Om Dorre

Välkommen till familjeföretaget Dorre, hos oss hittar du egendesignade kvalitetsprodukter till rätt pris!

Idag drivs Dorre av tredje generationen inom familjen och på Dorre har vi strävat efter att alltid ligga i framkant på trender och kunna erbjuda våra kunder genuina och smakfulla produkter till bra pris som ligger rätt i tiden. Vad vi på Dorre menar med produkter till bra pris innebär att vi tycker att designprodukter också kan köpas för ett bra pris, det behöver inte kosta en mindre förmögenhet. Vi arbetar kontinuerligt på vad marknaden efterfrågar och vilka trender som finns eller vad som är på väg in. Vi är definitivt ingen trendsättare, men när trenden dragit igång, då står vi på startlinjen förberedda.

För att hänga med i dagens snabba trender har vi en organisation som gör att vi har lätt att gå från tanke till handling, vi behöver ingen lång beslutsväg för att leverera nya produkter.  Det är därför vi är branschledande på att plocka fram nyheter till varje ny säsong; det vill säga vår och höst. Vanligtvis levererar vi mellan 30 – 50 nyheter som ligger rätt i tiden. Det innebär naturligtvis även att vi tar bort artiklar som vi ser har passerat för denna gång och nått sin topp.

Under de senaste fem åren har vi fokuserat på tre områden; Kök, Bar & Living. De två förstnämnda är kategorier som Dorre arbetat länge med och är genuint duktiga på. Living är den nyaste i kategorierna och den som är mest trendkänslig vilket vi gillar, för här finns den verkliga utmaningen i ”att ta fram produkter som våra kunder igår inte visste om att de ville ha, men idag måste ha det”. Inom Living säljer vi allt som gör ditt hem lite mysigare, lite mer funktionellt och lite mer fräscht, man kan kalla det lite flummigt för heminredning!

Design som ligger rätt i tiden är vårt motto och vi skulle vilja påstå att vi faktiskt är experter inom det området. Produkter med fokus på design, funktion och kvalitet till rätt pris är vår idé och det vi vill erbjuda våra kunder. 

Hur allt började

1963 grundades Dorre i Borlänge och sedan starten har strävan att alltid ligga i framkant och kunna erbjuda våra kunder genuina och smakfulla produkter till rätt pris. När Ove och Inga-Lisa Johanssons startade upp företaget i källarvåningen i Söpnarby sålde de sina varor till bl.a. PUB och NK i Stockholm. Produkterna var ofta i smide, koppar, trä och keramik som var handtillverkade av antingen lokala krafter eller inköpta från leverantörer i Sverige. Efter tio år hade företaget vuxit ur källarvåningen och man flyttade till lokalerna som vi än idag använder för vår verksamhet och sedan dess byggts ut fyra gånger i olika etapper. Under åren som gick växte företaget och antalet kunder och återförsäljare blev fler och fler.

Under tidigt 80-tal klev sönerna Christer och Lars in i bilden och sakta men säkert växte de in i rollerna som företagsledare. Hårt arbete med många resor genom Sverige för kundbesök och utställningar följde genom åren. Under denna tid köptes allting från Sverige. Med en alltmer konkurrens och prispress började man se över leverantörer under slutet på 80-talet och början på 90-talet, blickarna föll på Portugal. Från Portugal kunde man hitta bra kvalité på koppar till ett bra pris, här fann man även keramik som var av intresse. Polen var nästa stora exportör till Dorre där framförallt smide och glas var prisvärt. I samma veva började mässor i framförallt Frankfurt bli mer och mer intressanta där kontakter kunde knytas mot Asien och därför blev nästa naturliga steg för inköpen just Kina. Och sedan slutet på 90-talet och början på 00-talet är det från Asien större delen av inköpen kommer från, och i och med ökad volym har vi successivt kunna göra transporterna mer och mer effektiva med tanke på framförallt miljön.

Dorres resa sedan dess varit stabil där kunderna genom åren varit traditionella glas- & porslinsbutiker runtom i hela landet. I och med ändrade köpbeteende har större aktörer klivit in och tagit marknadsandelar samt även på senare dagar är det E-handeln med störst och aggressivast tillväxt. Dorre finns överallt och vi tycker det är viktigt att värna om både fysiska butikerna och att vara tillgängliga online.

Vår populära Dorrebutiken slog upp portarna i början på 90-talet och sedan dess har den vuxit i yta och är idag en perfekt butik för dig som letar efter presenter, inspiration eller bara något åt dig själv till ett lagershopspris!

Nästa steg i utvecklingen var att skaffa sig en egen organisation på plats i Kina. Under 2010 togs steget och vi skaffade oss anställda och ett kontor i Shanghai. Därifrån hanteras all orderläggning, leverantörskontakter samt kvalitets- och leverantörsuppföljningar.

Under 2018 var det dags för tredje generationen att kliva in i bolaget. Även om sönerna Robin och Roy arbetat många timmar på både lager och butik blev rollerna nu en helt annan. Några år sedan kompletterades brödratrion med att Remy klev in i bolaget.

Idag har Dorre mellan 9-10 anställda beroende på säsong och vi finns representerat över hela Sverige med permanenta showrooms i både Stockholm och Göteborg. Och vi vill faktiskt hävda att en produkt från Dorre finns i 70 % av alla hushåll i Sverige.

Hållbarhetsarbete & ansvar

Sedan starten 1963 har Dorres ledord varit kvalité till rätt pris. Kvalité handlar inte enbart om nöjda kunder utan vi värnar om hela försörjningskedjan inklusive våra anställda och leverantörer. Vi arbetar kontinuerligt för en bra arbetsmiljö för våra anställda där arbetsförhållandet ska vara tryggt, säkert och följa alla bestämmelser.

När produktionen av våra produkter flyttades utomlands skapades en rutin för hur vi kan säkerställa krav på att våra produkter tillverkas med hänsyn till goda arbetsförhållanden och mänskliga rättigheter. Innan ett nytt samarbete gör vi en bakgrundskontroll där vi besöker leverantören och deras fabrik samt genom regelbundna uppföljningar och kontakter.

För att komma närmare våra leverantörer har vi i Shanghai ett kontor med personal som kontinuerligt gör både planerade och oanmälda besök hos leverantörer för att kontrollera att våra krav på arbetsförhållandet, mänskliga rättigheter och kvalité uppfylls.

Miljö

Vi jobbar mycket med vår försörjningskedja för att optimera transporter och hur vi förpackar våra produkter utan att tumma på säkerhet och kvalité. Restavfall från emballage återvinns och i ett tidigt skede försöker vi påverka val av råvaror, både för produkt och förpackning.

All containertrafik som kommer in i Göteborgs hamn skickas med tåg upp till Insjön för att sista sträckan transporteras med lastbil. Genom att istället använda tåg av merparten av sträckan inom Sverige minimerar vi påverkan på våran miljö.

Vi strävar alltid att förbättra vårt sätt att arbeta och ser ofta över hållbara alternativ för att minska påverkan på våran miljö.

Läs gärna även om vårt hållbarhetsarbete och vad vi strävar efter här.