Dags för årets kräftskiva? Här har vi samlat allt du behöver veta!

Kräftskiva 2024 - här är allt du behöver veta om årets bästa dag!

Kräftskiva, skaldjursfest, kräftkalas eller kräftfest. Ja, kalla det vad du vill, men nu är äntligen säsongen för årets mysigaste tillställning här! Samla ihop kompisarna, familjen och bekanta och fira att sommaren inte ännu är över med goda kräftor och tillbehör! Nedan har vi samlat våra bästa tips och trix på hur du får en riktigt lyckad kräftskiva.

Färska kräftor eller frysta, vilka ska jag välja? 

Många tycker att färska kräftor är ett måste när man ska ha kräftskiva men faktum är att om du bara har tålamod så kan frysta kräftor smaka minst lika bra som de färska. 

Hur länge måste kräftorna tina innan jag kan äta dem?

Om du väljer att köpa hem frysta kräftor så skulle vi rekommendera dig att köpa dem i god tid innan du ska äta dem. För att verkligen få den där goda och saftiga smaken är det bäst att tina dem långsamt under två dygn i kylskåp. 

Hur tinar jag kräftor snabbt?

Om du skulle behöva tina kräftorna så snabbt som möjligt så är vårt tips att ta ut dem ur pappersförpackningen och lägga dem i kallt vatten i diskhon. Låt dem ligga i minst 10 timmar för bästa resultat.

Hur skalar man kräftor? Dorre guidar dig steg för steg!

Hur öppnar man kräftor med en skaldjurstång?

Vi har alla varit där. Det är äntligen dags. Gästerna har anlänt, ni har druckit upp fördrinken, alla är glada i hågen och ni slår er tillslut ner vid det dukade bordet för att avnjuta en riktig kräftfest tillsammans. Kräftorna ligger på tallriken med diverse trevliga tillbehör men sen slår det dig - hur skalar man egentligen kräftorna för att få ut det mesta av köttet? Det ska vi berätta för dig nu! 

Steg 1. Förberedelser

Se till att du har en skaldjurstång och eventuellt en liten skaldjursgaffel till hands. Tvätta händerna noggrant innan du börjar hantera kräftorna.

Steg 2. Bryt av klorna

Ta tag i kräftans klor vid basen, precis där den sitter fast vid kroppen. Vrid försiktigt men bestämt för att bryta av klon från kroppen.

Steg 3. Öppna klorna

Placera sedan klon i skaldjurstången. Kläm försiktigt ihop skaldjurstången runt klon tills den spricker. Var noga med att inte klämma för hårt så att inte köttet inuti klon mosas. Använd skaldjursgaffeln för att försiktigt plocka ut köttet ur klon.

Steg 4. Öppna stjärten på kräftan

Bryt av stjärten från kräftans kropp genom att vrida och dra. Om stjärtens skal är hårt kan du använda skaldjurstången för att knäcka det, precis som du gjorde med klorna. Var försiktig så att du inte skadar köttet inuti.

Steg 5. Ta ut köttet från stjärten

Håll stjärtens skal och använd fingrarna eller en skaldjursgaffel för att dra ut köttet ur skalet. Försök att få ut köttet i ett stycke för att det ska bli enklare att äta.

Steg 6. Rensa bort tarmen

När du har tagit ut köttet, se till att rensa bort den mörka tarmen som löper längs stjärten. Denna kan vara lite besk och är bäst att undvika att äta.

Steg 7. Njut!

Nu är du ett fullblodigt proffs på att öppna kräftor så nu är sista steget bara att avnjuta en riktig festmåltid tillsammans med dina bordsgrannar. 

OBS! Öppna och ät upp dina egna kräftor innan du hjälper andra.

Tillbehör och tips till kräftskiva - guiden till den bästa festen!

Vi har så mycket tips som vi vill dela med oss av men vi förstår att vi inte kan skriva om precis allting. Därför har vi plockat ihop ett axplock av alla tips vi har för dig som vill läsa mer om vad du kan behöva inför kräftskivan i sommar. Klicka dig vidare in på de tipsen som tilltalar dig och tveka inte att höra av dig till oss om du har några frågor! 

Glad sommar och trevlig kräftskiva önskar vi på Dorre!

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här