Så ordnar du en lyckad vinprovning hemma - bästa tipsen!

Så lyckas du med en rolig vinprovning hemma!

Att uppleva vinets förtrollning är inte längre förbehållet exklusiva vinkällare eller eleganta restauranger. Genom att anordna en vinprovning hemma kan du bjuda in vänner eller familjemedlemmar på en underbar och minnesvärd upplevelse utan att behöva trängas med en massa främlingar i en trång och mörk lokal. Kanske var det corona som satte fart på denna trevliga tillställning, men det är garanterat en trend som håller i sig. Här har vi samlat ihop den ultimata guiden för vad du bör tänka på när du vill organisera en framgångsrik egen vinprovning. Kolla in våra bästa tips nedan på vad du inte får glömma när du ska uppleva vinets magi i ditt eget hem!

1. Planera, dekorera & skriv ut mall för vinprovning 

Steg ett är såklart att planera din vinprovning. Förberedelser är nyckeln till en framgångsrik upplevelse för både dig och dina gäster. Se till att ha tillräckligt med vinglas, gärna designade för olika typer av viner. Ett spottkärl kan även vara användbart för att skölja ur munnen mellan provningarna. Skapa sedan en inbjudande atmosfär med trevlig belysning, några vackra ljusstakar, härlig musik och stilfulla dekorationer som exempelvis ett snyggt vinställ. Eftersom människor ofta har en väldigt optimistisk övertro på sin förmåga att komma ihåg saker kan det även vara bra att skriva ut en mall för vinprovning hemma för att hålla koll på vilka viner som provas och vilka intryck de ger. Det blir då enklare att komma ihåg allt ifrån druvsorter, vinregioner, producenter och årgångar, samt vad som diskuteras kring dofter, färger och smaker.

Ladda ner Dorres mall för vinprovning här!

Förbered pch planera för en lyckad vinprovning hemma

2. Välj ett tema till vinprovningen 

När du valt datum, tid och gästlista för din vinprovning är det extra kul att även välja ett tema eller fokus för provningen. Exempel på vinprovning tema kan vara olika vintyper eller länder, som exempelvis ekologiskt vin, portugisiskt vin, spanskt vin eller italienskt vin, eller kanske ta en resa genom olika vinregioner inom ett och samma land. Ett annat tips är att styra ihop en ost och vinprovning, eller varför inte en choklad och vinprovning och para ihop de olika tillbehören till vinet. Gå till din lokala vinbutik eller besök en pålitlig onlineleverantör för att välja ut de viner du vill inkludera i din provning. Personalen kan ofta ge tips på vilka smaker som passar bra till vinerna.

3. Bjud på aptitretare & välj passande tilltugg till vinprovning 

En vinprovning blir ännu trevligare med väl utvalda tilltugg som kompletterar vinets smaker. För röda viner kan du prova ost och charkuterier, medan vita viner kan ackompanjeras av fiskrätter eller fräscha sallader. Plockmat och smårätter är perfekta tillbehör eftersom de serveras i mindre portioner och kan varieras för att passa olika vintyper. Notera även hur de olika smakerna på maten kan ändra upplevelsen av de olika vinsorterna. Glöm däremot inte att kolla upp eventuella allergier eller matpreferenser inför vinprovningen för att tillgodose alla smaker.

Här kan du kolla in vår guide på hur du får till den perfekta charkbrickan. Eller ta del av våra favoritrecept på smarrig och enkel plockmat här!

Planera en vinprovning hemma med lyxiga och goda tilltugg för en lyckad kväll

4. Varför ska man lufta vin? Investera i en vinluftare till provningen 

För att sätta en guldkant på din vinprovning kan du investera i en vinluftare som är perfekt för att lufta vinet när du häller det i vinglasen. På så sätt får du och dina gäster en förhöjd smakupplevelse, samtidigt som luftaren hjälper till att filtrera bort fällningen i botten av flaskan.

Att lufta vin utan karaff är väldigt smidigt, men om du vill lyxa till din vinprovning ytterligare är dekantering ett självklart val. För vissa viner kan dekantering vara till nytta för att förbättra smaken och ta bort eventuellt sediment. Men vad är dekantering egentligen?

Dekantering innebär att du separerar vinet från eventuell bottensats eller sediment som kan ha bildats under lagringen genom att försiktigt hälla över vätskan från ett kärl till ett annat. Töm varsamt vinet i flaskan över till en dekanteringskaraff och låt det stå och lufta sig en stund innan servering. Detta hjälper vinet att öppna upp sig och avslöja sina fulla aromer, samtidigt som det kan lufta och oxidera vinet för att mjuka upp smaken.

Med en vinluftare får du bättre smak av vinet och kan njuta till max under vinprovningen hemma

Q&A: 4 snabba tips inför din vinprovning hemma

Hur många glas på en flaska vin?

En standardflaska vin innehåller vanligtvis 750 milliliter vin, vilket ungefär motsvarar sex stycken 125 ml glas, eller fem stycken 150 ml glas. Det kan dock såklart variera beroende på hur generösa ni är med att fylla glasen.

Hur många glas på en box vin?

En vanlig storlek för en vinbox är 3 liter, vilket vanligtvis motsvarar 20 glas vin om man använder 150 ml glas, eller 25 glas vin om man använder 125 ml glas. Men samma sak gäller också här, det beror på hur generöst glasen fylls.

Hur länge ska jag lufta vinet?

Det rekommenderas att hellre lufta vinet lite för lite, snarare än för mycket. Ett vin som fått lufta för länge riskerar att förlora sin arom och kan utveckla en oxiderad smak. Snittiden ligger på ungefär 30 minuter innan servering, men oftast handlar det om att hitta dina personliga smakpreferenser.

Hur kan jag öppna vinflaska utan korkskruv?

Om du mot förmodan köpt vinflaskor med kork, men glömt bort att införskaffa en korkskruv, har vi ett smart knep och räddaren i nöden på vinprovningen. Ta bort folien runt korken och placera sedan vinflaskan i en sko, med botten i skon och korken uppåt. Slå sedan skon mot en vägg eller hårt underlag upprepade gånger. Detta kommer att få korken att gradvis röra sig ur flaskan. Var bara försiktig så att flaskan inte går sönder. Självklart är det bäst och säkrast att använda en riktig vinöppnare till dina vinflaskor. Förbered dig inför nästa vinprovning genom att införskaffa en korkskruvsöppnare här.

Är du ingen vindrickare men tycker att våra tips verkar väldigt lockande? Kopiera rakt av och bjud in vänner eller familj på exempelvis ginprovning, ölprovning eller champagneprovning hemma istället! Eller varför inte anordna en drinkkväll och blanda goda drinkar och cocktails? Kolla in våra tips hur du blandar drinkar som ett proffs!

Vill du ha mer inspiration? Läs alla artiklar här