När höstmörkret faller är det ett perfekt tillfälle att samla nära och kära för att njuta av mysiga middagar med tända ljus och god mat. Vad passar då bättre än att börja kvällen med lyxiga snittar och fantastiskt goda tilltugg? Här har vi samlat våra bästa tips och recept på snittar som passar perfekt till alla höstens middagar!
Mingelmat och tilltugg på tandpetare
Snittar och enkla tilltugg på tandpetare är det perfekta sättet för att servera små munsbitar som inte kräver bestick. Perfekt för ett mingel istället för en stor måltid eller som aptitretare före middagen. Trä dina favoriter på en tandpetare och servera dem på ett vackert fat eller skärbräda så att gästerna enkelt kan ta för sig själva.
Du kan mixa ingredienser precis som du vill! Vad sägs om lufttorkad skinka med söt honungsmelon, eller minimozzarella, småtomater och basilika som en liten caprese? För att kombinera både sött och salt kan du även bjuda på supergoda baconlindade dadlar. Låt din fantasi sätta gränserna och bjud på några riktiga läckerbitar!
Tips på enkla snittar till många
Har du bjudit hem många gäster och känner att du tagit dig vatten över huvudet med att bjuda alla på snittar? Stressa inte! Här är våra bästa recept på enkla och festliga snittar perfekt att göra till många på en och samma gång. Dessutom går de snabbt att förbereda så att du hinner med andra saker också!
Tips 1. Snabblagade tunnbrödsnittar med lax och pepparrotscreme
Dessa superenkla snittar i tunnbröd är en riktig klassiker på tilltuggsbordet och är perfekta när du ska ha många gäster. De är både goda att äta och enkla att göra - rulla bara ihop tunnbrödet med fyllningen och skiva upp i små snittar. Dessutom kan de med fördel gärna förberedas dagen innan!
Du behöver:
3 skivor tunnbröd
300 g kallrökt lax
200 g färskost
50 g pepparrotsvisp
1 knippe färsk gräslök
Salt
Peppar
Gör såhär:
- Blanda färskost och pepparrotsvisp i en skål och smaka av med salt och peppar.
- Bred ut pepparrotscrémen på tunnbrödet i ett jämnt lager.
- Fördela laxskivorna över ungefär halva tunnbrödet så att varje snitt får en bit lax.
- Rulla ihop brödet från långsidan och plasta in i plastfolie. Låt den ligga i kylen i några timmar eller över natten.
- Skär tunnbrödrullen i så många snittar du vill ha.
- Servera på ett uppläggningsfat och toppa med finhackad gräslök.
Tips 2. Festliga crostinisnittar med kronärtskockskräm och räkor
Dessa fantastiskt goda snittar på crostini passar lika bra att göra på middagen som festen! Receptet gäller för cirka 20 st men har du fler gäster är det enkelt att öka mängden till så många snittar du vill ha.
Du behöver:
1 påse crostini
1 burk kronärtskockshjärtan
125 g skalade räkor
150 g färskost
1 citron
Salt
Peppar
Färsk basilika
Gör såhär:
- Placera ut crostini på en elegant skärbräda eller uppläggningsbräda.
- Häll av vätskan från kronärtskockshjärtarna med hjälp en sil och tillsätt färskost. Blanda till en slät smet med hjälp av en mixer eller stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
- Häll av räkorna om de ligger i lake och lägg i en skål. Riv ner citronskal med ett zestjärn och hacka ner cirka 2 msk basilika. Låt räkorna marinera en liten stund i skålen.
- Fördela kronärtskockskrämen på crostini och lägg på räkblandningen.
- Toppa varje snitt med ett basilikablad och servera!
3 Lyxiga vegetariska snittar med svamp
För att variera upp utbudet av snittar och erbjuda något smakfullt till alla gäster, även de som väljer bort kött, är dessa vegetariska snittar perfekta som ett gott tilltugg innan maten! Här får du möjlighet att skapa fantastiskt god plockmat och använda skogens läckerheter som du kanske till och med plockat själv för att verkligen imponera på dina gäster!
