Att sätta en egen surdegsgrund kan kännas både skrämmande och som ett stort projekt, men faktum är att det är enklare än många tror, och definitivt värt besväret! Med endast några få ingredienser och lite tålamod kan du skapa en surdeg som kan användas gång på gång och förse dig med fantastiskt gott bröd. I denna guide går vi igenom hur du steg för steg startar en surdeg från grunden, hur du tar hand om den och tipsar om recept att laga med din surdeg.
Vad är surdeg?
En surdeg är en blandning av mjöl och vatten som fermenteras och jäser utan att tillsätta jäst. När degen fermenteras bildas och förökas mjölksyrabakterier och ättiksyra vilket fungerar som en naturlig jäst. När mjölksyrabakterierna och jästsvamparna växer skapas en levande kultur och degens pH-värde sjunker - därav namnet surdeg.
När du bakar med surdeg ger det därför brödet en segare textur och lätt syrlig smak som uppskattas av många till skillnad från bröd som bakas med vanlig jäst.
Recept på surdeg
Här kommer ett klassiskt recept på surdeg, perfekt även för nybörjare! Med bara mjöl, vatten och lite tålamod kan du sätta en surdeg som efter några dagar är redo att bakas med.
Du behöver:
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl rågmjöl
3 dl vatten
Så gör du:
Dag 1
Blanda 1 dl ljummet vatten (cirka 40 grader) med 0,5 dl rågmjöl och 0,5 dl vetemjöl i en väl rengjord bunke med lock eller glasburk. Blanda ihop smeten med en gaffel tills du får en slät och trögflytande smet. Om smeten är för tjock eller lös tillför du mer vatten eller mjöl, mängden behöver inte vara exakt utan det viktigaste är att du får en bra konsistens.
Förvara surdegsblandningen i rumstemperatur med locket på glänt så att luftens bakterier når smeten.
Dag 2
Nu bör surdegen börjat få några luftbubblor och en mild doft. Nu är det dags att mata surdegen för att få den att fortsätta växa. Blanda i 1 dl vatten, 0,5 dl rågmjöl och 0,5 dl vetemjöl till degblandningen och rör om. Förvara i rumstemperatur och locket på glänt.
Dag 3
Upprepa stegen från gårdagen och blanda i 1 dl vatten, 0,5 dl rågmjöl och 0,5 dl vetemjöl. Rör om i smeten och förvara i rumstemperatur med locket på glänt.
Dag 4
Nu bör din surdeg vara bubblig och klar att baka med. När degen är redo märker du att den nästan rör på sig av sig självt om du vickar eller skakar bunken med degen något.
Dags att baka något riktigt gott med din surdeg!
Mata surdeg - hur gör man?
När du bakat med din surdeg för första gången behöver du mata den för att den ska fortsätta växa och vara redo för nästa bakning. Spara cirka 20% av surdegen när du bakar och tillsätt lika delar vatten och mjöl och rör om. Mängden är inte så noga så länge du använder lika många gram vatten som mjöl. När du matat surdegen ska den ha konsistensen av en tjock pannkakssmet.
Förvara surdegen i rumstemperatur med locket lite på glänt och låt den jäsa till dubbel storlek, detta tar ungefär en dag. När det är dags att baka igen spar du återigen cirka 20% av degen som kan fortsätta matas. Om du inte planerar att baka med surdegen nästa dag, undvik att mata den. Om surdegen inte kommer att användas på flera dagar kan du förvara den i kylskåpet.
Recept med surdeg
Det finns oändligt många saker och varianter på bröd du kan baka med en surdeg. Vill du veta hur du bakar ett riktigt gott surdegsbröd? Här hittar du recept på ett surdegsbröd bakat i gjutjärnsgryta. Scrolla ner så hittar du dessutom vårt bästa recept på pizza på surdeg.
Surdegspizza
Vad är godare än en hembakad surdegspizza? Med detta recept får du en pizza med en härligt krispig botten som uppskattas av hela familjen och kan toppas med precis vad du vill!
Ingredienser:
200 g surdeg
350 g vatten
10 g salt (cirka 2 tsk)
470 g vetemjöl (gärna Tipo 00)
1 msk olivolja
Tomatsås
Riven ost
Valfri topping
Så gör du:
- Blanda surdegen med rumsvarmt vatten i en bunke och rör om.
- Tillsätt mjölet och blanda tills du får en klibbig deg utan mjölklumpar. Låt pizzadegen vila i cirka 30 minuter under lock.
- Tillsätt olja och salt och knåda degen i cirka 5-10 minuter tills den är slät.
- Låt degen jäsa under en kökshandduk eller plastfolie i cirka 4-6 h i rumstemperatur eller tills den har blivit dubbelt så stor.
- När degen är färdigjäst delar du den i delar beroende på hur många pizzor du vill göra och formar pizzadegen till bollar. Låt vila ytterligare cirka 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Forma degbollarna till pizzor med kavel eller med händerna på en mjölad yta tills du har en tunn pizzabotten.
- Bred på tomatsås, riven ost och toppa med valfria ingredienser.
- Grädda pizzan i ugnen på en plåt eller baksten i cirka 8-12 minuter eller tills kanterna fått en fin gyllenbrun färg. Använd gärna en pizzaspade för att smidigt skjutsa in och ta ut pizzan ur ugnen.
- Servera på en pizzabricka i trä och njut!