Njut av en god tapasbuffé i sommar! Dorre ger bästa tipsen på tillbehör till tapas, recept & drinkar

Så skapar du sommarens bästa tapasbuffé

När sommarsolen står högt på himlen blir många inspirerade att bjuda hem vänner och familj på lite gott tilltugg och drinkar. Imponera på ditt sällskap med dessa enkla recept på godheter som lockar även den mest kräsne besökaren! Med tapas blir det enkelt att mixa och matcha efter preferenser och behov.

Tapas - en mattradition från Spanien

Traditionen att samla nära och kära runt ett bord med olika rätter återfinns runt hela världen, men just tapas är en tradition med rötter i Spanien. Namnet tapas är nämligen ett samlingsnamn för smårätter som härstammar från Medelhavsområdet som innebär en liten maträtt med dryck. Idag kan tapas bestå av alla möjliga smårätter, men det klassiska är rätter med tillagade grönsaker, ost, skinka, fisk och skaldjur. 

5 Recept på goda smårätter till tapas

Här tipsar vi om fem smakrika recept som blandar det traditionella spanska köket med svenska läckerheter. 

Recept på crostini med färskost och tomat - perfekt till tapasbrickan!

1. Crostini med färskost och tomat

Denna fräscha crostini för tankarna till det sydeuropeiska köket med solmogna tomater, färsk basilika och färskost med vitlök. En enkel och populär favorit som kan kombineras med en rad olika rätter!

Ingredienser (12 st):

  • ½ baguette

  • 1 msk olja

  • salt, peppar

  • 100 g avrunna soltorkade tomater

  • 12 små tomater, eller 3 stora

  • 1 kruka färsk basilika

  • 150 g Boursin eller Philadelphia färskost med vitlök och örter

Så gör du:

  1. Skiva baguetten i skivor på ungefär 3-4 mm. Lägg sedan dessa på en plåt och ringla över oljan, salt och peppar.

  2. Rosta baguetterna i en varm ugn på 180° i cirka 8-10 minuter.

  3. Häll av nästan all olja från de soltorkade tomaterna. Strimla tomaterna och lägg dem i en skål med lite av oljan de legat i. 

  4. Dela de färska tomaterna i mindre bitar, repa basilikabladen, hacka stjälkarna och blanda ihop med resterande i skålen. Smaka gärna av med nymalen svartpeppar. Se till att inte använda för mycket salt, både de soltorkade tomaterna och färskosten har redan en bra grundsälta.

  5. Bre färskosten på dina ljumma crostinis och toppa sedan med tomatsalladen.

Recept på frasiga smördegsflarn med sparris och ost

2. Smördegsflarn med sparris och ost

Dessa frasiga smördegsflarn med sparris och två sorters ost serveras med fördel tillsammans med en charkbricka, en sallad eller som en ensamrätt på menyn. Enkla att tillaga och klara på nolltid!

Ingredienser (4 st):

  • 1 smördegsrulle, 250 g

  • 100 g färskost

  • 100 g riven vällagrad ost, 31%

  • 10 gröna sparrisar

  • salt och peppar

Så gör du:

  1. Sätt ugnen på 225°.

  2. Rulla ut smördegen på en bakpappersklädd plåt. Bre ut färskosten och strö över osten.

  3. Bryt av den nedersta och träiga biten på sparrisen, skär i mindre bitar och lägg ovanpå osten.

  4. Tillaga i mitten av ugnen i 10–12 minuter.

  5. Servera gärna som en del av en enklare plockbuffé med charkuterier, oliver, inlagt och picklat och kanske en god parmesanost.

Recept på pimientos de padrón - perfekta snacks till tapas!

3. Pimientos de padrón 

Dessa pimientos de padrón är perfekta att bjuda på som lite snacks tillsammans med övriga rätter och ostar. Lätta att göra och smakar fantastiskt när de är alldeles nystekta!

