Hacka lök utan att gråta! Dorre ger dig bästa tipsen för att skala lök utan tårar

Därför gråter du när du hackar lök och så undviker du det

Äntligen är det middagsdags! Dukningen är klar, gästerna är på väg, du har precis fixat dig, allt är frid och fröjd och sen kommer den - löken! Det är nästan så att tårarna börjar strömma nedför kinden redan innan vi ens har börjat skära i löken, för att vi vet vad som komma skall. Men varför gråter vi egentligen när vi skalar lök och hur kan vi undvika det? Det ska vi berätta för dig nu!

Varför gråter jag när jag hackar lök?

För att förstå varför vi gråter när vi hackar lök måste vi gå till grunden med kemin bakom. Det är nämligen så att lök innehåller ett antal enzymer som frigörs när vi skär i löken. När dessa ämnen sedan interagerar med de svavelbaserade aminosyror som finns naturligt i löken bildar det en kemisk förening som sedan framkallar tårar i våra ögon.

Använd en vass kniv när du hackar lök för att slippa gråta

Tips för att undvika tårar när du hackar lök:

Att vi börjar gråta när vi hackar lök är inget ovanligt men det kan vara otroligt irriterande med de svidande tårarna som faller nedför kinden. Nu har vi tagit fram våra bästa tips för en middag utan lök-tårar. Scrolla ner för att läsa mer!

Tips 1. Håll löken kall

Att kyla löken innan du skalar kan minska frisättningen av sulfonsyra som bildas när lökenzymerna frigörs. Lägg löken i kylen i cirka 30 minuter innan du använder den så ska du se att tårarna minskar.

Tips 2. Skär löken under rinnande vatten

Genom att skära löken under rinnande vatten kan du minska exponeringen av sulfonsyra för dina ögon. Vattnet hjälper nämligen till att skölja bort de irriterande gaserna.

Tips 3. Använd en vass kniv

En vass kniv minskar cellskador och minskar därmed mängden sulfonsyra som frigörs när du skär i löken. En ren snittyta minimerar också exponeringen för gaserna.

Tips 4. Använd skyddsglasögon

Om inga av de tidigare metoderna fungerar för dig, finns det bara ett sätt kvar - skyddsglasögon! Genom att använda exempelvis simglasögon hindrar du de irriterande ämnena och kan på så vis förhindra tårar. I början kan det kännas lite knasigt men vi lovar att det är värt det för att slippa lök-tårar!

Tips 5. Använd en lökhackare

Nu har vi verkligen sparat det bästa till sist, nämligen lökhackaren! Men denna enkla produkt slipper du både tårar och vassa knivar samtidigt som du sparar tid på allt hackande du slipper göra i köket. Skala bara löken och skär den i fyra klyftor. Stoppa ner den i lökhackaren och dra i snöret - klart! Enklare än så kan det inte bli.

Så, nästa gång du ska ta dig an löken i köket kan det vara värt att testa dessa tips och trix för att slippa tårarna och njuta av en god middag med vänner och familj utan svidande ögon. Lycka till!

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här