Sensommaren är här och med den kommer en av årets mest älskade traditioner - kräftskivan! Men du behöver inte vara förtjust i varken kräftor eller andra skaldjur för att delta. En vegetarisk eller vegansk kräftskiva är minst lika festlig, smakrik och minnesvärd. Här har vi samlat våra bästa recept och tips för att anordna en kräftskiva utan kräftor, med allt från pajer till snittar och goda röror. Så på med kräfthattarna och låt festen börja!
När har man kräftskiva?
Kräftskivorna börjar ofta i början på augusti och pågår ända till slutet av september. Kräftpremiären är traditionellt den 7 augusti, men många firar både tidigare och senare än så. Oavsett vilket datum du väljer att fira är kräftskivan ett perfekt tillfälle att samla vänner och familj för en minnesvärd kväll fylld av god mat och mycket skratt!

Så anordnar du en kräftskiva utan kräftor
Är du inte särskilt förtjust i smaken av kräftor eller äter du inte skaldjur över huvud taget? Att skippa kräftorna betyder inte att festen behöver bli mindre kul - tvärtom! Här hittar du recept på mat som passar perfekt till kräftskivan för både veganer, vegetarianer och den som helt enkelt vill testa något nytt
Veganska tillbehör till kräftskivan
Scrolla ner och ta del av några av våra veganska favorittillbehör till kräftskivan, från pajer till snittar och mycket mer!

Kronärtskocka med krondill och vegansk majonnäs
Kronärtskocka är ett perfekt alternativ till kräftor - lika pilligt att äta och supergott att doppa i en krämig vegansk majo. Receptet gäller för 1 person.
Tips: Servera med en citronklyfta och dekorera med färsk dill för att skapa rätt kräftskivekänsla.
Du behöver:
1 kronärtskocka
1 stjälk krondill
2 tsk salt
½ citron
2 dl rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger
½ krm svartpeppar
½ krm strösocker
1 krm salt
1 tsk dijonsenap
2 msk kikärtsspad
1 tsk färsk dill
Gör såhär:
-
Skölj kronärtskockan och skär bort stammen.
-
Koka upp 1 liter vatten i en kastrull. Tillsätt salt och krondill.
-
Lägg i kronärtskockan och låt koka i 25-40 minuter, tills botten är mjuk eller tills det enkelt går att plocka bort blad.
-
Blanda under tiden kikärtsspad, dijonsenap och vinäger i en bunke.
-
Tillsätt rapsolja sakta i en tunn stråle medan du mixar med en stavmixer eller elvisp tills du får en tjock och krämig konsistens.
-
Smaka av med socker, salt och peppar och blanda försiktigt. Tillsätt dill och rör om.
-
När kronärtskockan börjar bli klar, dela citronen i klyftor.
-
Servera kronärtskockan på en tallrik och doppa bladen i majonnäsen.
Veganska pajer till kräftskivan
Paj är ett måste på varje kräftskiva som är enkelt att anpassa efter alla smaker. Här är två recept på vegansk paj du måste testa!

Vegansk västerbottenpaj
Västerbottenpaj är ett klassiskt tillbehör på kräftskivan! Med tofu, vegansk ost och havregrädde får du en supergod ostpaj helt utan animaliska produkter.
Tips! Servera gärna vegansk gräddfil eller creme fraiche, hackad gräslök och tångkaviar.
Du behöver:
Pajdeg:
125 växtbaserat margarin
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
1-3 msk vatten
Fyllning:
150 g tofu, fast
2 dl havrebaserad matlagningsgrädde
400 g smakrik vegansk ost
1 tsk salt
Svartpeppar
Gör såhär:
-
Blanda tärnat margarin, vetemjöl och salt i en bunke till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Om degen känns torr, tillsätt lite mer vatten.
-
Låt degen stå i kylskåp i ca 30 min.
-
Sätt ugnen på 225°C.
-
Tryck ut degen i en paj- eller springform och tryck upp degen på kanterna. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
-
Blanda tofu och grädde till en slät smet med stavmixer eller elvisp. Riv osten och rör ner i smeten tillsammans med salt och peppar.
-
Häll fyllningen i pajskalet och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills pajen fått fin färg. Låt stå och svalna i ca 1h innan servering.

Vegansk paj med soltorkade tomater
Denna paj med soltorkade tomater, paprika och rosmarin blir ett färgstarkt inslag på bordet med röda färger som ersätter kräftorna. Passar lika bra som huvudrätt som tillbehör!
Du behöver:
Pajdeg:
125 g margarin
3 dl vetemjöl eller dinkelmjöl
1 msk kallt vatten
1 krm salt
Fyllning:
1 purjolök
1 röd paprika
2 msk olivolja
1 tsk torkad rosmarin
1 tsk salt
2 krm malen svartpeppar
¾ dl vetemjöl
4 dl havrebaserad matlagningsgrädde
1,5 dl soltorkade tomater
150 g riven vegansk ost
Gör såhär:
-
Blanda rumsvarmt margarin och mjöl i en bunke eller matberedare till en smulig massa. Tillsätt vatten och salt och arbeta ihop till en deg.
-
Tryck ut degen i en paj- eller springform och tryck upp degen på kanterna. Nagga botten med en gaffel och låt stå i kylskåpet i ca 30 minuter.
-
Sätt ugnen på 225°C.
-
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
-
Skölj, ansa och dela purjolöken på längden. Skiva i ca ½ cm tjocka skivor.
-
Dela paprikan på mitten. Kärna ur och strimla i smala skivor.
-
Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs purjolök och paprika i ca 5 minuter eller tills löken har mjuknat. Krydda med salt, peppar och rosmarin.
-
Strö över vetemjöl och tillsätt grädden. Rör om och låt koka ihop några minuter tills du fått en tjock stuvning.
-
Häll av de soltorkade tomaterna och skär i strimlor. Ta av stuvningen från plattan och tillsätt tomaterna (lämna några till topping) tillsammans med den rivna osten.
-
Häll stuvningen i pajskalet och toppa med resterande tomater.
-
Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills pajen fått fin färg. När pajen är färdig, låt stå minst 1h före servering så att den hinner stå till sig.
Enkla veganska snittar till välkomstminglet
Snittar är det perfekta tilltugget att bjuda på när gästerna anländer. Här är tre enkla recept som garanterat gör succé på kräftskivan!

