Den 7 november är det återigen dags att fira kladdkakans dag, en av årets mest älskade högtider för alla chokladälskare. Här har vi samlat våra fem godaste recept som passar alla - oavsett om du föredrar en klassisk kladdkaka, vill att det ska gå snabbt och smidigt eller vill imponera på gästerna. Scrolla ner och ta del av recepten och njut av en fantastiskt god kladdkaka!

Kladdig kladdkaka
En klassisk kladdkaka är ett bakverk som aldrig går ur tiden! Med detta recept får du en perfekt kladdkaka som är precis lagom kladdig i mitten.
Ingredienser:
-
150 g smör
-
3 ägg
-
3 dl strösocker
-
1 dl kakao
-
½ msk vaniljsocker
-
2 dl vetemjöl
-
2 krm salt
-
Florsocker till topping.
Gör så här:
-
Sätt ugnen på 175 grader.
-
Smält smöret i en kastrull och ta sedan av den från plattan.
-
Blanda ägg och socker i en bunke. Tillsätt kakao, vaniljsocker, mjöl och salt tillsammans med smöret. Rör ihop till en jämn smet.
-
Smöra och bröa en springform (24 cm) och häll i smeten.
-
Grädda i mitten av ugnen i cirka 12-14 minuter. Kakan ska kännas torr på ytan men lös i mitten.
-
Ta ut kladdkakan ur ugnen och låt svalna.
-
Pudra över florsocker och servera med en kula glass eller vispad grädde.

Kladdkaka i kastrull
Kladdkaka i kastrull är perfekt för dig som vill undvika en massa disk. Allt blandas direkt i kastrullen - snabbt och smidigt men precis lika gott!
Ingredienser:
-
100 g smör
-
2,5 dl strösocker
-
2 ägg
-
1 dl vetemjöl
-
3 msk kakao
-
1 tsk vaniljsocker
-
Ströbröd
Gör så här:
-
Sätt ugnen på 175 grader.
-
Smält smöret i en kastrull och ta sedan av den från plattan.
-
Rör ner socker och ägg och blanda till en jämn smet med en visp eller slickepott. Häll i resterande ingredienser och blanda.
-
Smörj och bröa en springform 24 cm och häll i smeten.
-
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
-
Servera med grädde eller glass!

Vit kladdkaka
Denna vita kladdkaka är en variant på den klassiska kladdkakan men här byter du ut kakao mot vit choklad. En riktigt söt och god kladdkaka som nästan smälter i munnen!
Ingredienser:
-
100 g smör
-
100 g vit choklad
-
2 dl strösocker
-
2 dl vetemjöl
-
2 ägg
-
½ tsk vaniljsocker
-
1 krm salt
-
Ströbröd
Gör så här:
-
Sätt ugnen på 175 grader.
-
Smörj och bröa en springform (24 cm).
-
Smält smöret i en kastrull. Ta av från plattan och bryt ner chokladen i mindre bitar. Låt den smälta under omrörning med en slickepott.
-
Blanda ner strösocker, vaniljsocker, salt och ett ägg i taget. Tillsätt vetemjöl och blanda till en slät smet.
-
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
-
Låt kakan svalna och ta sedan bort kanterna på formen.
-
Servera gärna med grädde eller glass och toppa med färska bär.

Kladdkaka i långpanna
Att baka kladdkaka i långpanna är perfekt när du får många gäster eller ska ta med och bjuda kollegorna eller klasskompisarna. Toppa gärna varje bit med en klick grädde innan servering! Receptet gäller för cirka 24 bitar.
Ingredienser:
-
300 g smör
-
6 ägg
-
7,5 dl strösocker
-
3,5 dl vetemjöl
-
2 dl kakao
-
Ströbröd
Gör så här:
-
Sätt ugnen på 175 grader.
-
Smält smöret i en kastrull och ta sedan av den från plattan.
-
Blanda socker och ägg i en bunke och tillsätt det smälta smöret. Rör ner mjöl och kakao och blanda till en slät smet.
-
Häll i smeten i en långpanna med bakplåtspapper eller i en smord och bröad silikonform.
-
Grädda långt ner i ugnen i cirka 25-30 minuter.
-
Låt kladdkakan svalna och dela sedan i mindre bitar.
-
Servera med vispad grädde och njut!

Kladdkaka i mugg - Enkel kladdkaka utan ägg
Har du testat att baka kladdkaka i micron? Om inte så är det dags! Kladdkaka i mugg är perfekt när du har bråttom eller bara när sötsuget slår till! Receptet gäller för 1 portion.
Ingredienser:
-
1 msk smör
-
1 msk strösocker
-
3 msk mjölk
-
1 msk kakao
-
½ tsk bakpulver
-
½ krm salt
Gör så här:
-
Smält smöret i en mugg i micron.
-
Blanda i strösocker, mjölk, kakao, bakpulver och salt och rör om med en sked till en jämn smet.
-
Micra smeten i 30 sekunder till 1 minut. Kladdkakan ska vara lite fast i kanterna och se gräddad ut på ytan.
-
Servera med vispad grädde och färska bär eller njut av kladdkakan som den är!
Allt du behöver veta om kladdkaka
När är kladdkakans dag 2025?
Kladdkakans dag firas den 7 november varje år.
Hur länge håller kladdkaka i kylen?
Kladdkaka håller i cirka en vecka i kylen om du plastar in den eller lägger den i en lufttät burk.
Kan man frysa kladdkaka?
Ja, det går jättebra att frysa in kladdkaka. Låt den gärna svalna innan du lägger in den i frysen för att inte tina andra frysvaror.
Hur länge ska en kladdkaka vara i ugnen?
Vanlig kladdkaka ska gräddas i ugnen i cirka 15 minuter. Om du vill ha den kladdigare kan du grädda den lite kortare eller lite längre om du vill att den ska bli fastare.
Hur mycket grädde per person till kladdkaka?
Cirka 0,25 dl ovispad vispgrädde är lagom per person till kladdkaka.
Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här