck botten av kastrullen med matfett
- Hetta upp kastrullen på medelvärme eller cirka 75% av maxeffekten och lägg i tre popcornkärnor. När de börjar poppa häller du i resten av majskornen och sätter på locket. OBS! Var försiktigt så att du inte bränner dig när du häller i kärnorna.
- Skaka kastrullen några gånger så att inga popcorn bränner fast
- Stäng av plattan när det börjat poppa ordentligt och låt de sista popcornen poppa på eftervärme.
- Ta bort kastrullen från plattan när popcornen är klara.
- Häll upp i en skål och salta efter önskemål.
- Servera och njut!
Poppa popcorn i kastrull med smör eller olja
För att få riktigt krispiga popcorn när du poppar i kastrull är det vanligt att använda smör, olja eller något annat matfett. Både smör och olja fungerar bra, men vad blir egentligen skillnaden med dem?
Olja har en högre rökpunkt än smör. Det innebär att oljor som raps- eller olivolja tål högre temperaturer, och riskerar därför inte att brännas lika lätt. Smör, å andra sidan, ger popcornen en god smak, men eftersom smör innehåller vatten kan ångan göra popcornen mindre krispiga jämfört med om du använder olja.
För bästa resultat rekommenderar vi att poppa popcorn i olja och sedan tillsätta smör efteråt för smaken. För att få både smak och krispighet på en gång kan du även kombinera smör och olja i kastrullen innan du poppar.
5 Tips! Så poppar du perfekta popcorn i kastrull
Tips 1. Använd både smör och olja när du poppar popcorn för ett extra krispigt resultat.
Tips 2. Skaka kastrullen då och då medan popcornen poppas för att förhindra att några popcorn eller kärnor bränns.
Tips 3. Låt locket vara på glänt eller ta bort det helt när cirka hälften av popcornen har poppat. Detta släpper ut ångan förhindrar popcornen från att bli mjuka av kondens.
Tips 4. Testa med cirka tre popcornkärnor innan du häller i resten för att säkerställa att matfettet och kastrullen kommit upp i rätt temperatur.
Tips 5. Vänta med att salta popcornen tills de är klara. Om du saltar direkt i kastrullen innan kärnorna har poppat kan det påverka resultatet och ge en sämre konsistens.
Poppa popcorn i vatten
Har du varken smör eller olja hemma men är riktigt sugen på popcorn? Ingen fara! Det går faktiskt bra att poppa popcorn i kastrull varken utan olja eller smör, och istället poppa popcorn i vatten. Du gör precis på samma sätt som om du skulle använt matfett, men byter helt enkelt ut fettet mot vatten. Smart va?
Ingredienser:
1 dl popcornkärnor
2 msk vatten
Gör såhär:
- Hetta upp en kastrull med lock på medelvärme och tillsätt 2 msk vatten.
- Tillsätt popcornkärnorna när vattnet börjat koka och lägg på locket.
- Skaka kastrullen då och då för att undvika att popcornen eller kärnorna bränns.
- Ta av kastrullen från plattan när popcornen slutat poppa och häll upp i en skål.
- Eftersom popcornen inte får någon smak av vattnet kan du tillsätta smör och salt, eller annan smaksättning för att få önskad smak.
Här hittar du fler tips på goda snacks till myskvällen!