Prova fermentera hemma själva! Dorre ger dig bästa tipsen för fermentering av mat

Allt du behöver veta om fermentering

Har du hört talas om att fermentera, syra eller jäsa mat? Det kanske låter lite märkligt vid första anblicken, men sanningen är att fermenterad mat inte bara är fantastiskt gott - det kommer också med flera hälsofördelar. Men vad är egentligen fermentering, vad kan man fermentera och hur gör man det själv? Allt det går vi igenom här! 

Fermentering av morötter och vitkål

Vad är fermentering? 

Fermentering är en process där mikroorganismer som bakterier, jäst och mögelsvampar bearbetar maten. Under processen omvandlas kolhydrater till mjölksyra, vilket ger maten en syrlig smak, förändrad konsistens och längre hållbarhet. 

Men det är inte allt. Fermenterad mat har blivit populär även för sina hälsofördelar. Maten blir fylld med probiotika vilket bidrar till bättre tarmhälsa, starkare immunförsvar och förbättrad matsmältning. En riktig hälsoboost!

Vad kan man fermentera?

Det mesta går att fermentera, men det vanligaste är grönsaker och mejeriprodukter som filmjölk och yoghurt. Du har säkert hört talas om och kanske till och med testat kombucha, kimchi och surkål - alla kända för sina nyttiga egenskaper och unika smak. 

6 saker att fermentera

Vill du testa att fermentera själv? Här är sex favoriter som är både enkla och goda att fermentera:

  1. Chili

Gillar du stark mat och starka såser? Testa då att göra en egen chilisås eller sriracha. Fermenterad chili är den perfekta basen för en riktigt god sås med mycket smak och perfekt hetta!

  1. Salladskål och vitkål

Om du inte redan har testat den koreanska klassikern kimchi är det hög tid! Kimchi görs på fermenterad salladskål (ibland även vitkål), och får en härligt syrlig och kryddig smak. Ett perfekt tillbehör till nudlar, ris eller grillat!

  1. Gurka

Picklad gurka känner de flesta till, men har du testat att fermentera den? Fermenterad gurka får en mildare smak som passar till nästan allt - en riktig favorit som alltid är god att ha redo i kylen.

  1. Vitlök

Fermenterad vitlök passar lika bra i matlagning som att äta för sig själv. Den blir mildare i smaken och full av probiotika. Perfekt när du vill stärka immunförsvaret och få i dig mat med antiinflammatoriska egenskaper.

  1. Morot

Syrade morötter är både otroligt gott och enkelt att göra. Ett perfekt tillbehör när du vill ha något fräscht och krispigt till korv, kött eller sallad. 

  1. Tomater

Fermenterade tomater får en syrlig smak med mycket umami. Dessutom är det en överraskande god bas i dressingar och matlagning, eller som ett gott tillskott till salladen.

Så gör du för att fermentera grönsaker steg för steg

Så fermenterar du grönsaker - steg för steg

Att fermentera hemma är enklare än du tror. Med rätt redskap och lite tålamod kan du skapa riktigt smakrika rätter och tillbehör. Så här gör du:

Du behöver:

Gör såhär:

  1. Tvätta händerna noga. Skölj grönsakerna och hacka dem i mindre bitar eller riv på rivjärn. 

  2. Lägg grönsakerna i en skål och massera med händerna. Tillsätt jodfritt salt och fortsätt massera tills ordentligt med vätska släpps. Krydda med valfria kryddor. 

  3. Häll grönsakerna i en glasburk och packa det tätt med en träslev. Fyll på med vatten så att grönsakerna täcks ordentligt men lämna några centimeter upp till locket. 

  4. Placera en vikt på grönsakerna så att de hålls under vattenytan och stäng locket. 

  5. Förvara burken mörkt, gärna under en papperspåse, i cirka 20 grader i 3-4 veckor. 

  6. När grönsakerna är fermenterade, häll av vätskan och förvara i en burk i kylen. 


Visste du att även surdeg är fermenterad? Läs här om hur du gör en egen surdeg och bakar ett riktigt gott grytbröd.

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här