När sommaren lider mot sitt slut och minnena från varma, soliga dagar fortfarande ligger färska, är det dags att fira en av årets mest älskade traditioner – kräftskivan. Denna festliga högtid, som ofta markerar slutet på sommaren, handlar inte bara om de läckra skaldjuren utan också om gemenskap, sång och förstås alla de fantastiska tillbehör som gör tillställningen komplett. Här är en guide till de bästa tillbehören och recepten som gör din kräftskiva till något alldeles extra.
Smidigt skaldjursset & praktiska skaldjursgafflar till festen
Innan du kickar igång festen ordentligt är det bra att investera i ett par tänger och gafflar specifikt framtagna för skaldjur. Dessa redskap gör det enklare för dig att skala kräftorna. Undvik kämpande med klor och stjärtar, vi har tillbehören som gör att det går enkelt och snabbt att komma åt det goda kräftköttet! Kolla in vårt skaldjursset “Skai” med alla tillbehör du behöver för att äta hummer, kräfta och krabba. Fiska enkelt ut de godaste bitarna av kräftorna i klor och stjärt med våra praktiska skaldjursgafflar!
Recept på goda tillbehör till kräftskivan
Friterat gyozaskal med smörstekta kantareller, västerbottenostkräm, picklad silverlök och krondillshonung
Vill du testa något nytt till kräftskivan som dina gäster kommer att drömma om i veckor framöver? Denna rätt kombinerar det bästa från traditionell svensk matlagningstradition med det smakrika asiatiska köket.
Recept:
8st gyoza skal
Rapsolja att fritera i
Ca 500 g kantareller
50 g smör
2 st silverlökar
123 lag
2 dl creme fraîche
75 g riven västerbottenost (en halv påse färdigriven)
Citron zest och nån msk juice
Flingsalt och peppar
1 dl honung
3 huvuden krondill
Finhackad gräslök
Gör såhär:
- Börja med att göra en 123 lag och häll över tunt skivad silverlök, låt pickla i minst 30 minuter.
- Koka upp honung och lägg i krondill, häll över i en skål och låt stå tills servering.
- Finhacka gräslök.
- Fritera gyoza skal tills krispiga och gyllenbruna, på ca 180 grader.
- Blanda creme fraîche, västerbottenost, citronjuice och zest, flingsalt och peppar till en kräm och lägg i en spritspåse.
- Stek kantarellerna gyllenbruna och krispiga i rikligt med smör.
- Lägg upp kantarellerna på dom friterade gyoza skalen och spritsa på västerbottenostkrämen, toppa med picklad silverlök, krondillshonung och finhackad gräslök!
Grön dillmajonäs - smarrig sås till kräftor & skaldjur
Finns det någon somrigare krydda som passar bättre till havsmat än dill? Med den här gröna dillmajonnäsen inkorporerar du både färg och smak på tallriken! Passar perfekt till kräftor, räkor, lax och hummer- vad du än föredrar.
Recept:
1 ägg
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk dijon
2 dl grovhackad dill
1 tsk salt
Svartpeppar
2,5 dl rapsolja
Gör såhär:
- Mixa alla ingredienser förutom rapsolja i en mixer tills den är riktigt grön.
- Droppa sedan i rapsolja sakta i en tunn stråle samtidigt som du mixar, tills den tjocknar.
- Smaka av med salt och peppar, toppa med krondill och ännu mer dill!
Tomatgalette med pesto och mozzarella
Letar du efter något gott att mumsa på vid sidan av kräftorna? Den här smakrika galetten med tomater, pesto och mozzarella gör sig utmärkt på middagsbjudningen och passar till kräftor i både utseende och smak.
Recept:
Ett paket färdig pajdeg
Tomater, olika storlekar och färger ( ca 12 små och 2 stora)
50 g pinjenötter
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
2 dl riven parmesan
1 dl olivolja
Flingsalt och peppar efter smak
Toppa med mozzarella och mer basilika
Gör såhär:
- Börja med att göra peston, rosta pinjenötter tills gyllenbruna och låt svalna lite.
- Tillsätt pinjenötter, basilika, vitlök, parmesan, olivolja, salt och peppar till en mixer och mixa till önskad konsistens.
- Skär alla tomater tunt och lägg åt sidan.
- Rulla ut pajdegen och bred på peston, lämna en kant längst ut runt hela på ca 3 cm.
- Lägg på alla tomater på pajdegen och vik sedan in sidorna runt hela.
- Ringla lite olivolja och toppa med flingsalt och peppar innan ugn.
- In i ugnen på angiven temperatur som står på pajdegen, ca 210 grader, tills gyllenbrun.
- Låt svalna lite och toppa sedan med mozzarella och basilika!
Västerbottenost dipp med löjrom, rödlök och gräslök
Denna smaskiga och lyxiga dipp är perfekt till din middagsbjudning eller fest. Servera till chips, rotfrukter, skivade grönsaker eller med gott bröd.
Recept:
1,5 dl creme fraîche
1 dl gräddfil
75 g riven västerbottenost (en halv påse färdig riven)
1/2 citron juice
Svartpeppar
Flingsalt
1/2 rödlök finhackad
1/2 paket finhackad gräslök
Löjrom
Blåklint
Gör såhär:
- Finhacka gräslök och rödlök, lägg åt sidan.
- Blanda creme fraîches, gräddfil, västerbottenost, citron juice, salt och peppar till en dipp, smaka av om det behövs mer av något.
- Lägg på en fin tallrik, toppa med rödlök, löjrom, gräslök och blåklint.
- Ät med dina favorit chips!
Att planera en kräftskiva handlar om att skapa en balanserad och festlig måltid där kräftorna får sällskap av välsmakande tillbehör. Med rätt kombination av klassiker och lite nytänkande inslag kan du bjuda dina gäster på en oförglömlig tillställning. Så samla vänner och familj, duka upp kräftorna och njut av sensommaren på bästa sätt!
Psst! Här kan du läsa fler tips inför kräftskivan!