Veganska löjromschips - chips med tångkaviar
Chips är kanske ingen klassisk snitt, men ett perfekt tilltugg på festen. Byt ut löjrom och crème fraîche mot tångkaviar och växtbaserade alternativ. Lika gott och helt veganskt!
Du behöver:
Lättsaltade chips
1 dl växtbaserad creme fraiche
½ röd lök
50 g röd tångkaviar
Färsk dill
Gör såhär:
-
Fördela ut chips jämnt på ett stort fat.
-
Finhacka rödlök och dill.
-
Klicka ut creme fraiche och tångkaviar över chipsen så att så många chips som möjligt får topping. Strö över den hackade löken och toppa med dill.

Veganska snittar med tunnbröd, fetaost och soltorkade tomater
Tunnbrödssnittar är enkla att laga till många gäster och är alltid uppskattade. Denna veganska variant med soltorkade tomater är krämig, smakrik och har allt som behövs..
Du behöver:
2 tunnbröd
100 g soltorkade tomater i olja
100 växtbaserad färskost, smaksatt med vitlök & örter
75 g växtbaserad fetaost
Gör såhär:
-
Häll av oljan från de soltorkade tomaterna och hacka i mindre bitar.
-
Blanda tomater, fetaost och färskost i en skål till en slät röra.
-
Bred ut röran över tunnbrödet och rulla ihop längs kortsidan. Skär snittarna i ca 3 cm breda skivor.
-
Servera på ett fat eller serveringsbricka.

Tunnbrödsnittar med vegansk laxröra
Dessa tunnbrödsnittar påminner om varmrökt lax men är helt veganska. Perfekt som ett enkelt tilltugg på kräftskivan!
Du behöver:
2 tunnbröd
200 g Yipin tofuröra varmrökt
Färsk bladspenat
Gör såhär:
-
Bred på tofuröra på tunnbrödet och fördela ett jämt lager spenatblad.
-
Rulla ihop tunnbrödet längs kortsidan och skär i ca 3 cm breda skivor.
-
Servera på ett fat eller serveringsbricka.
Veganska röror
Goda röror är ett måste på kräftskivan, oavsett om du äter kräftor eller inte! Dessa veganska varianter passar lika bra som dip till bröd eller som tillbehör till paj. Lägg gärna upp rörorna i ett stilrent serveringsset med små serveringsskålar för extra festkänsla.

Vegansk aioli utan ägg
Du behöver:
2 dl rapsolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
3 msk kikärtsspad
Salt
Gör såhär:
-
Skala och riv vitlöken fint.
-
Blanda vitlök, senap, vinäger och kikärtsspad i en bunke.
-
Tillsätt lite olja i taget medan du mixar med en stavmixer eller elvisp tills du får en tjock och krämig konsistens. Smaka av med salt.

Aubergineröra med vitlök och mynta
Du behöver:
2 auberginer
1 vitlöksklyfta
4 msk citronjuice
2 tsk tahini
4 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm peppar
Sesamfrön
Paprikapulver
Färsk mynta
Gör såhär:
-
Sätt ugnen på 225°C.
-
Dela auberginen i halvor och lägg på en plåt eller ugnssäker form. Tillaga i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills den blivit mjuk.
-
Gröp ur köttet med en sked och lägg i en bunke. Pressa vitlöken och blanda med auberginen.
-
Tillsätt olja, citronjuice, tahini, salt och peppar och mixa ingredienserna till en röra.
-
Lägg upp i en skål och toppa med paprikapulver, sesamfrön och en kvist mynta.

Krämig hummus
Du behöver:
500 g kokta kikärtor
4 msk tahini
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 citron
1 dl vatten
Gör såhär:
-
Blanda tahini, pressad vitlök, salt och citronjuice från en citron i en matberedare eller skål. Mixa i ca 1 minuter i matberedare eller med stavmixer tills du fått en fast, ljus smet.
-
Tillsätt ungefär hälften av vattnet och mixa igen tills den känns krämig. Använd mer vatten vid behov.
-
Häll av kikärtsspadet och tillsätt kikärtorna.
-
Mixa i ca 2 minuter tills du får en krämig konsistens. Om den känns för tjock, tillsätt lite mer vatten och mixa igen. Smaka av med salt och peppar.
Vill du ha fler tips till kräftskivan? Kolla in våra andra recept på tillbehör till kräftskivan eller testa vår alkoholfria snaps med fläder!
Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här