Tips! Organisera hemma i 4 enkla steg

Tips! Organisera hemma i 4 enkla steg

Har du alltid drömt om ett sånt där instagramvänligt skafferi där alla varor är organiserade i praktiska lådor och burkar? Eller en vardag där massa krimskrams inte konstant ligger framme och skräpar och gör det stökigt hemma? Då har du kommit helt rätt! Ett välordnat och organiserat hem är nyckeln till harmoni och lugn i vardagen. Att ha ett välorganiserat hem ger oss inte bara en känsla av kontroll och effektivitet, utan det kan även påverka vår mentala och fysiska hälsa positivt. Genom att skapa ordning och reda och göra i ordning runt oss frigör vi utrymme för kreativitet, produktivitet och inspiration. Ta därför del av våra fyra enkla och effektiva tips för att organisera ditt hem och skapa en inspirerande miljö!

Håll ordning på disken i ett smart diskställ

Köp produkten online: Dilly Diskställ

1. Planering är steg ett när du ska organisera hemmet

Innan du börjar organisera ditt hem är det viktigt att skapa en plan och sätta upp mål för vad du vill uppnå. Fundera över vilka områden som behöver mest uppmärksamhet och prioritera dem först. Kanske har du störst behov av att organisera kontoret hemma, få ordning i garderoben, eller så är det skafferiet som måste få mest kärlek. Genom att ha tydliga mål blir det enklare att hålla motivationen uppe under hela processen och få en tydlig struktur på vart du ska börja. Om du inte gör upp en plan kan det annars lätt sluta i småduttande på massa ställen samtidigt utan att du egentligen kommer någonstans, vilket snarare skapar frustration och oreda än ett organiserat hem.

Sidorbord med förvaring underlättar att organisera och hålla städat hemma

Köp produkten online: Otto Bord & Tidningsställ

2. Gör plats genom att sortera & rensa hemma

Innan du kan organisera behöver du göra plats och rensa i röran. Efter planeringen blir därför steg två att gå igenom alla dina tillhörigheter och göra en ärlig bedömning av vad du verkligen behöver och vad som kan doneras, säljas eller slängas. Sortera hemma genom att placera sakerna för de olika kategorierna i påsar eller lådor och skapa sedan en systematisk strategi för att organisera det du tänker behålla. Inte allt för sällan är det största problemet med oreda att man har för många saker hemma. En av de viktigaste principerna för organisering är därav att minska överflödet. Undvik att samla på dig onödiga prylar och ta dig tid för att rensa ut och donera det du inte längre behöver.

Förvara dina tidningar och andra småsaker i korgar för ett organiserat hem

Köp produkten online: Betti Läderkorg

3. Förvara smart för att organisera ditt hem 

För att upprätthålla en organiserad miljö är det viktigt att ha effektiva förvaringslösningar. Se till så allting har en plats, det inkluderar allt från papper, tidningar och sladdar, till skafferivaror och köksredskap. När alla prylar har en tilldelad förvaringsplats (som inte är på köksbordet eller en stol) blir det också lättare att fortsätta hålla ordning framöver eftersom man vet var varje sak ska läggas. Investera i praktiska förvaringsmöbler med allt ifrån tidningsställ för att organisera papper och tidningar, till korgar för att organisera hallen. Ett ställe som ofta tenderar att bli stökigt är köket. Ett förvaringstips är smart köksförvaring som burkar, hållare, diskställ, och exempelvis brödskrin för att hålla dina saker prydligt undanstoppade. Du kan även använda etiketter eller färgkodning för att göra det lättare att organisera köket och hitta och återställa saker på rätt plats.

4. Få ordning hemma genom optimerad användning av utrymmen

Många gånger har vi utrymmen som inte används till sin fulla potential. Utforska möjligheterna att utnyttja ditt utrymme mer effektivt genom att använda vägghyllor, hängare eller krokar. Möbler som redan har förvaring installerat, som exempelvis ett sidobord med förvaringskorg under, eller sängar med förvaringsutrymme är perfekt för att få undan så mycket som möjligt från synliga ytor. Även garderober kan oftast få en mer optimerad förvaring med hjälp av mer galgar, organiseringslådor och hyllor. Genom att maximera utrymmet kan du minska röran och skapa en mer organiserad atmosfär.

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här