Dorre ger dig bästa tipsen på vegansk julmat till julbordet

Vegansk julmat du inte får missa på julbordet

När december närmar sig är det hög tid att söka inspiration och sätta menyn inför årets julbord. För dig som vill skapa ett riktigt gott och genomtänkt veganskt julbord – utan att ödsla timmar på att leta runt efter bra recept – har vi samlat de rätter du helt enkelt inte får missa att laga i jul. 

Oavsett om du vill göra hela julbordet växtbaserat, eller bara lyfta in några gröna favoriter bland klassikerna, kan du hitta vegansk julmat som vi tycker har en självklar plats på julbordet!

Moderna veganska klassiker med traditionella smaker

Att laga vegansk julmat behöver inte vara krångligt. Tvärtom finns det gott om enkla och smakrika recept som dessutom är bra för både dig och planeten. För de som är rädda att veganska alternativ inte skulle hålla samma standard som “vanlig” julmat kan vi lova att du inte behöver kompromissa med varken smak eller julkänsla. Även om vissa ingredienser är nya kan vi garantera den bekanta smaken av en god jul!

Görnkålssallad är en klassiker på ett veganskt julbord

3 kalla favoriter till det veganska julbordet

1. Vegansk sill på inlagd morot och aubergine

För de som saknar sill på julbordet finns gott om roliga alternativ att ersätta originalet med i en supersmarrig inläggning. Prova dig fram med allt från aubergine och svamp till tofu och zucchini och låt fantasin sätta gränsen för vilken lag du smaksätter med!

2. Grönkålssallad med blodapelsin och nötter

En fräsch grönkålssallad med blodapelsin och nötter bidrar med en perfekt balans till julbordets många tyngre rätter. Den syrliga blodapelsinen lyfter grönkålen och gör salladen både färgstark och festlig. Gör en enkel vinägrett med dijonsenap och toppa med rostade nötter för härlig crunch och en mild sötma som rundar av smakerna.

3. Vegansk rödbetssallad

För dig som vill göra din egen veganska rödbetssallad är det självklart möjligt, men frågar du oss finns det minst lika goda färdiga alternativ att köpa i affären. Finns möjligheten att underlätta för dig och spara tid i den annars stressiga juletiden, så tycker vi att en snabb och enkel lösning aldrig kan vara fel!

Servera vegansk julskinka gjord på tofu på julbordet

Veganska varmrätter: 3 måsten på julbordet

1. Enkel och krämig vegansk Janssons frestelse

Om du frågar oss är Janssons frestelse ett måste på varje julbord. Det går utmärkt att göra en helt vegansk och resultatet blir minst lika gott som originalet. 

Det som är extra härligt med denna rätt, som egentligen är en vattendelare tack vare ansjovisen i originalreceptet, är att den veganska versionen garanterat faller alla i smaken. Genom att använda en skvätt umamirika ingredienser, som soja eller kaprislake, får du fram samma djupa, fylliga smak som brukar komma från ansjovis.

2. Vegansk “julskinka” på tofu

Att återskapa smaken av riktig julskinka kan verka svårt, men faktum är att det inte behöver vara krångligt alls. Med en mjuk konsistens som lätt tar åt sig andra smaker, är tofu ett perfekt alternativ till julskinka, fullt av protein, järn, kalcium och magnesium. Likt en vanlig skinka griljerar du tofun med senap och tillagar sedan i ugnen. Idag finns dessutom tofu med röksmak att köpa i de flesta butiker, hur smidigt som helst!

Visste du att dagligvaruhandeln i Sverige säljer ca 7000 ton julskinka varje år? Byter du julskinkan mot en tofu-skinka minskar klimatpåverkan tydligt. Beroende på produkt handlar det om ungefär 40–70 procent lägre utsläpp per kilo, jämfört med skinka av fläskkött!

3. Vegobullar som alternativ till köttbullar

Hemgjorda vegobullar är ytterligare ett måste på julbordet. Med en formbar vegofärs, rätt kryddning och lite kärlek får du saftiga bullar som smakar precis som julen ska. Detta är en rätt som går hem hos både inbitna veganer och de som vanligtvis är mer skeptiska till plantbaserat 

Psst! Vill du frigöra mer tid för att kolla på julfilmer finns ett stort utbud färdiga vegobullar att köpa i kyl- och frysdisken.

Servera veganska alternativ på årets julbord

Fördelar med ett veganskt julbord

Utöver att det är oerhört gott och fullt av näringsrika ingredienser så finns en hel del andra fördelar med att laga vegansk julmat i jul, såsom: 

  • Lägre klimatpåverkan: Växtbaserade rätter släpper generellt ut betydligt mindre koldioxid än köttbaserade julklassiker.

  • Hälsosamma alternativ: Veganska livsmedel innehåller ofta mer fiber, mindre mättat fett och är rikt på vitaminer och mineraler.

  • Passar fler gäster: Veganskt är automatiskt laktosfritt, äggfritt och oftast mer allergivänligt.

  • Kreativ variation: Att laga vegansk julmat öppnar upp för nya smaker, färger och moderna tolkningar av julmaten.

  • Minskat matsvinn: Många veganska rätter håller längre och är lätta att göra i flexibla mängder.

  • Plånboksvänligt: Råvaror som potatis, rotfrukter, baljväxter och kål är billiga även under storhelger.

  • Enkel tillagning: Många växtbaserade rätter är snabbare att göra då de inte behöver nå särskilda temperaturer, samt kräver färre moment i köket.

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här