3 tips för en mysig adventsfika 2025

3 tips för en mysig adventsfika 2025

När decembermörkret smyger sig på och julstämningen börjar vakna till liv finns det få saker som är så mysiga som en riktigt härlig adventsfika. Julmarknader, doften av saffran, glögg och värmen från tända ljus skapar en magisk stund mitt i vinterrusket. 

Oavsett om du bjuder hem dina vänner, familj eller bara vill ha en mysig stund för dig själv finns det massor av enkla knep för att göra adventsfikat stämningsfullt. Här får du tre tips för att maxa myset och fyra juliga recept som garanterat sätter smak på årets advent.

Skapa julstämning under adventsfikat med julpynt och dekorationer
  1. Skapa julstämning med pynt

Julpynt är den enklaste vägen till julkänsla. Duka bordet med en vintrig duk, en kvist granris eller några enkla juldekorationer för att få bordet att kännas extra mysigt. Glöm inte ljusen! Batteridrivna ljus gör att du kan låta dem brinna länge utan att fundera på släckningen – perfekt för långa, mysiga fikastunder.

  1. Bjud på julig dryck 

Ingen adventsfika är komplett utan god dryck. Värm glöggen och låt den stå redo i en glöggvärmare så att gästerna själva kan fylla på. Saftglögg är perfekt för den som vill ha något alkoholfritt, och för de glöggskeptiska funkar julmust lika bra. Det viktigaste är att drycken sprider värme och julkänsla.

  1. Baka eget adventsfika

Doften av nybakat är halva grejen med adventsfika. Det går självklart bra att köpa färdigt fika också, men att bjuda på något hembakat gör fikastunden både mer personlig och lite extra lyxig. Testa gärna något av recepten här nedanför kolla in våra goda recept på julgodis för att hitta en ny favorit.

Tips på adventsfika - 4 recept du inte får missa!

Klassiskt julfika som pepparkakor och lussekatter går alltid hem, men varför inte ta ut svängarna och testa något nytt? Här har vi samlat fyra riktigt goda juliga bakverk, både med och utan saffran. Perfekt till årets adventsfika, eller när du helt enkelt är sugen på något som smakar jul.

Baka saftig och god sockerkaka med saffran i vinter

Saftig saffranssockerkaka

Saffranssockerkaka är ett måste till adventsfikat! Perfekt när du vill bjuda på något enkelt, saftigt och riktigt gott.

Ingredienser:

  • 200 g smör

  • ½ g saffran

  • 3 dl strösocker

  • 2 ägg

  • 1 ½ dl mjölk

  • 4 dl vetemjöl

  • 2 tsk bakpulver

  • Smör och ströbröd till formen

  • Florsocker till dekorering

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. 

  2. Smörj och bröa en sockerkaksform med ströbröd. 

  3. Smält smöret i en kastrull och ta sedan av kastrullen från plattan. 

  4. Blanda saffran och 1 msk strösocker i en mortel och stöt. Häll blandningen i det smälta smöret. 

  5. Vispa resterande socker och ägg poröst i en skål. Vänd ner det smälta smöret, mjölken, mjöl och bakpulver i skålen. 

  6. Häll smeten i sockerkaksformen och grädda i nedre delen av ugn i 40-45 minuter. 

  7. Ta ut kakan ur ugnen och låt svalna. Pudra över florsocker innan servering. 

Gör en julig cheesecake i glas till adventsmyset

Julig cheesecake i glas

Att servera en efterrätt i glas är helt perfekt när ni är många. Denna variant på cheesecake är fräsch, krämig och snabbfixad. Med en lagom blandning av mjuk färskost, syrliga lingon och knapriga pepparkakor får du julstämning i varje sked. 

