Har du potatisrester kvar efter jul, påsk eller midsommar? Gör pressad potatis!

Pressad potatis - Tips på vad du kan göra på överbliven potatis

Har du råkat koka ett helt berg av potatis till julbordet? Eller kanske överskatta hur mycket dina gäster faktiskt orkar äta? Ingen fara - vi har massor av smarta idéer på vad du kan göra med din överblivna potatis! Scrolla ner och ta del av våra bästa tips och recept på hur du förvandlar tråkig överbliven potatis till nya favoriter som gör succé hos hela familjen!

Vad kan man göra med överbliven kokt potatis?

Alla har vi varit där. Efter högtider som jul, påsk eller midsommar står vi plötsligt med en hel kastrull överbliven potatis. Vad gör man då? Att bara värma upp potatisen som den är känns ju lite… ja, tråkigt. Vad sägs istället om en potatisomelett, pyttipanna eller potatissallad? Eller kanske vår favorit - pressad potatis!

Oavsett om du ska laga egna potatisbullar eller vill få till helt perfekt pressad potatis är rätt verktyg nyckeln till framgång. Prova vår Poppy Potatispress, det perfekta köksredskapet för dig älskar potatis, och alla andra som gillar att stå i köket!

Ska man använda fast eller mjölig potatis när man ska pressa potatis?

Pressad potatis - fast eller mjölig?

Vilken potatis ska man egentligen ha för perfekt pressad potatis? Det går bra att pressa både fast och mjölig potatis, men mjölig potatis är att föredra då den blir lite fluffigare än fast potatis. 

Vilken potatis ska man använda för pressad potatis? Det är den eviga frågan. Svaret är att det går bra med både fast och mjölig potatis, men om du vill imponera på dina gäster är mjölig potatis ett säkrare val. Den blir sådär härligt luftig - precis så som man önskar pressad potatis!

Hur mycket pressad potatis per person?

Ett knep när du planerar mängden potatis till gästerna är att sikta på cirka 225-250 gram per person. Du kanske tycker att det låter mycket, men eftersom pressad potatis till skillnad från kokt ser så luftig och generös ut på tallriken känns det alltid som att det är mer än det är. 

Recept på enkel pressad potatis av potatisrester

Enkel pressad potatis 

Pressad potatis är ett klassiskt recept och kanske världens enklaste sätt att göra vanlig kokt potatis lite festligare. Här är allt du behöver göra:

  1. Skala potatisen och koka i cirka 20 minuter, eller tills den är mjuk. 
  2. Häll av vattnet och pressa potatisarna genom potatispressen i en skål. 
  3. Krydda eventuellt med salt och vitpeppar och smaka av utan att röra om. 
  4. Servera direkt och njut!

Tips! Om du använder överbliven kokt potatis, värm den försiktigt i mikron eller i en kastrull med lite vatten innan du pressar den. Varm potatis är både enklare att pressa och mycket godare!

Recept på överbliven pressad potatis

Har du pressat för mycket potatis? Det betyder att du kan testa ännu ett supergott och roligt recept på potatis: potatisplättar! Perfekt som enkel vardagsmat eller när du vill bli av med potatisresterna i kylskåpet.

Recept på potatisplättar av pressad potatis - enkelt och gott recept!

Snabba potatisplättar på pressad potatis

Du behöver:

4 st pressade potatisar
3 ägg
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
1 tsk salt
Smör till stekning

Gör såhär:

  1. Vispa ägg, mjöl, mjölk och salt till en jämn smet och tillsätt potatisen. 
  2. Hetta upp en stekpanna eller ett plättlagg och stek potatisbullarna i smör tills gyllene. 
  3. Servera med bacon och lingonsylt eller valfria tillbehör. 

Vill du ha fler recept på potatis? Kolla in våra recept på bakad potatis med goda röror!

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här