Välj rätt bakform när du ska baka - Dorre tipsar om silikonform och bakform i kolstål

Välj rätt bakform - skillnad på silikonform och kolstålsform

Bakformar i silikon och kolstål kommer i många olika former och utföranden som passar för olika typer av bakning. Materialen har olika egenskaper och fungerar på olika sätt. En viktig del för att lyckas med bakningen är därför att välja rätt bakform som passar dig.

Baka i silikonform

Den stora skillnaden mellan en silikonform och en kolstålsform är silikonets mjukhet och flexibilitet, något som uppskattas av många. Den har även en non-stick yta vilket gör att du inte behöver smörja formen innan användning. Dessutom blir det enkelt att ta ut kakan ur formen. 

Fördelen med att använda en silikonform för bakning är också att den tål att diskas i diskmaskin och varken drar till sig färg eller doft. Silikonformen klarar även av höga temperaturer och tål kyla ner till -60 grader och är därför perfekt för mat eller bakverk som behöver stå i frysen.

Köp produkterna online här: Cookie bakform (rund), Cookie bakform (rektangulär)

Bakformar i kolstål

En ungsform i kolstål fungerar lika bra för bakning som för matlagning. Kolstålsformen är stabil och har likt silikonformen en klibbfri non-stick beläggning som gör att kakan lätt släpper från kanterna. Du behöver alltså inte smörja en form i kolstål, men vill du säkerställa att kakan inte fastnar kan du smörja med ett tunt lager matfett.

Kolstålsformen blir även varmare än en silikonform och fördelar därför värmen så att kakan blir jämnt gräddad samtidigt som du slipper oroa dig för att beläggning släpper vilket är vanligt hos teflon. Dessutom är kolstålsformen enkel att rengöra och kan diskas i diskmaskin.

Baka i teflonform

En bak- eller ugnsform i teflon är inte farlig att använda men har en känsligare yta än kolstål och silikon. Teflonbeläggningen skadas lätt av hårda och vassa föremål och delar av beläggningen kan därmed lossna. Dorre erbjuder idag inga formar i teflon då vi istället satsar på dem i kolstål och silikon. 

Är teflon farligt?

Att få i sig teflonbeläggning i maten är inte farligt men inte alltid så kul, vilket resulterar i att en form i teflon ofta hamnar på soptippen efter några år. Dessutom är teflon känsligare för värme än andra material och kan vid höga temperaturer avge giftiga gaser som PFOA och PTFE.

Recept på god och enkel sockerkaka

Recept på sockerkaka

Sockerkaka är både gott och enkelt och passar för nästan alla tillfällen. Följ receptet nedan eller upptäck fler härliga recept här

Ingredienser: 

 • 2 ägg
 • 2 dl strösocker
 • 50 g smör eller margarin
 • 1 dl mjölk
 • 3 dl vetemjöl
 • 1 msk vaniljsocker 
 • 1½ tsk bakpulver 

Så gör du:

 1. Sätt ugnen på 175ºC.
 2. Smörj  och bröa formen. Använder du en silikonform kan du gå direkt till steg 3.
 3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke, gärna med elvisp. 
 4. Smält matfettet och blanda med mjölken. Rör ner blandningen i bunken.
 5. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör försiktigt ner det i smeten. Häll smeten i formen. 
 6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Känn efter med en sticka om kakan är klar. Stickan ska vara torr när kakan är färdig. 
 7. Smaka och njut!

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här