Ingredienser:

  • Cirka 20 pepparkakor

  • 200 g färskost

  • 2 dl vispgrädde

  • 1 tsk vaniljsocker

  • 2 dl tinade frysta lingon

  • 1,5 dl florsocker

Gör såhär:

  1. Häll tinade lingon i en skål och blanda med ¾ dl florsocker.

  2. Blanda färskost, grädde, vaniljsocker och resterande florsocker i en annan skål. Vispa till en fluffig smet.

  3. Krossa pepparkakor i mindre bitar. 

  4. Ta fram 6-8 glas och varva färskostkräm, krossade pepparkakor och lingon. 

Baka goda saffransbullar med mandelmassa i jul

Krämiga saffransbullar med mandelmassa

Dessa krämiga saffransbullar med mandelmassa måste du testa! En lyxig twist på klassiska lussebullar som garanterat blir en favorit på fikabordet. Receptet gäller för cirka 24 st bullar. 

Ingredienser:

Deg:

  • 200 g smör

  • 1 g saffran

  • 5 dl mjölk

  • 50 g jäst för söta degar

  • 2 dl strösocker

  • 1 tsk salt

  • 13 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 200 g mandelmassa

  • 200 g rumstempererat smör

  • 2 tsk vaniljsocker

  • 1 ägg till pensling

  • Pärlsocker till topping

Gör såhär:

  1. Smält smör i en kastrull och häll i mjölken. Värm blandningen till ca 37 grader eller fingervarmt.

  2. Mortla saffran tillsammans med 1 msk strösocker. 

  3. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Blanda tills jästen har löst upp sig. 

  4. Tillsätt den mortlade saffran, resterande strösocker och lite av mjölet åt gången. Blanda allt i en köksassistent med degkrokar eller knåda till en jämn deg i cirka 15 minuter. Degen ska vara lite kladdig men ändå släppa från kanterna. 

  5. Täck degen med en bakduk och låt jäsa i cirka 30 minuter. 

  6. Medan degen jäser, riv mandelmassa på ett rivjärn och blanda tillsammans med vaniljsocker och smör i en bunke. 

  7. När degen är färdigjäst, ta upp den på en mjölad yta och knåda den lätt. Dela i två lika stora delar och kavla ut degen till cirka 30x40 cm stora plattor. 

  8. Bred på fyllningen med mandelmassa med en kniv eller slickepott och vik sedan degen dubbelt.

  9. Skär degen i cirka 2 cm breda remsor och tvinna/snurra ihop dem till bullar. Fäst änden på undersidan så att de inte snurrar upp och lägg på en plåt på en bakplåtspapper. Låt jäsa igen under bakduk i cirka 30 minuter. 

  10. Sätt ugnen på 250 grader över- och undervärme. 

  11. Vispa upp ägg i en skål och pensla bullarna och strö över pärlsocker. 

  12. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 8 minuter eller tills de fått fin färg. 

Recept på goda pepparkaksmuffins med lingonfrosting

Pepparkaksmuffins med lingonfrosting

Dessa pepparkaksmuffins är som en mjuk pepparkaka med en fluffig färskostfrosting och syrliga lingon. Det perfekta fikat för advent och jul! Receptet gäller för cirka 12 st muffins. 

Ingredienser:

  • 75 g smör

  • 1 ägg

  • 1 dl strösocker

  • 3 dl vetemjöl

  • 2 tsk bakpulver

  • 2 tsk malen kardemumma

  • 2 tsk malen kanel

  • 1 tsk malen ingefära

  • ½ tsk malen kryddnejlika

  • 1 ½ dl mjölk

  • ½ dl mörk sirap

  • 2 dl florsocker

  • 1 citron

  • 2 dl färskost

  • 1 dl lingon

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. 

  2. Smält 50 g smör i en kastrull och låt svalna. 

  3. Blanda mjöl, bakpulver och strösocker i en bunke och tillsätt alla kryddor. 

  4. Vispa smält smör, ägg, sirap och mjölk till en smet. Rör ner smörblandningen i mjölet till en jämn smet. 

  5. Fördela smeten i på en muffinsplåt eller i muffinsformar i silikon.

  6. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter. 

  7. Vispa under tiden resterande smör och florsocker poröst med elvisp. 

  8. Vispa ner färskost och vänd försiktigt i lingonen. 

  9. Spritsa frostingen på muffinsarna när de svalnat eller bred på med en kniv. 


Vill du ha fler tips inför jul och advent?

Kolla in våra tips på hur du får till ett mysigt glöggmingel utomhus till advent eller läs alla våra artiklar här!