1. Krustader med västerbottenoströra och trattkantareller
Njut av små västerbottenpajer i krustader toppade med smörstekta trattkantareller. Godare än så blir det inte!
Ingredienser:
1 paket krustader
1 schalottenlök
Cirka 200 g trattkantareller
1 msk smör
1 ½ dl riven västerbottenost
1 ägg
1 dl vispgrädde
1 krm svartpeppar
Finhackad gräslök
Salt
Peppar
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175°C och placera ut krustaderna på en plåt.
- Skala och finhacka schalottenlöken och skär kantarellerna i mindre bitar.
- Stek löken i smör tills den blir mjuk och tillsätt trattkantarellerna. Stek tills svampen fått färg och krydda med salt och peppar. Ta av från stekpannan och ställ åt sidan.
- Blanda västerbottenost, ägg, grädde och svartpeppar i en skål till en smet. Fyll krustaderna med ostblandningen till cirka ¾ och grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter tills de fått fin färg.
- Ta ut krustaderna ur ugnen och toppa med finhackad gräslök och svampen.
- Servera och njut!
2. Små smördegspajer med kantareller och parmesan
Dessa små smördegspajer är supersmidiga att laga på en muffinsplåt och kommer garanterat bli en favorit på plockbordet!
Ingredienser:
1 paket smördeg
200 g höstkantareller
1 gul lök
25 g smör
1 dl grön pesto
100 g riven ost
100 g färskost
Salt
Svartpeppar
Riven parmesan till garnering
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 200°C.
- Finhacka löken och stek tillsammans med kantarellerna i en torr stekpanna tills vätskan försvunnit. Tillsätt smör och smaka av med salt och peppar. Låt steka tills kantarellerna och löken blivit mjuk och ställ stekpannan åt sidan.
- Skär smördegen i 12 st lika stora kvadrater.
- Pensla en muffinsplåt mes smör och tryck ner en smördegsruta i varje form så att smördegen blir till små skålar
- Fördela pesto och riven ost i formarna och grädda i ugnen i cirka 10 minuter.
- Ta ut muffinsformen ur ugnen och tillsätt färskost och kantareller i smördegsformarna.
- Toppa med riven parmesanost och grädda ytterliggare cirka 5-10 minuter i ugnen eller tills smördegen fått en fin färg.
- Ta ur smördegsbägarna ur muffinsformen och servera!
3. Pankofriterade kroketter med karljohansvamp
Dessa supergoda svampkroketter är det perfekta tilltugget för att imponera på gästerna! Ge dig ut i skogen och hitta din favoritsvamp eller låt någon annan plocka svampen åt dig och fritera den i en härlig krokett.
Ingredienser:
400 g karljohansvamp
50 g smör
110 g vetemjöl
5 dl mjölk
2 dl panko
2 ägg
Olja att fritera i
Salt
Peppar
Parmesan
Gör såhär:
- Hacka karljohansvampen i små bitar och stek i lite olja tills den blir mjuk.
- Smält smör i en kastrull och tillsätt 50 g av mjölet. Vispa ihop det tills det blivit tjockt och tillsätt mjölken.
- Häll i den stekta svampen i mjölkblandningen. Låt bechamelsåsen koka upp under omrörning så att det inte bränner fast i botten. Smaka av med salt och peppar.
- När bechamelsåsen blivit ordentligt tjock, häll upp den i en form eller skål och låt svalna i kylskåp.
- Under tiden såsen svalnar, vispa upp ägg i en skål och häll upp panko och vetemjöl på varsin tallrik.
- När bechamelen blivit fastare och svalnat, ta upp en bit av smeten och rulla till en boll. Rulla den sedan först i mjöl, sedan i ägg och till sist i panko.
- Fritera tills gyllenbruna på 180°C.
- Lägg upp svampkroketterna på en tallrik eller serveringsfat och servera med riven parmesan på toppen.
Här hittar du fler lyxiga tilltugg och plockmat till festen!