Suktar du också efter pinsa, maträtten som alla pratar om, men har avstått på grund av att det innehåller gluten? Väntan är över! Du behöver inte äta tråkigt bara för att du är intolerant eller känslig mot gluten, laga bara pinsabotten med ett glutenfritt alternativ. Här tipsar vi om tre oemotståndligt goda recept på glutenfri pinsa du bara måste prova!

Glutenfri pinsadeg recept
En glutenfri pinsadeg kan vara minst lika smakrik och krispig som en traditionell. Testa själv med detta glutenfria recept på pinsadeg!
Du behöver:
- 4,2 dl ljummet vatten
- 1,5 tsk salt
- 3,5 msk olivolja
- 500 g glutenfritt mjöl (Mix It! Universal)
- 2 g färsk jäst
- Majsmjöl
Gör såhär:
-
Blanda salt, mjöl och jäst i en skål. Tillsätt vatten och olivolja och arbeta ihop till en klibbig deg.
-
Täck skålen med ett lock eller plastfolie så att skålen blir lufttät och låt degen jäsa i kylskåp mellan 24-48 timmar. (Minst 24 timmar och max 48 timmar)
-
Ta ut degen ur kylen och låt den bli rumstempererad innan du börjar arbeta med den.
-
Strö ut majsmjöl på en arbetsyta och dela degen i två lika stora delar.
-
Forma degen till en oval pizza och lägg på ett bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 60 minuter till in gräddning.
3 Recept på glutenfri pinsa du måste prova
Nu när pinsadegen är redo är det dags att låta kreativiteten flöda! Pinsa liknar pizza och kan därför toppas med vad du än är sugen på. De flesta toppings är naturligt glutenfria, så här är det är fritt fram att experimentera. Testa något av dessa tre supergoda recept på glutenfri pinsa, med klassiska smaker eller lyxiga toppings!

-
Krispig pinsa med tomatsås, prosciutto och mozzarella
Du behöver:
- Tomatsås eller pinsasås
- Mozzarella
- Prosciutto
- Salt
- Peppar
- Olivolja
- Färsk basilika
Gör såhär:
-
Sätt ugnen på 250ºC.
-
Bred ut tomatsås i ett jämt lager på pinsan och krydda med salt och peppar.
-
Dela mozzarellan i bitar och fördela på pinsan.
-
Ringla över lite olivolja och pensla gärna kanterna för att få de extra krispiga.
-
Grädda i ugnen i cirka 5-7 minuter, eller tills osten smält & botten har fått en fin färg.
-
Ta ut pinsan och toppa med prosciutto och färsk basilika.
-
Slica upp pinsan med en praktisk pizzaskärare och servera på en snygg skärbräda.

-
Lyxig pinsa med crème fraiche, löjrom och rödlök
Du behöver:
- 2,5 dl crème fraiche
- 1 rödlök
- 100 g löjrom
- 100 g riven prästost
- Salt
- Peppar
-
Färsk dill
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 250ºC.
- Bred ut ett lager crème fraiche över pinsan och strö över riven ost. Salta och peppra efter smak.
- Grädda i ugnen i 5-7 minuter eller tills osten smält och botten fått en fin färg.
- Medan pinsan är i ugnen, hacka rödlök och dill fint.
- Ta ut pinsan och fördela ut resterande creme fraiche och löjrom i små klickar över pinsan. Strö över finhackad rödlök och toppa med hackad dill.
- Dela pinsan med en pizzaskärare och servera på en snygg skärbräda.

-
Fräsch pinsa med grönkål och burrata
Du behöver:
- Grönkål
- 125 g riven mozzarella
- 1 burrata
- Olivolja
- Salt
- Peppar
Gör såhär:
-
Sätt ugnen på 250ºC.
-
Skölj grönkålen och låt rinna av i ett durkslag eller på hushållspapper.
-
Häll av burratan och låt vila.
-
Fördela mozzarella och grönkålsbladen över pinsan och krydda med salt och peppar. Ringla över lite olivolja och pensla gärna kanterna för lite extra krisp.
-
Grädda i 5-7 minuter eller tills osten smält och grönkålen blivit krispig.
-
Ta ut pinsan och fördela bitar av burrata.
-
Toppa med lite extra olivolja och svartpeppar.
-
Servera på en snygg skärbräda och dela med en pizzaskärare.
Vill du ha fler smarriga recept på pinsa? Kolla in vår artikel med tips på olika pinsa toppings!