Baka gott bröd i gjutjärnsgryta - ta del av Dorres bästa tips!

Baka bröd i gjutjärnsgryta - tips & recept på grytbröd

Finns det något bättre än att avnjuta en lång, stressfri frukost med ett nybakat bröd? Vi tror inte det! Även om ingredienserna till bröd inte är särskilt dyra kan kostnaderna snabbt dra iväg om man köper nybakat bröd från ett bageri. Därför är det en bra idé att baka ditt bröd själv! Det finns många olika sätt att baka bröd på, och att baka bröd i en gjutjärnsgryta är en variant. Men hur gör man egentligen för att baka bröd i en gjutjärnsgryta istället för på en plåt?

Att använda sig av en gjutjärnsgryta för att baka bröd har blivit allt mer populärt med åren då gjutjärnsgrytan fungerar som en miniugn. Genom att förvärma gjutjärnsgrytan skapas en värme som ger brödet en luftig mjuk insida och en krispig utsida - hembakat bröd fast som på bageri. Här delar vi med oss av våra bästa recept och tips för att lyckas med ett perfekt grytbröd.

Köp produkten online här: Gretl Gjutjärnsgryta, Gitty gjutjärnsgryta

Kan man ha gjutjärnsgryta i ugn?

En gjutjärnsgryta har många fler funktioner än att bara laga just en gryta. Den fungerar nämligen lika bra på spisen som i ugnen och kan därför till såväl matlagning som att baka bröd eller andra godsaker. Hos oss på Dorre hittar du gjutjärnsgrytor för all typ av matlagning, som en emaljerad gjutjärnsgryta perfekt för att baka bröd, eller en stor gjutjärnsgryta för dig som vill laga mat till många.

3 recept på lättbakade gjutjärnsbröd

Baka ett gott bröd med torrjäst i din gryta i gjutjärn

Enkelt gjutjärnsbröd med torrjäst

Tycker du det är svårt att få till bra bröd? Detta recept på bröd i gjutjärnsgryta med torr jäst är enkelt att baka och är ett perfekt frukostbröd för såväl lyxiga helgfrukostar som när du vill imponera på dina gäster. 

Du behöver:

8 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
1 tsk torrjäst
4 dl kallt vatten

Så gör du:

  1. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke med en sked eller slev. Tillsätt vatten och blanda tills degen är kladdig.
  2. Täck bunken med plast och låt stå i rumstemperatur i 12-18 timmar.
  3. Värm ugnen till 225 grader och placera en gjutjärnsgryta med locket på i ugnen .
  4. Ta upp degen på en mjölad yta och vik mot mitten. Lägg brödet i en skål klädd i bakplåtspapper med skarven nedåt. Låt jäsa under en kökshandduk i 30 minuter. 
  5. Sikta vetemjöl över brödet och skär eventuellt ett eller flera snitt med en vass kniv.
  6. Ta ut grytan ur ugnen och lyft försiktigt i degen med bakplåtspappret i gjutjärnsgrytan. Sätt på locket och grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. 
  7. Lyft bort locket och grädda ytterliggare 10-15 min om du vill att brödet ska få en välgräddad yta. 
  8. Ta ut grytan ur ugnen, lyft brödet med bakplåtspappret och placera det på ett galler för att svalna något innan du skär upp det i skivor.
Recept på gott bröd med färsk jäst - baka bröd i din gjutjärnsgryta!

Bröd i gjutjärnsgryta med färsk jäst

Om du vill ha ett riktigt saftigt bröd är detta recept för dig! Detta bröd blir precis som lyxiga limpor du köper på bageri med en luftig insida och en krispig yta. Dessutom är det lätt att laga! 

Du behöver:

6 dl vetemjöl
25 g jäst
1 msk honung
3 dl fingervarmt vatten (37 grader)
salt

Så gör du:

  1. Lös upp jästen i fingervarmt vatten i en bunke och blanda i salt och honung. 
  2. Tillsätt lite i taget av mjölet och blanda tills degen släpper från kanterna. Strö över mjöl och låt jäsa i 2h eller tills degen blivit dubbelt så stor.
  3. Ta upp degen på en mjölad yta. Strö över lite mjöl och vik in kanterna innan du lägger tillbaka degen i en mjölad bunke med skarvsidan nedåt. 
  4. Låt jäsa under duk i ca 30 min. Sätt ugnen på 230 grader och ställ in en gjutjärnsgryta i ugnen med locket på.
  5. Ta ut grytan och häll i lite neutral olja. Ta upp degen ur bunken på en mjölad yta och placera den i gjutjärnsgrytan med skarven uppåt. Sätt på locket och grädda i ugnen med locket på i 30 min. 
  6. Ta av locket och låt brödet gräddas ytterligare i ca 15 minuter tills det fått fin färg. 
  7. Lyft försiktigt ur brödet ur grytan och låt svalna innan du skivar upp det.
Recept på bröd med surdeg - baka ett riktigt gott surdegsbröd i gjutjärnsgryta

Surdegsbröd i gjutjärnsgryta

Letar du efter ett smaskigt recept att baka med din surdeg? Detta surdegsbröd är ett perfekt frukostbröd som håller dig mätt eller som tillbehör till maten. Här går vi igenom hur du bakar surdegsbröd i gjutjärnsgryta.

Du behöver: 

Surdeg
3,5 dl vatten
10 dl vetemjöl
3 tsk salt 

Så gör du:

  1. Blanda surdeg, vatten, vetemjöl och salt i en bunke. Blanda till en deg och täck med bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa 3-6 h i rumstemperatur.
  2. När degen jäst färdigt, ta upp den på en mjölad yta och forma genom att vika in kanterna mot mitten och vänd sedan degen upp och ner. 
  3. Mjöla ovansidan av degen, lägg en bakduk i ett durkslag och placera degen med den släta sidan nedåt. Täck degen med bakduken och låt jäsa ytterligare ca 1-3 h. 
  4. Värm ugnen till 250 grader och ställ in gjutjärnsgrytan med locket på. När ugnen är varm tar du ut grytan, lägger i ett bakplåtspapper och vänder över degen till gjutjärnsgrytan. Skär några snitt i degen med en vass kniv eller sax. Grädda i ugnen med locket på i 25 minuter och ytterligare 25 minuter med locket av för att få en fin yta. 
  5. Ta ut brödet ur ugnen och vänd försiktigt ut det ur grytan för att svalna innan du skivar upp brödet och njuter.

Vill du ha färskt bröd ofta men orkar inte göra en ny deg varje gång? Läs mer om hur du sätter en egen surdeg och hur du sköter om den här.

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här