Få ut de bästa smakerna genom att mortla dina kryddor i en Dorre mortel

Välj rätt mortel & mortla julkryddor till julen 2023

Julen är en tid fylld av dofter och smaker som tar oss tillbaka till våra mest älskade barndomsminnen. Doften av kanel, kardemumma, saffran, ingefära och nejlika fyller köken och skapar en magisk stämning. Om du funderar på ifall det är värt att köpa en mortel inför julen i år är du på helt rätt spår. En av de äldsta och mest autentiska metoderna för att framhäva våra underbara julkryddor är just genom att använda en mortel. När det kommer till julkryddor finns det ingen bättre metod för att få ut det bästa av dess smak och doft.

Men vad är en mortel egentligen, vilket material ska man välja och vad ska man tänka på när man ska mortla? Vi har svaren nedan! Missa inte heller vårt favoritrecept med julens guld: saffran!

Guide: Vad är en mortel & vilken mortelsten ska man välja?

Morteln är ett tidlöst köksredskap för att mala kryddor och örter som har funnits med oss i årtusenden och är en ständig följeslagare för kockar och hemmakockar över hela världen. Dess grundläggande design består av en kupa och en mortelstöt, och är ofta gjorda av material som granit, marmor, trä, eller keramik. När du ska välja en mortel för att mala dina julkryddor är det därför viktigt att tänka på vilken typ av mortel som passar dina behov bäst eftersom materialet ger en viss karaktär åt de kryddor som mals. Här kommer därför en snabb guide på olika mortel material:

Mortel i granit

En granitmortel är perfekt för att mala hårda kryddor och funkar alltså utmärkt för att exempelvis mortla kanelstång eller mortla kardemummakärnor. Materialet hjälper till att bevara kryddornas naturliga oljor och smaker och är otroligt populär tack vare sin hållbarhet, tyngd, samt att de är lättare att rengöra än till exempel marmor. Köp din Dorre mortel i granit här!

Mortel i marmor

En marmormortel är utmärkt för att mala mjukare kryddor som ingefära och vitlök. De är däremot väldigt bra på att absorbera smaker, så det är viktigt att rengöra dem noggrant efter varje användning för att undvika att tidigare kryddor och örter påverkar kommande rätter.

Mortel i keramik

Keramisk mortel är lätt och enkel att hantera. De är särskilt bra för att mala örter och kryddor som basilika och persilja eftersom keramiska mortlar ser till att smakerna och dofterna bevaras på allra bästa sätt. Dessa mortlar är icke-porösa, vilket gör att de inte absorberar smaker, samt är lätta att rengöra.

Mortel i trä

En trämortel har en rustik charm och är bra för att mala vissa torkade kryddor, nötter och frön, samt ömtåliga och delikata örter. De är dock inte optimala för hårdare ingredienser, eller kryddor som kan färga träet eller lämna en stark doft efter sig.

Obs! Glöm inte heller att välja en lämplig storlek på din mortel. En stor mortel är såklart bäst om du planerar att mala stora mängder kryddor, medan en liten mortel är lämplig om du bara vill använda den till små mängder och vill ha en kompakt modell som inte tar upp för mycket utrymme.

Mortla saffran med socker för att få ut det mesta av smaken från saffranet

Saffran recept: Smakrika & juliga saffranssnittar

Nu när du är expert på mortlar vill du såklart ha ett smarrigt och juligt recept där du får använda detta smarta köksredskap. En vanlig fundering som många har kring jul är: Ska man mortla saffran? Och svaret på det är självklart ja! Eller iallafall om du vill få din saffran att smaka mer. Att mortla kan verkligen förhöja din julmatlagning och ta din bakning till nya nivåer. Ett tips för att få ut extra mycket är att mortla saffran med socker eller någon sockerbit för att få det extra finkornigt och framhäva smakerna till max. Här kommer vårt favoritrecept på riktigt goda, enkla och juliga saffranssnittar!

Du behöver:

150g Smör
1g Saffran
1,5 dl Strösocker
5 dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
1 msk Vaniljsocker
0,5 dl Ljus sirap

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mortla saffranet med en tesked av sockret.
  3. Smält lite av smöret & blanda i saffranet.
  4. Blanda alla ingredienser i en bunke & knåda till en jämn deg.
  5. Dela degen i sex bitar & rulla till sex längder.
  6. Dela upp längderna på två plåtar med bakplåtspapper (tre på varje) & platta till.
  7. Grädda i ugnen i ungefär 15 minuter, eller tills de är gyllenbruna.
  8. Skär upp längderna på snedden i bitar medan det fortfarande är varmt.
  9. Låt svalna innan servering.
  10. Ät & njut!

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här