Ingredienser (4 port):

  • 200 g padrones
  • 3 msk olivolja
  • Flingsalt

Så gör du:

  1. Hetta upp olja i en stekpanna.

  2. Stek padrones på medelhög värme 4-5 min, eller tills de får färg.

  3. Lägg upp på ett fat och strö över flingsalt.

  4. Servera pimientos de padrones alldeles nystekta.

Heta räkor frästa i vitlök blir ett perfekt tillbehör till tapas!

4. Heta räkor med vitlök & chili

Dessa vitlöksfrästa räkor med hetta från chili och fräsch smak från persilja och lime är en utmärkt rätt till tapas. Serveras gärna med lite gott vitlöksbröd.

Ingredienser (4 port):

  • 750 g räkor med skal, ca 175 g skalade

  • ¾ färsk röd chilifrukt

  • 1½ vitlöksklyfta

  • 3 msk olivolja

  • ¾ dl hackad persilja

  • ¾ lime, pressad saft

Gör så här:

  1. Skala räkorna.

  2. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka vitlöken. Fräs chili och vitlök utan att det får färg i en stekpanna med olja.

  3. Lägg i räkorna och fräs i en minut så de blir varma, men inte längre tid än så för då blir de sega.

  4. Ta stekpannan från plattan och rör i persilja och limesaft. Servera dem direkt med bröd.

Gör enkla spett med skinka, mozzarellaost och melon till tapasbuffén

5. Spett med skinka, mozzarellaost och melon

Vill du spara på både tid och disk är dessa små spett med mozzarella, melon och skinka ett perfekt val. Låt det söta möta det salta i dessa goda och fräscha spett!

Ingredienser (4 port):

  • 6 skivor parmaskinka

  • ½ galiamelon

  • 12 små mozzarellabollar

  • 2 msk pesto

Gör så här: 

  1. Dela varje skinkskiva på mitten. Skär melonen i bitar.

  2. Trä upp melon, skinka och mozzarella på små pinnar, och ringla över lite pesto.

  3. Servera!

Sangria i kanna - recept

När de flesta tänker på tapas går även tankarna till sangria, en kryddig och läskande dryck som ofta serveras till spanska smårätter. Det går att göra sangria på rödvin, vitt vin, rosévin eller helt utan alkohol - valet är ditt!

Njut av ett gott glas sangria på vitt vin, citrus & nektariner

Sangria med vitt vin, citrus & nektariner

Ingredienser 8 glas:

  • ½ dl strösocker

  • ½ dl vatten

  • 2 apelsiner, saften

  • 1½ dl pressad citronsaft (ca 4 citroner)

  • 1 lime

  • 1 citron

  • 1 apelsin

  • 2 nektariner

  • 1 flaska mousserande vin, 750 ml

  • isbitar

Gör så här:

  1. Koka socker och vatten på svag värme tills sockret löst sig. Låt lagen kallna.

  2. Blanda sockerlagen med pressad apelsin- och citronsaft.

  3. Skiva limen, citronen och apelsinen tunt. Dela nektarinerna i klyftor.

  4. Lägg lime-, citron- och apelsinskivor samt nektarinklyftor i sockerlagen.

  5. Häll i vinet och lägg i isbitar.

Sangria på rödvin med granatäpple är den perfekta drinken till tapaskvällen

Sangria på rödvin med granatäpple

Ingredienser:

  • 150 cl rödvin

  • 8 kvistar färsk mynta

  • 4 dl granatäppeljuice, drickfärdig

  • 2 granatäpplen, kärnorna

  • 4 apelsiner

  • 4 msk cointreau

Gör så här:

  1. Mortla mynta och blanda med granatäppeljuice, kärnor från granatäpple, en pressad apelsin och en apelsin skuren i klyftor.

  2. Häll över det röda vinet och ev Cointreau.

  3. Lägg i isbitar innan serveringen.

Mer tips & inspiration från Dorre

Letar du efter fler recept på goda tillbehör och drycker? På vår inspirationssida hittar du fler artiklar med tips inför sommarens sociala tillställningar.

Tips på vegetariska tillbehör för din ost- & charkbricka 

Tillbehör för grillat

3 Recept på goda drinkar

Enkel & god sommarbål med fläder & gin