Hur går dekantering till? Dorre har guiden till att lufta ditt vin!

Allt du behöver veta om dekantering och att lufta vin

Varför ska du lufta ditt vin, och vad innebär dekantering egentligen? Att lufta vin är en viktig del i att lyfta fram all smak och doft vinet har att erbjuda, och en vinluftare eller en vindekanter är därför ett nödvändigt hjälpmedel för alla vinälskare. I den här guiden finner du våra bästa tips på vad du bör tänka på när det kommer till att lufta och dekantera vin. 

Fördelar med att lufta vin

Att lufta vin har flera fördelar och de flesta vinerna tjänar på att luftas innan du dricker dem. Vad som händer när du luftar ditt vin är att syre tillsätts till vinet och en större arombild bildas. Detta framhäver såväl smak som doft av vinet och kan även avlägsna fällning som finns framförallt i mogna röda viner. 

Testa gärna skillnaden själv genom att hälla upp ditt vin direkt i glaset, och sedan genom en vinluftare eller i en karaff för att känna skillnaden detta kan göra för din smakupplevelse. Bara genom att hälla vinet längs kanten på glaset och sedan snurra glaset sätter du igång luftningsprocessen och kan känna skillnad på vinet smak och doft. 

Att lufta vin har många fördelar - bl.a. framhäver du vinets smak

Karaff eller vinluftare - olika sätt att lufta vin

Det snabbaste sättet att lufta ditt vin på är att använda en vinluftare i samband med upphällningen. Med hjälp av en vinluftare kan du lufta vinet på väg ner i glaset, för att låta vinet blomma ut och nå sin fulla potential smakmässigt. 

En vinluftare är enkel att använda och används antingen som ett separat filter mellan flaskan och glaset, eller som en förlängning av flaskan som monteras direkt på flasköppningen. När du häller vinet genom vinluftaren tillsätts rätt mängd syre och smakerna öppnar upp sig. 

Ett annat sätt att lufta ditt vin på är genom dekantering. För att dekantera vin häller du upp vinet i en dekanteringskaraff, eller vindekanter, och låter på så sätt syret tillsättas till vinet för att avlägsna den bittra smaken och låta de fulla smakerna och dofterna komma fram. En snygg vinkaraff framhäver även vinernas komplexa och vackra färger och kan vara en snygg detalj till middagen eller vinprovningen.

Ska man lufta vin med karaff eller vinluftare? Dorre har svaret!

Vinet avgör metoden

Att tänka på när du ska lufta eller dekantera ditt vin är att metoden du väljer, och därmed tiden det tar för vinet att luftas, har till stor del att göra med vinet i fråga.

Röda viner tjänar i princip alltid på att luftas för att få bort lite av strävheten i smaken. Vita viner som lagrats länge, eller som har en hög sulfithalt, kan även de tjäna mycket på att luftas. 

För unga och oftast billigare viner kan luftning vara av extra stor vikt, eftersom de behöver mer syre för att aromerna ska träda fram och låta vinet mogna snabbare. För fylliga viner behövs ofta en längre luftning på en eller två timmar. 

Äldre viner kan även de behöva lite längre luftning, men se upp med att lufta ett allt för moget vin då dessa kan må bättre av att hällas upp direkt i glaset för att undvika att oxideras för snabbt och därmed tappa aromerna. 

Bag in box-viner mår bra av genomluftning innan servering, eftersom dessa viner ofta är unga och innehåller mer tillsatta sulfiter. Även viner som klassas som naturviner eller biodynamiska viner kan tjäna på att luftas innan servering. Läs mer om naturviner i vår guide här.

Dorre ger dig en steg-för-steg guide för att lufta vin

Så gör du för att dekantera vin

När det gäller unga viner som ska luftas behöver du inte oroa dig för fällning och kan direkt hälla upp vinet längs sidan av karaffen. Detta kan du göra direkt innan servering, eller några timmar innan för att få en starkare effekt. Virvla runt karaffen för att påskynda processen.

När det kommer till äldre viner med fällning viner finns det några steg du kan följa för att garantera ett bra resultat. Använd dig av en ljuskälla som du placerar nära flaskan för att tydligt se fällningen. 

  1. Låt flaskan stå upp i ett dygn för att samla fällningen i botten. 
  2. Öppna flaskan och kontrollera smak och lukt.
  3. Häll vinet längs en sida av karaffen.
  4. Avsluta upphällningen när du ser att fällningen börjar närma sig flasköppningen.

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här